Εφορία: «Κούρεμα» 70% στους τόκους για ρύθμιση χρεών

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020

Καθυστερεί, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες η νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων στην εφορία αλλά και το «χάρισμα» χρεών για όσους έχουν μικρές οφειλές έως και
10 ευρώ.
Και αυτό διότι μέχρι να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και να προετοιμαστούν τα μηχανογραφικά συστήματα, θα περάσουν αρκετές εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, όταν ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση της εφορίας, θα συνοδεύεται και από ένα σημαντικό «δώρο» για τους οφειλέτες: θα προσφέρει «κούρεμα» 70% στους τόκους με τους οποίους θα βαρύνονται όσοι χρωστούν στην εφορία. Υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον ότι οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 12 –δηλαδή ότι ο οφειλέτης δεν θα εξαντλεί τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος- και δεύτερον ότι όλες οι δόσεις θα πληρωθούν εμπρόθεσμα μέχρι και την τελευταία.


Δόσεις και επιτόκιο

Το «ονομαστικό» επιτόκιο της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών μπορεί να ανέλθει στο «τσουχτερό» επίπεδο του 6,2% αν οι δόσεις που θα επιλέξει ο οφειλέτης ξεπεράσουν τις 12 και φτάσουν έως και τις 24. Αντίθετα, αν οι δόσεις περιοριστούν σε 12 ή και λιγότερες, το επιτόκιο αυτομάτως πέφτει στο 4,95%. Πρόκειται για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας (σ.σ σήμερα περίπου 4,7%) και προσαυξάνεται κατά 0,25% αν οι δόσεις είναι έως και 12, ή και κατά 1,5% αν οι δόσεις είναι πάνω από 12. Ευνοϊκή ρύθμιση που συνιστά ταυτόχρονα και κίνητρο συνέπειας, προβλέπει ότι σε όσους πληρώνουν τις δόσεις τους στην ώρα τους, θα κερδίζουν πρόσθετο κούρεμα 25% στο συνολικό ποσό των τόκων. Το ποσό αυτό θα αφαιρείται από την τελευταία δόση. Έτσι, αν κάποιος επιλέξει τις 12 δόσεις και πληρώσει εμπρόθεσμα, θα κερδίσει τελικώς «κούρεμα» 70% στους τόκους όπως φαίνεται και από το ακόλουθο παράδειγμα:

Για χρέος 3000 ευρώ, οι τόκοι προκειμένου η οφειλή να αποπληρωθεί σε 24 δόσεις των 133 ευρώ, οι τόκοι μέχρι το τέλος της ρύθμισης ανέρχονται στα 197,58 ευρώ. Αν ο οφειλέτης επιλέξει να πληρώσει σε 12 δόσεις των 256 ευρώ, αυτομάτως θα περιορίσει τους τόκους από τα 197 στα 81 ευρώ. Και αν καταβάλλει και την τελευταία δόση με συνέπεια, τότε οι τόκοι με τους οποίους θα επιβαρυνθεί θα πέσουν μόλις στα 60,78 ευρώ. Στην πραγματικότητα δηλαδή, το κόστος της ρύθμισης με τακτοποίηση σε 12 δόσεις και εμπρόθεσμη καταβολή, μειώνεται στα 20 ευρώ τον χρόνο ανά 1000 ευρώ χρέους.

Ο οφειλέτης επιλέγει


Έτσι, στην πραγματικότητα, η επιλογή ανήκει στον ίδιο τον οφειλέτη. Ή θα επιλέξει αυξημένο αριθμό δόσεων για να πληρώνει έως και 44,41 ευρώ τον μήνα ανά 1000 ευρώ χρέους, (με αντάλλαγμα την καταβολή περίπου 49,39 ευρώ σε τόκους) ή θα μειώνει τις δόσεις σε 12 ή και λιγότερες ώστε ναι μεν να καταβάλλει πάνω από 85 ευρώ τον μήνα ανά 1000 ευρώ χρέους αλλά την ίδια στιγμή να μειώνει το κόστος της ρύθμισης σε 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ χρέους ή και λιγότερα. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ελάχιστη δόση 30 ευρώ ανά μήνα οπότε η επιλογή των 24 δόσεων δεν υφίσταται για όσους έχουν χρέη κάτω από 700 ευρώ.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template