Ο Mr. Zara έκανε «στροφή» στο Real Estate: Αυτοκρατορία ακινήτων αξίας 10 δισ. ευρώ

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ο 83χρονος Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτής του κολοσσού Zara, είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος
άφησε το τιμόνι του ομίλου Inditex το 2011 αλλά κράτησε το 59% των μετοχών - Τα φτωχά παιδικά χρόνια και το πρώτο κατάστημα Zara
Το 1975 ίδρυσε μαζί με την πρώτη του σύζυγο Ροζαλία το πρώτο κατάστημα Zara στη Γαλικία της Ισπανίας. Δέκα χρόνια μετά ο Αμάνσιο Ορτέγκα ή ο Mr. Zara, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστός, δημιούργησε τον όμιλο Inditex, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, εκτός από την εταιρεία ρούχων Zara, τις αλυσίδες καταστημάτων Bershka, Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Uterqüe, Stradivarius και Zara Home.

Ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που πέρασε φτωχά παιδικά χρόνια, το 2011 παρέδωσε το τιμόνι του ομίλου Inditex στον αντιπρόεδρο Πάμπλο Ίσλα, ενώ κράτησε το 59% των μετοχών και άρχισε να ασχολείται με το άλλο μεγάλο πάθος του, τις επενδύσεις ακινήτων. Ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, μέσα σε λίγα χρόνια έκτισε μια αυτοκρατορία του real estate αξίας 10 δισ. ευρώ, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μεγάλα ακίνητα στην εμπορική Oxford Street του Λονδίνου.


Ο Ορτέγκα αγόρασε τα κτήρια όπου στεγάζονται Facebook και Amazon στο Σιάτλ


Μέσω της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Pontegadea Inversiones ο χαμηλών τόνων Ισπανός επιχειρηματίας αγοράζει σημαντικά ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Αμάνσιο Ορτέγκα με στόχο να διατηρήσει και να αυξήσει την μεγάλη περιουσία του επενδύει τα ετήσια έσοδα από τον όμιλο Inditex - 1,6 δισ. ευρώ μόνο για το 2019 - σε αγορές ακινήτων.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα η εταιρεία Pontegadea Inversiones κατέβαλε 450 εκατ. δολάρια (407 εκατ. ευρώ) για να αγοράσει ένα κτήριο γραφείων στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όπου στεγάζεται η Facebook και την ίδια περίοδο έδωσε 740 εκατ. δολάρια (670 εκατ. ευρώ) για την αγορά του συγκροτήματος Troy Block, επίσης στο Σιάτλ, σε τμήμα του οποίου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Amazon.

Ο λόγος που ο Mr. Zara επενδύει στο Real Estate

Σύμφωνα με τον Ισπανό καθηγητή Οικονομικών Χουάν Κάρλος Αμάρο από το ESADE Business School στη Βαρκελώνη, είναι σύνηθες για τους επιχειρηματίες με μεγάλα κεφάλαια να ιδρύουν ένα επενδυτικό fund, ώστε να διατηρούν και να επεκτείνουν την περιουσία τους καθώς και να την προστατεύουν από τις εκάστοτε διακυμάνσεις της αγοράς. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Ορτέγκα έχει επιλέξει να αφοσιωθεί στο real estate καθώς πρόκειται για μακροχρόνια επένδυση. Εκπρόσωπος της εταιρείας Pontegadea δήλωσε για την στροφή του Mr. Zara στις επενδύσεις ακινήτων: «Πρόκειται για μία πολύ συντηρητική ενέργεια, η οποία επιλέχθηκε όχι επειδή είναι ιδιαίτερα επικερδής, αλλά επειδή είναι επαρκώς σταθερή».

Επενδύσεις ακινήτων σε εννέα χώρες από την Pontegadea Inversiones
Ο Ορτέγκα έχει μέχρι σήμερα αγοράσει ακίνητα στις ΗΠΑ σε Μαϊάμι, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, έχει στην ιδιοκτησία του κτήρια σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, στο Παρίσι αγόρασε το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Apple και ένα εμπορικό κτήριο στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Στην Μαδρίτη ο Ορτέγκα έχει αγοράσει τον ουρανοξύστη Torre Πικάσο (Πύργος του Πικάσο), ένα από τα ψηλότερα κτήρια της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η εταιρεία του Mr. Zara προτιμά να αγοράζει ακίνητα σε μεγάλες πόλεις και σε αριστοκρατικές περιοχές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Συνολικά ο Ορτέγκα κατέχει προς το παρόν μεγάλα ακίνητα σε εννέα χώρες, ΗΠΑ, Ισπανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία και Μεξικό.


Το 2018 ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος δεν δίστασε να επενδύσει, εκτός καταστημάτων ρούχων και real estate, σε κάτι νέο για εκείνον. Αγόρασε το 10% της εταιρείας Telxius, θυγατρική εταιρεία της ισπανικής Telefonica, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με έδρα την Μαδρίτη.

Από τα φτωχά παιδικά χρόνια στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο


Ο Ορτέγκα γεννήθηκε το 1936 σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά ενός σιδηροδρομικού υπαλλήλου και μιας καθαρίστριας
. Όταν έγινε 14 ετών ο πατέρας του μετατέθηκε στην Λα Κορούνια και εκείνος παράτησε το σχολείο και αναγκάστηκε να βρει δουλειά, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών της οικογένειας. 

Η πρώτη του δουλειά ήταν σε μια τοπική εταιρεία που έραβε πουκάμισα. Εκεί ο νεαρός Αμάνσιο εργάστηκε ως βοηθός ράφτη και ήταν το παιδί για τα θελήματα. Την δεκαετία του 1950 ο Ορτέγκα, που στο μεταξύ είχε μάθει να ράβει, οργάνωσε έναν συνεταιρισμό με ντόπιες μοδίστρες, που έραβαν εσώρουχα, παιδικά ρούχα και νυχτικά και τα προωθούσαν στην αγορά.

Το 1963 μαζί με την πρώτη του σύζυγο Ροζαλία Μέρα δημιούργησε την εταιρεία Goa, που έραβε μόνο μπουρνούζια. To 1975 μαζί με την Ροζαλία άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Zara στην Λα Κορούνια, που έγινε γρήγορα γνωστό για τα ρούχα καλής ποιότητας και τις χαμηλές τιμές. Το Zara εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη αλυσίδα με 10.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Το 2001 ίδρυσε τον όμιλο Inditex και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις, αρνείται να βάλει γραβάτα και η πρώτη φωτογραφία του που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν το 1999. Το 1966 παντρεύτηκε την Ροζαλία Μέρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Σάντρα και τον Μάρκος, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Το ζευγάρι χώρισε το 1986. 

Το 2013 το περιοδικό Forbes ανακήρυξε την Ροζαλία Μέρα την πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα επιχειρηματία στον κόσμο, την ίδια χρονιά η πρώτη σύζυγος του Ορτέγκα έφυγε από την ζωή. Το 2001 ο Ορτέγκα παντρεύτηκε την Φλώρα Πέρεζ και μαζί της απέκτησε μια κόρη, την Μάρτα.   

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template