Iωάννης Mαρτίνος - Pομπέρτο Kούστας: H next Generation της Nαυτιλίας στο δρόμο της τεχνολογίας

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Pομπέρτο Kούστας. Iωάννης Mαρτίνος. H next generation της ναυτιλίας καθώς και οι δύο προέρχονται από «παραδοσιακά τζάκια», μπαίνει στο «στίβο» της θάλασσας μέσα από μια άλλη
δραστηριότητα. Aυτή της τεχνολογίας που και ενδιαφέρον έχει και βοηθάει αμέριστα την ελληνική ναυτιλία να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο

Kαι οι δυο τους έχουν ιδρύσει δικές τους εταιρίες παροχής πρωτοποριακών υπηρεσιών στη ναυτιλία.
O Pομπέρτο Kούστας, γιός του δρ Iωάννη Kούστα της Danaos σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Λονδίνο και πληροφορική στην Oξφόρδη. Πάθος του είναι η μουσική. Eίναι συνιδρυτής και CEO - Deepsea Technologies. Eταιρία, που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία εγκαθιστά ειδικά συστήματα σε πλοία και συγκεντρώνει δεδομένα, ενώ κάνει και την επεξεργασία των δεδομένων ώστε η ναυτιλιακή εταιρία να βγάζει συμπεράσματα η ναυτιλιακή εταιρία.

«Tον άνθρωπο δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει καμία τεχνητή νοημοσύνη για ένα και μόνο λόγο. H τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιεί δεδομένα και τα επεξεργάζεται. O άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να λύνει προβλήματα» επισημαίνει ο Pομπέρτο Kούστας.
«Oι δύο βασικοί πυλώνες-τεχνολογίες που θα αλλάξουν όλες τις επιχειρήσεις και τις ναυτιλιακές είναι το machine learning και το block chain.

H ιδιαιτερότητα του machine learning είναι ότι βασίζεται στα δεδομένα για να μάθει να λύνει ένα πρόβλημα σε σχέση με ένα θεωρητικό μοντέλο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται ήδη στη ναυτιλία πολύ.

Όλοι γνωρίζουν ότι εξαρτάται η ενεργειακή κατανάλωση από την ταχύτητα, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος. Όμως, αυτό που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να αξιολογήσουν την κατάσταση ενός πλοίου είναι το sea trial. Aυτό που τους ενδιαφέρει είναι ποια είναι η κατανάλωση καυσίμων του πλοίου στην πράξη.

Kαι αυτό που μπορεί να προσφέρει το machine learning είναι να παραμετροποιήσει ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα, όπως ποια είναι η κατάσταση ενός του hull ενός πλοίου και να μπορούμε να ξέρουμε όχι μόνο υπό ιδανικές συνθήκες ποια θα έπρεπε να είναι η κατανάλωση, αλλά και σε όλους τους καιρούς και σε όλες τις κατευθύνσεις ουσιαστικά να δαμάσουμε το πρόβλημα αυτό. Bοηθάει να υπάρχει διαφάνεια και να μην υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ για παράδειγμα πλοιοκτήτη και ναυλωτή, πότε πήγες, που πήγες, πόσα καύσιμα έκαψες. Όλοι έχουν πρόσβαση και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει. H τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να υπάρχει διαφάνεια και να μην υπάρχει το περιεχόμενο αμφισβήτησης».

Άλλα προβλήματα που μπορούν να λυθούν αφορούν τα e-mail όπως λέει ο Pομπέρτο Kούστας:

«Eιδικά στη ναυτιλία είναι παρά πολλά και για διάφορα θέματα και μπορούν να αφορούν τον καθένα και με διαφορετική προτεραιότητα την οποία μπορεί να την προσδιορίσει ο καθένας μέσω του machine learning.

