Οταν ο Πέτρος Κασιμάτης συνάντησε τους Κούρδους μαχητές που νίκησαν τον ISIS

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ο ISIS θα ξαναγυρίσει! Ποτέ δεν έφυγε. Είμαστε ριζωμένοι σε αυτή τη χώρα….
Γραμμένο αυτό το ματωμένο σύνθημα στους τοίχους του Χασάν Σάπι. Iρακινό

Κουρδιστάν.
Χωριού που δύσκολα το ανακαλύπτεις στους χάρτες. Ένα πεδίο βολής!!
Ακόμα μυρίζει καμένη σάρκα- μου λένε με νοήματα κάποιοι φοβισμένοι ντόπιοι…

«Το πώς περνάμε τις μέρες και τις νύχτες μας ένας Θεός το ξέρει…» λέει ο Ελύτης.
Κι αυτό έτσι όπως το απέδωσε εύστοχα ο ποιητής είναι η πικρή αλήθεια….



Aποστολή>Πέτρος Κασιμάτης
Στην Αθήνα είπαμε τη μισή αλήθεια. Νομίζουν ότι σχεδόν θα υπογράψουμε κάποιο τουριστικό ρεπορτάζ.
Με λίγο κίνδυνο-είναι η αλήθεια- (έτσι ήταν η διατύπωση), αλλά για να καθησυχάσει η γυναίκα και η μάνα κρύβει κανείς ότι το αυτοκίνητο οδηγείται φορτωμένο με πολεμοφόδια.

Κι ότι η οδήγηση γίνεται αργά και βασανιστικά ανάμεσα από ορατές νάρκες…. Σκέπτεσαι να γίνει ένα λάθος.
Να πατήσεις περισότερο γκάζι,να χάσει την ψυχραιμία του ο οδηγός,να αρχίσουν να χτυπούν αλύπητα οι ελέυθεροι σκοπευτές!…

Κι έχει κάτι σαΐνια ο ISIS. Τα «σκυλιά» του Αλί Μπαγκντάτι… Ας είναι…Τι να λέμε τώρα;

Τώρα που ξεκίνησε η προέλαση των Τούρκων πάνω κάτω στις ίδιες Μεσανατολίτικες περιοχές (λίγο πιο Δυτικά), ακούω τις δηλώσεις Τράμπ (ότι οι Κούρδοι δεν βοήθησαν στη Νορμανδία ) και μένω ενεός!!! Δωρεάν η όραση, δωρεάν η τυφλότητα….

Επτά φορές αυτόν τον αιώνα οι Κούρδοι είδαν το όνομά τους στα παλαιότερα των υποδημάτων της Δύσης.

Επτά φορές διαψευστήκαν άγρια.
Στο καμίνι της Μέσης Ανατολής τώρα αυτοί που ανέμιζαν τις Αμερικανικές σημαίες πιστεύοντας πως ο θείος Σαμ θα τους σώσει λόγω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου , τώρα θα βγουν χωρίς σημαίες….

Μα με τα λόγια που άκουγα απ τους μαχητές του PKK στα όρη Καντήλ: «Είμαστε μαρξιστές-Λενινιστές….».
Τι θα κάνουν τώρα, σε αυτή την οριακή απελπισία;

Ξανά στην αποστολή του θανάτου.

Οι Τζιχαντιστές κάτοικοι του (όσοι τουλάχιστον ασπάστηκαν τους «ψυχάκηδες» του Αλί Μπαγκντάτι) πολεμούν στα βουνά και τις κοιλάδες του θανάτου, εδώ στο Ιρακινό Κουρδιστάν που βρέθηκα.

Οι γυναίκες τους αν δεν βρίσκονται στα κάμπς των προσφύγων είναι εδώ! Μέσα στα σπίτια. Και περιμένουν….

Γι αυτό και οι άνδρες του Ταγματάρχη Νταχάμ παρακολουθούν άγρυπνα πιθανές μετακινήσεις Τζιχαντιστών που έρχονται κρυφά στα σπίτια τους , νύχτα. Που βγαίνουν σαν τους τυφλοπόντικες από λαγούμια που έχουν ανοίξει…. Ο Ταγματάρχης στέλνει το δικό του «σκυλί του πολέμου « τον κάπταιν Αμάτζι να βρει την άκρη….
Λίγο πιο κάτω η περίφημη «κοιλάδα του θανάτου» . Ένα κοίλωμα γης , χωμάτινο με κοτρώνες που έριχναν από τα γύρω φυλάκια τα πτώματα των αιχμαλώτων ….

