Ξέσπασε η πρώτη σύγκρουση Αλαφούζου-Μητσοτάκη για χάρη του Χατζηνικολάου!

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το θέμα ανέδειξε ο ιστότοπος lykavitos.gr και στην ουσία πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση του Θέμη και του Γιάννη Αλαφούζου
(Ομιλος Καθημερινής) με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αιτία της σύγκρουσης είναι η φημολογία που θέλει τον Μητσοτάκη να τα έχει βρει στο παρασκήνιο με τον Χατζηνικολάου ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στήριζε Σύριζα-Παυλόπουλο-Καραμανλή!

Από την Iόλη Πιερίδη

Αντίθετα ο Ομιλος της Καθημερινής, οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας και του ΣΚΑΙ είχαν γίνει πολλές φορές το αντικείμενο της μανίας των Συριζαίων. Η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου με ένοικο τον Τσίπρα εξαπέλυε κάθε τόσο επίθεση στους δημοσιογράφους της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ.

Η κυβέρνηση άλλαξε και οι Αλαφούζοι βλέπουν αιφνιδιασμένοι τον Μητσοτάκη να τα βρίσκει με τον Χατζηνικολάου στις εφημερίδες του οποίου επιφυλάσσει και προνομιούχο μεταχείριση παρότι όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της Καθημερινής “όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών”

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να τις επιδοτήσει όπως καταγγέλει η Καθημερινή σε άρθρο της.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Χατζηνικολάου τον οποίο ο σκιτσογράφος Ηλίας Μακρής τον εμφάνιζε με μια γλώσσα σπάτουλα να γλείφει τον Μητσοτάκη.

Ο Χατζηνικολάου εξοργίσθηκε με το σκίτσο και έκανε μία ανάρτηση στο facebook με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ο διευθυντής της Καθημερινής συμμετέχει στο πρωινό καφέ της Αμερικανικής πρεσβείας και γλείφει πριν και μετά το χέρι του πρέσβη.


Στη συνέχεια ο Χατζηνικολάου απέσυρε την ανάρτηση αυτή την οποία σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.



Δείτε τι γράφει η Καθημερινή για την κυβερνητική επιδότηση στον Χατζηνικολάου> Επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών επέλεξε να επιδοτήσει η κυβέρνηση. Τούτο προβλέπει απόφαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα. Και αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική «φωτογραφική» διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ειδικότερα, ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης (πρόκειται για την απόφαση 107/10-6-2019 ΦΕΚ Β΄ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου) προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε η απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚ Β΄ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Και αυτή η προϋπόθεση απαλείφθηκε στη νεότερη ΚΥΑ. Η τελευταία προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους, το ποσό της ενίσχυσης εκχωρείται σε αυτούς.

Ακόμη και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των «διευθετήσεων» που επιχειρεί. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Οκτωβρίου 2019, την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, προκειμένου να δοθεί παράταση για… τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η τριήμερη παράταση είναι η δεύτερη που χορηγεί η σημερινή κυβέρνηση. Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετική περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητική της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τη 15η Οκτωβρίου 2019.

Στην αρχική ΚΥΑ προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης του ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους που απασχολεί η επιχείρηση, ενώ στην τελευταία δίνεται η εναλλακτική για «άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του ΕΦΚΑ». Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο πέφτει στους 18 μήνες. Το ποσό, τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθορισθεί αρχικά.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους παρουσιάζει χωρίς περικοπές την αυτοβιογραφική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον εκδότη της- έως τις εκλογές τουλάχιστο-φιλοΣυριζαικής Realnews.

Mάλιστα ο ηρωικός σκιτσογράφος της Καθημερινής Ηλίας Μακρής επιχείρησε να αποδώσει με το πενάκι του την kolotoumpa του Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος έσταζε μέλι για τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ με μία μυστηριώδη ανάρτηση στο fb ο Χατζηνικολάου αργά το βράδι της Παρασκευής θα σημείωνε>






Ακολουθεί το video της συνέντευξης χωρίς περικοπές>

Το ξύπνημα μιας ιστορικής κόντρας;
Ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν ένας επιχειρηματίας που δεν έκρυβε την ιδεολογική του ταυτότητα και τη συμπάθειά του στη Νέα Δημοκρατία. Η σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από την εποχή που ανέλαβε την κατασκευή του «Μont Parnes» και η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 τον οδήγησαν στην αμέριστη στήριξη του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η συμμαχία τους, όμως, δεν κράτησε πολύ. Και εξελίχθηκε μέσα σε τρία χρόνια από μια σχέση στοργής σε μια σχέση μίσους, με απίστευτες αποκαλύψεις που έκαναν τον εφοπλιστή από την Οία γνωστό στο πανελλήνιο.

