ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ THOMAS COOK-Ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι
σημαντικές: Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ η ζημιά μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ!

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Thomas Cook στη χώρα μας.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα η αναστολή φόρου διαμονής για τις επιχειρήσεις που πλήττονται – αν και παραμένουν άγνωστα τα κριτήρια επιλογής τους.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν πως είναι «νωρίς ακόμα» για αποφάσεις σχετικές με ΦΠΑ, εισόδημα κλπ γιατί τα στοιχεία που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Αποφασίστηκε δε να επαναληφθεί σε δύο-τρεις ημέρες η σύσκεψη όταν θα υπάρχουν πιο αξιόπιστα στοιχεία.

Σημειώνεται πως οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις για την ζημία του ελληνικού τουρισμού είναι όντως μεγάλες. Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι για φέτος δεν θα είναι μεγάλες, ενώ άλλοι θεσμικοί παράγοντες, όπως ο ΣΕΤΕ υπολογίζει τη ζημία από 250 έως 500 εκατ. ευρώ!
Ο ΣΕΤΕ, προτείνει:

Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Ξενοδόχος στην Κρήτη έφαγε «πιστόλι» 650.000 ευρώ
Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του κλάδου.

Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.

Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω (για την Κω άλλωστε ήταν το τελευταίο ταξιδιωτικό ποστάρισμα της Thomas Cook), αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. "θα γονατίσουν από το κανόνι"…σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου. Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη "χασούρα" από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.

Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.

Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook. Ανάλογες ανησυχίες εγείρονται και στις Σποράδες όπου η πλειοψηφία των τουριστών είναι Βρετανοί Εγκλωβισμένοι τουρίστες υπάρχουν και στην Κέρκυρα, περί τους 3.000 όπου από το πρωί καταγράφονται ουρές στο αεροδρόμιο.

Τουριστικοί πράκτορες στο Λονδίνο: «Οι ζημιές δεν θα είναι μεγάλες φέτος»
Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, δεν αναμένεται να είναι μεγάλες για την φετινή περίοδο, καθώς η χρονική στιγμή συμπίπτει με το τέλος της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού, ενώ είναι διασφαλισμένα τα πακέτα του βρετανικού ομίλου προς την Ελλάδα, μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η επίδραση που θα υπάρξει στην ελληνική τουριστική αγορά, κατά την επόμενη τουριστική σεζόν, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις εταιρίες που θα εξαγοράσουν το μερίδιο της Thomas Cook, και εάν η πολιτική που θα ακολουθήσουν επηρεάσει τις ροές (capacity) προς τη χώρα μας.

«Δεν κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την φετινή σεζόν τουλάχιστον, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως Ελλάδα την επιστροφή των τουριστών στην πατρίδα τους, είτε πρόκειται για Βρετανούς, Γερμανούς (που είναι κατά πολλοί περισσότεροι από τους πρώτους), ή Σκανδιναβούς, που έχουν αγοράσει πακέτα Thomas Cook. Υπάρχει η διαβεβαίωση από το υπουργείο Τουρισμού ότι αυτό θα γίνει και όπως αναφέρουν όλοι οι οργανωτές ταξιδιών (tour operators) της Βρετανίας που έχουν αγοράσει πτήσεις με την Thomas Cook, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον επαναπατρισμό των Βρετανών» δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βρετανία, Έμυ Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά την είδηση της κατάρρευσης μίας από τις παλαιότερες τουριστικές εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου.


Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν υπάρχει ενημέρωση για ακυρώσεις πακέτων προς την Ελλάδα, αφού οι οργανωτές ταξιδιών που είχαν αγοράσει πτήσεις της Thomas Cook για να δημιουργήσουν ένα τουριστικό πακέτο, δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Διασφαλισμένα τα πακέτα ως τις 6 Οκτωβρίου»
«Αντίθετα, λένε πως μέχρι τις 6 Οκτωβρίου είναι όλα τα πακέτα και οι πτήσεις διασφαλισμένα. Γιατί η διαμονή είναι εξασφαλισμένη από τους tour operators και μόνο οι πτήσεις ήταν της Thomas Cook, αλλά και αυτές είναι διασφαλισμένες από τα τουριστικά γραφεία, καθώς θα βρουν άλλη εταιρία για να ταξιδέψουν οι πελάτες τους, είτε προς ή από την Ελλάδα» εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων της εταιρίας προς ξενοδοχεία και υπαλλήλους της στην Ελλάδα, δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση αυτές θα δοθούν, είτε από την ίδια την εταιρία ή από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά σίγουρα δεν θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς συνήθως απαιτείται χρόνος για να διευθετηθούν τέτοιες εκκρεμότητες. «Η εταιρία έχει πει ότι οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά και θα πάρει κάποιο χρόνο, θα υπάρξουν και κάποιες δικανικές αποφάσεις, ίσως χρειαστεί να καλυφθούν από το βρετανικό κράτος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις» είπε.

Ποιοι επωφελούνται από την κατάρρευση της Thomas Cook


Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Thomas Cook. Αν και όλα παραμένουν ακόμη ρευστά, ως προς το θέμα της πώλησης της εταιρίας, ωστόσο, ήδη υπάρχουν από τις πρώτες ώρες επωφελούμενοι από την κατάρρευσή της. Οι μέχρι σήμερα ανταγωνιστές της μακροβιότερης τουριστικής επιχείρησης στη Βρετανία, βλέπουν ώθηση στα δικά τους επιχειρηματικά κέρδη. Ήδη από το πρωί η Tui είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100 Index), ενώ η αεροπορική EasyJet είδε κέρδη 5% (FTSE 250 Index).
Σύμφωνα πάντως με την κ. Αναγνωστοπούλου, ο ελληνικός τουρισμός για το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντικατάσταση του πτητικού έργου της Thomas Cook και από τη μείωση ή όχι του capacity. «Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πολλές επιπτώσεις, αντίθετα, εάν εξαγοραστούν από κάποιες εταιρίες που αναμένεται, θεωρώ ότι θα διατηρηθεί το έργο προς την Ελλάδα» σχολίασε.

H Thomas Cook είχε κλείσει το 2018 περίπου τρία εκατομμύρια πακέτα για την Ελλάδα, αλλά φέτος ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος.
Τα πακέτα αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες όπου διατηρούσε γραφεία η εταιρεία, όπως Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.   

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template