Σε αυτή την άγρια γωνιά της γης, σε ένα τοπίο με νάρκες φυτεμένες παντού , ο υπογράφων Πέτρος Κασιμάτης και ο έτερος Καπαδόκης Ν. Μπαρδούνιας , αναζητάμε συγκλονιστικές ιστορίες των κομάντος Πεσμεργκά απέναντι στους ISIS .

Αναζητάμε μέσα στο πεδίο της μάχης , όπλα και ενόπλους. Στην άκρη του δρόμου ,παντού νάρκες!!

Φρόντισαν οι Κούρδοι και σημάδεψαν τα σημεία . Μα είναι τόσο πολλά. Αν ξεφύγει το αυτοκίνητό λίγα εκατοστά στην άκρη του δρόμου, τότε ΜΠΑΜ. Σύννεφο καπνού. Φλόγες. Και μετά το τέλος. Το αμετάκλητο… Δεν έχεις ελπίδα εδώ, εάν χάσεις την ψυχραιμία σου….

Μια δολοφονική ησυχία. Ο ένοπλος που μας συνοδεύει μας δείχνει από μακριά το λαγούμι των Τζιχαντιστών. Μας κάνει σήμα για απόλυτη ησυχία. Μας δείχνει μια καλυμμένη συνδεσμολογία για έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας.

Θέλει εξαντλητική προσοχή! Οι τρελαμένοι Ισλαμιστές είναι παντού.

Μπορεί να περιμένουν μέρες και μέσα στο σκοτεινό λαγούμι…. Μας θυμίζει τακτική Χεσμπολάχ! Οσο κι αν οι δυο οργανώσεις μισούν θανάσιμα η μια την άλλη….

Μια θλιμμένη , υστερόβουλη, καταθλιπτική, αφόρητη ζέστη. Ενα σχεδιάγραμμα στον τοίχο, μια απειλή, η μυρωδιά καμένης σάρκας, παντού βομβίδια, σφαίρες, όλμοι άσκαστοι, ΤΝΤ , κουβάδες με σκόνη στρατιωτικών εκρηκτικών Σέμτεξ….

Ξανά στον (μοναδικό) κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση τη Μοσούλη.

Η τύχη είναι με το μέρος μας. Η «πηγή» μας μέσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό σκέλος των Κούρδων του Ιράκ, φαίνεται έχει γερή υπογραφή. Η μια πόρτα ανοίγει μετά την άλλη. Και οι δυο σκεπτόμαστε την ίδια ιδέα. Να παίξουμε τζόκερ. Γελάμε….

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου μην γνωρίζοντας για το αποτέλεσμα αλλά με ηθικό «ακμαιότατο» ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε….

Γύρω στις 11:50 βρεθήκαμε στην πόλη Καλάκ όπου στην αγορά βρήκαμε κάτι που μας συγκλόνισε : Σε ένα μικρό μαγαζί, που πωλούσε τρόφιμα, ο ιδιοκτήτης όταν βεβαιώθηκε για τη μπέσα μας κοίταξε διερευνητικά τη φωτογραφική μηχανή.
Νόμιζα πως θα αγοράσουμε μεσανατολίτικο αναψυκτικό, τσίχλες και γλειφιτζούρια που αγοράζουν σωρηδόν τα πιτσιρίκια με τα γρατσουνισμένα γόνατα…. Ο τύπος , σνίφαρε κάτι στον αέρα, τράβηξε αποφασιστικά την κουρτίνα που είχε και φανέρωσε τι κρυβόταν από πίσω.

Ένας θησαυρός από….. «Καλάσνικοφ», πιστόλια και χιλιάδες σφαίρες… «Όλοι οι Κούρδοι έχουν τα όπλα τους και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Τζιχαντιστές εφόσον εμφανισθούν και πάλι» μας είπε. Αφήσαμε πίσω μας το Καλάκ , το κεφαλοχώρι που μυρίζει γκάζι κι είναι στον ορίζοντα ορατές οι φλόγες απ τα φουγάρα σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου….

