ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:Με απώλειες 1,12%, στις 910,90 μονάδες,96 μετοχές με απώλειες και μόλις 19 άνοδο.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Τα καλά νέα είναι ότι κράτησε ο γενικός δείκτης στο κλείσιμο τη στήριξη των 910 μονάδων, αν και έσπασε ενδοσυνεδριακά, με χαμηλό
στις 907 μονάδες. Τα άσχημα νέα είναι πως η «χασούρα» στην εβδομάδα άγγιξε το 4% και ο πρώτος μήνας της χρονιάς έκλεισε αρνητικός κατά 0,6%. 

Και όπως λέει ένα χρηματιστηριακό ρητό, αν ο πρώτος μήνας της χρονιάς κλείσει αρνητικά, τότε…


Αλλά υπάρχει μέλλον ακόμα και η ανατροπή στις αγορές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ένα δεύτερο άσχημο νέο είναι ότι η Wall Street γράφει την Παρασκευή απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Το κακό άνοιγμα της Wall Street, που συνέπεσε σχεδόν με το κλείσιμο της αγοράς μας, ήταν μοιραίο. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν το τελευταίο ημίωρο τα… 25 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας τον τζίρο πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ με μόλις ένα πακέτο, στον ΟΠΑΠ, αξίας 1,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι πωλήσεις στο τέλος ήταν μαζικές και τυφλές.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον απόπλου του τούρκικου ωκεανογραφικού σκάφους που εκινείτο στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Που σημαίνει ότι αυτό που δεν θέλουν να πιστέψουν οι επαγγελματίες της αγοράς, για τον κίνδυνο τελικά ωμής αποθράσυνσης των Τούρκων στο Αιγαίο, μπορεί να συμβεί.

Για το δε ζήτημα του κοροναϊού που πλήττει αγορές και οικονομίες, αν δεχθούμε τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το αποτύπωμά του παραμένει μικρό και ελεγχόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Πλην όμως, οι αγορές ανησυχούν. Και όταν ανησυχούν, η διακράτηση ρευστότητας είναι ο στόχος.


Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 910,90 μονάδες, με 96 μετοχές να καταγράφουν απώλειες και μόλις 19 άνοδο.


Πτώση 2,64% για την μεσαία κεφαλαιοποίηση και μόλις 0,78% για τον τραπεζικό κλάδο. Με την Πειραιώς να δείχνει μεγάλη αντίσταση και βεβαίως αντανακλαστικά, αφού ανέκαμψε γρήγορα από τα 3,12 ευρώ, για να κλείσει στα 3,19. Η Coca Cola «επιστρατεύτηκε» για μία ακόμα συνεδρίαση, με τη μετοχή να κλείνει οριακά θετικά στα 33,13 ευρώ. Ακολούθως, στην ίδια γραμμή βρέθηκε ο ΟΤΕ, στα 13,49 και η Τέρνα Ενεργειακή, στα 8,15 ευρώ.

Από εκεί και πέρα πτώση πάν ω από 4% για την Aegean, την Βιοχάλκο και τον Ελλάκτωρα. Πάνω από 3% η Motor Oil, 2,98% ο Μυτιληναίος, στα 9,27 ευρώ, άνω του 2% η πτώση για την ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΠΕ, που έχασαν τα 8 ευρώ, η ΕΧΑΕ και ο ΟΛΠ.

Τεχνικά, όπως γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθαρά πτωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών πρώτων εβδομάδων της χρονιάς. Η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό. Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019. Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Συμπερασματικά η διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων».

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή έχει τονιστεί ότι η περίπτωση του «ιού», αποτελεί ταυτόχρονα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για βελτίωση των αποτιμήσεων έπειτα από την άνοδο των τελευταίων μηνών και για το Χ.Α. καθ’ όλο το 2019 με αποδόσεις 50% (για τον γενικό δείκτη).

  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template