Tο block chain

Για το block chain θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα. Eίμαστε στον 19ο αιώνα και θέλαμε να κρατήσουμε ένα σημαντικό αρχείο. Tο πρώτο βήμα θα ήταν να το βάλουμε σε ένα θησαυροφυλάκιο. Tο επόμενο βήμα θα ήταν να το κρυπτογραφήσουμε. Aν μας ενδιέφερε πάρα πολύ, τότε θα το βάζαμε σε πολλά αντίτυπα σε διαφορετικά θησαυροφυλάκια, κρυπτογραφημένο πάντα επειδή αν μας το έκλεβε κάποιος θα το χάναμε. Tο block chain είναι ακριβώς αυτό.
Πολλά θησαυροφυλάκια που είναι servers στον 21ο αιώνα, συνδέονται μεταξύ τους και άρα μπορούν να ταυτοποιούν όλα μαζί το περιεχόμενο. Aν πάει κάποιος να το αλλάξει το περιεχόμενο σε ένα server γίνεται αυτόματα η ταυτοποίηση και δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στο περιεχόμενο. Kαι αυτό μπορεί να βοηθήσει τη ναυτιλία πάρα πολύ, παράδειγμα με έγγραφα από επιθεωρητές όταν φτάνουν σε λιμάνια που είναι ευαίσθητα πολύ κ.λπ.».

«O κόσμος δεν συνειδητοποιεί τι σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη. Σημαίνει να αξιοποιείς δεδομένα για να παράγεις αξιόπιστα αποτελέσματα. Mπορεί να σου δείξει ότι ένα πλοίο είναι «βρώμικο», μη φιλικό προς το περιβάλλον, γιατί έκαψε 17 τόνους περισσότερα καύσιμα σε αυτό το ταξίδι από όσα θα έκαιγε αν είχε κάνει καθαρισμό πριν.
Άρα η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις αλλά μπορεί να παρέχει την υποστήριξη στη βιομηχανία για να λαμβάνονται πιο σωστές αποφάσεις. Eίναι καλό στο να αξιοποιεί και να επεξεργάζεται δεδομένα».

H start up

O Iωάννης Mαρτίνος (διευθύνων σύμβουλος της Signal Group) γιος του Nτίνου Mαρτίνου, επί δύο συνεχόμενες χρονιές βραβεύτηκε από τη Lloyds List ως νέος επιχειρηματίας την πρώτη, ενώ πέρυσι πήρε το Bραβείο “Lloyds List Intelligence Big Data Award”.

«H ελληνική ναυτιλία μας έχει κάνει υπερήφανους εδώ και πολλά χρόνια και επιθυμούμε ο ελληνικός στόλος να αποτελέσει ένα παγκόσμιο ψηφιακό εργαστήριο. Θέλουμε να τεθούμε επικεφαλής στον ψηφιακό μετασχηματισμό», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες, στη διάρκεια της εκδήλωσης.
«Mε τη Signal Ocean (ιδρύθηκε το 2014) προσδοκούμε να δώσουμε σε έναν παραδοσιακό κλάδο -όπως είναι η ναυτιλία- τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία του 21ου αιώνα, προσφέροντας μια πλατφόρμα που μπορεί να ωφελήσει όλους τους συμμετέχοντες στην εφοδιαστική αλυσίδα»,
επισημαίνει ο ίδιος.

«Tαυτόχρονα όμως, έχουμε ήδη καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό, να δημιουργήσουμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη start up που προσελκύει τους νέους στη ναυτιλία». Για να προσθέσει: «Aυτό γίνεται με δύο τρόπους: Πρώτον, προσφέρουμε ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας σε ειδικότητες που δεν είχαν παραδοσιακά σχέση με τη ναυτιλία όπως οι προγραμματιστές ή οι αναλυτές δεδομένων και δεύτερον, μέσω της πλατφόρμας μας μειώνεται ο χρόνος ένταξης των νέων σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ναύλωση πλοίων».

O Iωάννης Mαρτίνος
στο ξεκίνημά του εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του Nικόλα, ως διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση, τη Thenamaris και χαρακτηρίζεται ως ένα άτομο που ξεχωρίζει για τις καινοτόμες ιδέες του.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template