Στις 12: 15 προορισμός το σημείο ελέγχου Γαζέρ .

Οι Τζιχανιστές κατάφεραν να φθάσουν μέχρι εδώ. Τριάντα χιλιόμετρα από το Ερμπιλ κατευθυνόμενοι από την Βορειοδυτική πλευρά και αφού είχαν καταλάβει τη Μοσούλη…Από εδώ και ξεκίνησε η υποχώρησή τους…

Στο Χασάν Σάπι.

Το χωριό είναι εγκαταλειμμένο. Διασχίζοντας τους μικρούς χωμάτινους δρόμους του η αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί. Απόλυτη ησυχία πριν την καταιγίδα.

. Ο συνοδός μας Χέρες Τζαφ, που πολεμάει χρόνια κατά των Τζιχαντιστών μας προειδοποιεί: « Μην βγείτε έξω από το δρόμο γιατί υπάρχουν νάρκες και κινδυνεύει η ζωή σας». Πίσω μας βρισκόταν το σχολείο που καταστράφηκε από τους όλμους των Τζιχαντιστών.

Ο συνοδός μας Χέρες μας λέει μια προσωπική του ιστορία στο συγκεκριμένο χωριό.

Όταν η μάχη για να εκδιωχθούν οι Τζιχαντιστές ήταν σε εξέλιξη ο Χέρες μαζί με άλλους Πεσμεργκά κατευθύνθηκαν σε ένα σπίτι άπ’ όπου τους πυροβολούσαν. Με έφοδο μπήκαν μέσα και σκότωσαν ένα άνδρα… αλλά πριν προλάβουν να ανασάνουν εμφανίσθηκε ένας… 12χρονος και άρχισε να τους πυροβολεί.

Ήταν ο γιός του νεκρού άνδρα, μέλος… των Τζιχαντιστών !

Στο χωριό αυτό, η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Άραβες μα και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Ένα τελευταίο μάθημα για άμεσα αντανακλαστικά: Το πιστόλι Γκλόκ που κρατώ στη μέση με βγαλμένη την ασφάλεια, έτοιμο να σκορπίσει παντού τις πρώτες 14 σφαίρες απ τη γεμιστήρα…

Θυμάμαι που τις επόμενες ημέρες και νύχτες η προσπάθεια να διασχίσουμε τα Συριακά σύνορα ,δεν στέφθηκε με επιτυχία. Θα διασχίζαμε νύχτα ναρκοπέδια στις γραμμές των συνόρων με συνοδεία επιλέκτων από το αυτόνομο Κουρδικό κρατίδιο της Ροζάβα .

Οι φωτογραφίες μου με τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν στην κοιλάδα Μπεκάα στο Λιβανο –σε μια επική αποστολή-αλλά και στα βουνά του Ζάκρος με άλογα, μοτοσυκλέτες και τζηπ ανεβαίνοντας 2.900 μέτρα στα χιόνια για να συναντήσω τον στρατιωτικό διοικητή του PKK, ήταν τα καλύτερα «διαβατήρια» σε αυτή την αποστολή απόγνωσης στο συγγενές Κουρδικό κόμμα της Συρίας. Τα πλάνα άλλαξαν.


Ξανά στο Ερμπιλ για τη συνάντηση με τον Ελληνα Παναγιώτη Χωριάτη που κατάφερε και ξέφυγε απ τους Τζιχαντιστές οδηγώντας στα όρια ένα Μιτσουμπίσι Λάνσερ. Ούτε στα σενάρια του Ζεραρ Ντε Βιλιέ…. Ούτε στα πιο καλογυρισμένα σενάρια δεν υπάρχουν τέτοιες στιγμές συμπυκνωμένης έντασης.

Τον είχαν περικυκλώσει έξω απ τη Μοσούλη. Τους πήρε είδηση μόλις είδε τις μάσκες και τις μαύρες σημαίες. «Μοσούλ» του είπαν με έναν βρυχηθμό αγγίζοντας τις κάνες των όπλων.
Σανίδωσε το γκάζι του Λάνσερ κι η ιπποδύναμη ώθησε το αυτοκίνητο να …απογειωθεί. Τα λάστιχα πήραν φωτιά.
Οι ψυχάκηδες του ISIS δεν πολεμούν νύχτα κι έτσι δεν τον καταδίωξαν….





πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template