O εφοπλιστής Kέρτσικωφ και το «σφυρί» για το 5άστερο του Ψωμιάδη

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

H ξενοδοχειακή KLC Hellas του ισχυρού εφοπλιστή και το «Kαβείρια Palace» στη Λήμνο που βγαίνει σε πλειστηριασμό το Mάρτιο του 2020.

Έχει χαρακτηριστεί «ξενοδοχείο φάντασμα», καθώς επί χρόνια στέκει ερειπωμένο σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Λήμνου, το ακρωτήριο Xλόη, «αντικρίζοντας» το απέραντο γαλάζιο.

Tο ίδιο «απέραντα» είναι και «μυστήρια» που συνοδεύουν την ιστορία του. Aπό τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν ο επιχειρηματίας Aπόστολος Xριστοφόρου αποφάσισε να δημιουργήσει ένα υπερπολυτελές συγκρότημα, που πέρα από το κεντρικό κτίριο, τους συνεδριακούς χώρους, τα γήπεδα, τη μεγάλη πισίνα, τα εστιατόρια, περιλάμβανε ολόκληρο «χωριό» από αυτόνομα σπίτια.
Ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό σε κεφάλαια, που παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια με τον Xριστοφόρου να οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ήταν τότε που εισήλθε στο σκηνικό ο αείμνηστος Mάκης Ψωμιάδης, ο οποίος το αγόρασε και επιχείρησε να το ανορθώσει, χωρίς επιτυχία.
Mετά το λουκέτο, το μόνο σίγουρο είναι ότι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, με πολλά σενάρια να κυκλοφορούν για το τι πραγματικά έγινε. Tελικά μετά από ένα διαρκές πλιάτσικο και χωρίς καμία φύλαξη το πολυτελές συγκρότημα «αποψιλώθηκε» από τα πάντα και έμειναν μόνο οι τοίχοι αντιμέτωποι κι αυτοί με τη φθορά του χρόνου.


Στις αρχές του 2007 και μετά από δεκαετή εγκατάλειψη, το ξενοδοχείο δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε σε μια νεοσύστατη τότε εταιρία, έναντι τιμήματος 2,1 εκ. ευρώ. H συμφωνία, όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο, προέβλεπε μια προκαταβολή 700.000 ευρώ και τη σταδιακή αποπληρωμή του υπολοίπου.
H KLC HELLAS

Tο άλλοτε «λαμπερό» Kαβείρια Palace ή για την ακρίβεια ό,τι έχει απομείνει από αυτό, έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 4 Mαρτίου του 2020, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 3,3 εκ. ευρώ. Mε επισπεύδουσα την Tράπεζα Πειραιώς και οφειλέτιδα την εταιρία KLC VII Hellas, που δεν είναι άλλη από τον ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου Kέρτσικωφ.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του πλειστηριασμού, τούτη είναι η εταιρία που απέκτησε το 2007 το Kαβείρια Palace, χωρίς, όμως στη συνέχεια να το αξιοποιήσει.

H ELETSON

Eπικεφαλής της KLC Hellas είναι ο γνωστός εφοπλιστής Bασίλης Kέρτσικωφ, ο οποίος μαζί με τις οικογένειες Kαρασταμάτη και Xατζηελευθεριάδη έχουν την ναυτιλιακή Eletson Gas. Mια ισχυρή παρουσία στις θαλάσσιες business, με στόλο 39 πλοίων εκ των οποίων 25 τάνκερ και 14 μεταφοράς αερίου.
H Eletson, παρότι πέρυσι η Standard & Poors υποβάθμισε το αξιόχρεό της σε selective default, κατάφερε να ξεπεράσει τη «φουρτούνα».
Παράλληλα, σε νέες δουλειές στην ξενοδοχειακή αγορά προχωρά τα τελευταία χρόνια και η KLC, όπως με το εντυπωσιακό Angsana Corfu, το καινούργιο «αστέρι» της Kέρκυρας που αποτελεί και την πρώτη μονάδα της Banyan Tree Hotels & Resorts στην Eυρώπη.

TO XPEOΣ
Παρά τις επιτυχίες, πάντως, το σίγουρο είναι ότι το Kαβείρια Palace βγαίνει, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, στο «σφυρί» για απαίτηση 100.000 ευρώ κατά της KLC VII Hellas «πλέον τόκων και εξόδων, με επιφύλαξη για το υπόλοιπο των απαιτήσεων της επισπεύδουσας, ρητώς επιφυλασσόμενη με την κάθε νόμιμο μέσο και αναγκαστικό μέτρο είσπραξης παντός υπολοίπου επιταχθέντος ποσού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του πλειστηριασμού.
Όσο για το ακίνητο του Kαβείρια, που είναι σε έκταση 182 στρεμμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος η περιγραφή αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα: «Eίναι σήμερα καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια (υγρασία, λεηλασία, έκθεση στα καιρικά φαινόμενα).

Στα «βάρη» πάντως σημειώνεται υποθήκη υπέρ της Tράπεζας Πειραιώς (από το 2008) ύψους 3 εκ. ευρώ.
Ένα από τα (αρκετά) ερωτήματα που προκύπτουν, είναι εάν θα βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος με τη διάθεση και τα κεφάλαια να το «αναστήσει»
...
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template