«Δύο ημέρες μετά την αγορά της εφημερίδας (σ.σ.: “Καθημερινή”), μας κάλεσαν ο Παύλος και η Ντόρα στο σπίτι τους στη Στησιχόρου, σε δείπνο προς τιμήν του κυρίου και της κυρίας Αλαφούζου», αναφέρει στο βιβλίο της «Σαράντα χρόνια τώρα», η πρώην υπουργός και βουλευτής Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

«Παρόντες είναι ο Μητσοτάκης και η Μαρίκα, ο Γιάννης Αλαφούζος με τη σύζυγό του, ο Νίκος Λιναρδάτος και η Κέλλυ Μπουρδάρα. Δεκατέσσερις συνδαιτυμόνες, όλοι φίλοι του ζεύγους Μπακογιάννη. Σε κάποια στιγμή λοιπόν σηκώνεται ο Αριστείδης Αλαφούζος και υψώνοντας το ποτήρι του λέει απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη: “Αγαπητέ πρόεδρε, θα ήθελα να πω ενώπιον όλων των παρευρισκομένων ότι αυτή την εφημερίδα την αγόρασα μόνο και μόνο για να σας κάνω πρωθυπουργό”!».

Τρία χρόνια αργότερα, όμως, και ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε γίνει πρωθυπουργός, ξεκίνησε μια διαμάχη που έφτασε σε επίπεδο μετωπικής σύγκρουσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείτο να αδειοδοτήσει τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ εξέφραζε και αμφιβολίες για τη νομιμότητα της μεταβίβασης της «Καθημερινής» από τον Κοσκωτά, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τους «νεόκοπους εκδότες» που αμφισβητούσαν τις επιλογές της.


Από την άλλη πλευρά, «Καθημερινή» και ΣΚΑΪ άρχισαν να κάνουν λόγο για συνωμοσίες και εκβιασμούς από ένα σύστημα παραεξουσίας στο οποίο ενέταξαν και το περιοδικό «Εποπτεία», το οποίο είχε αρχίσει να επιτίθεται στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η σύγκρουση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το συγκρότημα Αλαφούζου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1991 και κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 1993 (στο μεταξύ άρχισε να εκπέμπει και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ), με τον πρωθυπουργό να δηλώνει: «Κατηγορώ την οικογένεια Αλαφούζου ότι βρίσκεται πίσω από τη συνωμοσία της ανατροπής της κυβέρνησης».

Ο Αριστείδης Αλαφούζος απάντησε με μια συνέντευξή του στη δημοσιογράφο των «Νέων» Τζώρτζια Κοντράρου, αποκαλύπτοντας ότι είχε χρηματοδοτήσει τη Ν.Δ. το 1989 με 600.000 δολάρια και αργότερα με μια άλλη επιταγή 1 εκατ. δολαρίων.

«Τον Οκτώβριο του 1988 αποφάσισα να πάρω την “Καθημερινή”. Πριν την αγοράσω, επειδή ήταν συντηρητική εφημερίδα και ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, πήγα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον γνώρισα. Του είπα ότι θα πάρω την “Καθημερινή” και χάρηκε», ανέφερε ο Αριστείδης Αλαφούζος στη συνέντευξή του αυτή.



Συνάντηση με τον Μπεν Μπράντλι, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της «Washington Post», την εποχή του σκανδάλου Watergate

«Από τότε διατηρούσαμε κάποιες σχέσεις. Με καλούσε στο σπίτι του για δείπνο. Αυτά έως το τέλος του 1989. Οι σχέσεις άρχισαν να χαλάνε για τα χρηματοδοτικά. Τι εννοώ; Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε διαρκώς χρήματα και κάποια στιγμή το σταμάτησα. Κι έτσι επήλθε ψυχρότης.

