Σεισμός στην Αλβανία: Έφτασαν τους 40 οι νεκροί - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι στα ερείπια - Τους 700 αγγίζει ο αριθμός των τραυματιών - Θρήνος και στην οικογένεια του Έντι Ράμα, αφού μεταξύ
των θυμάτων φέρεται να είναι και η σύντροφος του γιου του
Τους 40 έφτασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης την Αλβανία. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται ανακοίνωση από το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, οι διασώστες που ερευνούν τα ερείπια μετά τον σφοδρό σεισμό ανακάλυψαν άλλες δέκα σορούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη δόνηση να φθάσει τους 40.

«Στη διάρκεια της νύχτας ανακαλύψαμε άλλα δέκα θύματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. «Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 40», προστίθεται ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι που παγιδεύθηκαν στα ερείπια μετά τον μεγέθους 6,4 βαθμών σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι επίσημες Αρχές αναφέρουν ότι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στο Δυρράχιο, 33 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα των Τιράνων. Η αναζήτηση ωστόσο για άλλα θύματα του σεισμού έχει σταματήσει στη Θουμάνα, όπου πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν άλλα άτομα θαμμένα στα ερείπια.

Στην ίδια περιοχή, έξι σοροί ανασύρθηκαν κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, επισημαίνει το δημοσίευμα του πρακτορείου.


Mεταξύ των θυμάτων 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών

Σε ομαλές συνθήκες, η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όμως θρηνεί νεκρούς από τον φονικό σεισμό 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου. Οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 40 μεταξύ των οποίων 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών. Είκοσι τρεις είναι οι νεκροί στην κωμόπολη της Θουμάνα, όπου θεωρείται ολοκληρωμένη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης των ανθρώπων από τα ερείπια. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700 με μερικές δεκάδες να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.








Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας. Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό ο κ. Ράμα τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα στην ύπαιθρο και στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης.

Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.


Ιταλικά ΜΜΕ: Μεταξύ των θυμάτων του σεισμού της Αλβανίας και η σύντροφος του γιου του Έντι Ράμα

Όλο και μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης, ισοπεδώνοντας κτίρια σε Δυρράχιο, Θούμανα και άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, στους νεκρούς περιλαμβάνονται τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 3-8 ετών και 17 γυναίκες.

Ανάμεσα όμως στα θύματα βρίσκεται και ένα άτομο που συνδέεται με την οικογένεια του πρωθυπουργού της χώρας, Έντι Ράμα, σύμφωνα πάντα με το ANSA. Πρόκειται για την 24χρονη Κριστίνα Ρέτσι, τη σύντροφο του 29χρονου Γκρέγκορ Ράμα, γιου του Αλβανού πρωθυπουργού.

Φωτογραφία της άτυχης κοπέλας που δημοσιεύει η La Stampa:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, ANSA, lastampa.it

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template