Στα βήματα Ερντογάν ο Πούτιν: Ηγέτης δια βίου με συνταγματική αναθεώρηση

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

O Βλάντιμιρ Πούτιν είναι στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 1999 – και με βάση τα δεδομένα επρόκειτο να αποχωρήσει το 2024, όταν
τερματίζεται η τέταρτη προεδρική του θητεία.

Δεν έχει πει ακόμα τι σχεδιάζει να κάνει όταν λήξει η θητεία του, αλλά σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει σε οποιονδήποτε να υπηρετεί περισσότερες από δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, ο Πούτιν δεν μπορεί να θέσει αμέσως μετά υποψηφιότητα. 

(Την προηγούμενη φορά που συμπλήρωσε δύο θητείες, για να μηδενίσει το όριο έχρισε πρόεδρο τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ – το σημερινό πρωθυπουργό – και ο ίδιος μετακινήθηκε στην πρωθυπουργία, ωστόσο κανείς δεν είχε αμφιβολία από ποιο γραφείο εκπορευόταν η εξουσία)
Σήμερα ο Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του «για την κατάσταση του έθνους», είπε ότι θα επιθυμούσε μια αλλαγή του Συντάγματος που θα έδινε στη Δούμα, την κάτω Βουλή, την εξουσία να επιλέξει τον πρωθυπουργό της Ρωσίας και άλλων βασικών θέσεων. Αυτό, εξήγησε «Θα αυξήσει το ρόλο και τη σημασία του κοινοβουλίου της χώρας … των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και την ανεξαρτησία και την ευθύνη του πρωθυπουργού«.

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν αναμόχλευσαν τα σενάρια για τα σχέδιά του μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα προεδρική θητεία του το 2024.


Οι πολέμιοί του τον έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία με κάποιο τρόπο και μετά το 2024. Ο ίδιος παραμένει δημοφιλής σε πολλούς Ρώσους που τον βλέπουν ως πηγή σταθερότητας, παρότι άλλοι παραπονούνται ότι είναι στην εξουσία για πολύ καιρό.
Αναλυτές εκτιμούν ότι έχει ήδη εξετάσει διάφορες επιλογές για το πως θα παραμείνει στο τιμόνι: ένας τρόπος είναι η μετατόπιση της εξουσίας στο κοινοβούλιο το οποίο θα ορίζει τον πρωθυπουργό, με τον Πούτιν να αναλαμβάνει το ρόλο που θα ισχυροποιηθεί, ενώ δε θα δεσμεύεται από χρονικές δεσμεύσεις μετά το 2024.


Μια άλλη επιλογή που αναφέρεται συχνά είναι να γίνει επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός οργάνου για το οποίο ο Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι επίσης σκέφτεται ότι πρέπει να του χορηγηθούν επιπλέον εξουσίες από το σύνταγμα.

Αν και παραμένει ασαφές αν ο Πούτιν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρωσική πολιτική ζωή μετά το 2024, οι νέες του προτάσεις δείχνουν τις εναλλακτικές του εάν αποφασίσει να παραμείνει στην κορυφή της ρωσικής πολιτικής, όπως αναμένουν πολλοί υποστηρικτές και επικριτές.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κοινοβούλιο με υποψηφίους για τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς της κυβέρνησης της χώρας, το οποίο και το κοινοβούλιο θα επικυρώνει.

«Ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να τους διορίσει (τις επιβεβαιωμένες επιλογές του κοινοβουλίου) σε αυτές τις θέσεις εργασίας»,
δήλωσε ο Πούτιν. «Δεν θα επιτραπεί στον πρόεδρο να απορρίπτει τους υποψηφίους που επικύρωσε το κοινοβούλιο.»

Ο Ντμίτρι Τρέιν, επικεφαλής του Carnegy Center της Μόσχας, δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιαμόρφωσης των κρατικών εξουσιών πριν από το τέλος του 2024 στην τρέχουσα προεδρία του. Σύμφωνα με τον Τρέιν, ο Πούτιν φαίνεται επίσης να κινείται με τρόπο ώστε να περιορίσει τη δύναμη ενός προεδρικού διαδόχου, αφού είπε την Τετάρτη ότι στηρίζει το όριο των δύο προεδρικών θητειών

Ο ίδιος ο Πούτιν βρίσκεται στην τέταρτη θητεία του. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template