Τις παραμονές των εκλογών του Ιουνίου του 1989 μού ζήτησε να ενισχύσω το κόμμα. Το έκανα ευχαρίστως και με σημαντικό ποσό. Εστειλα σ’ έναν λογαριασμό στο Λονδίνο 600.000 δολάρια. Το έκανα με μεγάλη χαρά και πολλή ευχαρίστηση. Μετά από λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να ζητάει χρήματα. Μου ζητούσε, σχετικώς με το αρχικό ποσό που έδωσα, μικρά ποσά. Και επειδή του κ. Μητσοτάκη τού ξεφεύγουν κουβέντες κατάλαβα ότι αυτά τα μικροποσά τα διέθετε όχι για τόσο θεμιτούς σκοπούς.

Εγώ δυσφόρησα και αναρωτήθηκα πού θα πάει το πράγμα. Είπαμε να βοηθήσουμε στις εκλογές, αλλά όχι κι έτσι. Την προτελευταία φορά που τον συνάντησα του είπα πως θα του δώσω ένα ποσό μεγάλο και εδώ τελειώνουμε. Τελεία και παύλα. Πράγματι, στις 12 Οκτωβρίου τού έδωσα μια επιταγή 1.000.000 δολαρίων».



Οι δηλώσεις Αλαφούζου προκάλεσαν πολιτικό σεισμό. Το ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε άμεσο έλεγχο των οικονομικών της Ν.Δ. κάνοντας σημαία του την υπεράκτια εταιρεία Mayo, στην οποία είχαν μεταβιβαστεί τα χρηματικά εμβάσματα. Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τον ΣΚΑΪ «χαμαιτυπείο», ενώ ο σταθμός άρχισε να επιτίθεται μετωπικά στην οικογένεια Μητσοτάκη, με επικεφαλής τους δημοσιογράφους Γιώργο Τράγκα και Νίκο Κακαουνάκη.

Πέρασαν πολλά χρόνια για να επαναπροσεγγιστούν οι δύο πλευρές και αφού πρώτα μεσολάβησαν πολιτικές και δικαστικές διενέξεις με το ΠΑΣΟΚ να αξιοποιεί στο έπακρο αυτή τη διαμάχη.

Η «Καθημερινή» άρχισε να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στη συνέχεια στην κυβέρνηση Σημίτη, με την πάγια φιλοσοφία του εκδότη τους ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ελέγχουν και να ασκούν κριτική στην εξουσία.

Η εκλογή του Μιλτιάδη Εβερτ και εν συνεχεία του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της έντασης, χωρίς όμως να επανέλθει η πλήρης ηρεμία μέχρι την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος.

Από το 1993 και μετά οι σχέσεις του Αριστείδη με τους πολιτικούς έγιναν πιο επιφυλακτικές. Αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή ομάδα προσωπικών του φίλων, υπουργών και βουλευτών, όλους τους άλλους τους άκουγε με καχυποψία και τους κρατούσε σε απόσταση.

Τα γεύματα με υπουργούς στον τελευταίο όροφο της οδού Σωκράτους ξανάρχισαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή το 2004, αλλά δεν ήταν πάντα ρόδινα, καθώς ο Αριστείδης Αλαφούζος προτιμούσε πλέον απλώς να τους ακούει και σπανίως να τους εκφράζει τις απόψεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ένα γεύμα που είχε πραγματοποιηθεί με κορυφαίο τότε υπουργό, το καλοκαίρι του 2008, στο οποίο μετείχε και το δημοσιογραφικό επιτελείο της «Καθημερινής».

Ο υπουργός, νιώθοντας ασφαλής και κολακευμένος, άρχισε να επαίρεται στους συνδαιτημόνες του για τα περιουσιακά στοιχεία που είχε αποκτήσει πρόσφατα και ιδίως για το νέο του σκάφος. Ο Αριστείδης Αλαφούζος άκουγε αμίλητος και σκεπτικός.

Κι όταν ο υπουργός αποχώρησε, ο εκδότης είπε στους επιτελείς του: «Αυτός έχει καβαλήσει το καλάμι. Μην του χαριστείτε».




πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template