«Γλυκιά ζωή» για τη χρυσή δυναστεία των Ferrero: Από ένα ταπεινό ζαχαροπλαστείο στα μερίσματα των εκατομμυρίων

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Η ιταλική δυναστεία που βρίσκεται πίσω από τη Nutella ετοιμάζεται, όπως δείχνουν οι σχετικές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, να εισπράξει
μέρισμα 642 εκατ. ευρώ από τη βασική holding εταιρεία τους. Κι αυτό γιατί η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 928,6 κατ. ευρώ για τη χρήση που έκλεισε τον Αύγουστο, αυξημένα πάνω από 25% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο.

Αυτής της τάξης τα μερίσματα είναι και εκείνα που βοήθησαν τους Φερέρο να γίνουν η 25η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. 


Οι περιουσίες πολυεκατομμυριούχων οικογενειών, όπως οι Γουόλτον, οι Κοχ και οι Βερτχάιμερ, παρουσίασαν εκθετική αύξηση την τελευταία δεκαετία. Την ίδια περίοδο, οι Φερέρο έχουν εγκρίνει μερίσματα συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τα κέρδη της Ferrero έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008 και μετά, με την εταιρεία να επενδύει σημαντικά στην ενίσχυση της παρουσίας της στις ΗΠΑ και στη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας. Το 2018, η Ferrero εξαγόρασε δραστηριότητες της Nestle στις ΗΠΑ έναντι 2,8 δισ. δολαρίων και πέρυσι έκλεισε deal 1,3 δισ. δολαρίων για την εξαγορά επωνυμιών από την Kellogg, όπως τα Keebler και τα μπισκότα Famous Amos.


Οι Φερέρο διαχειρίζονται τα χρήματά τους μέσω της επενδυτικής Fedesa, με έδρα το Μονακό, η οποία επενδύει σε μετοχές, ομόλογα, private equity, επιχειρηματικές συμμετοχές και hedge funds, όπως αποκαλύπτει το προφίλ εργαζομένων της στο LinkedIn, ενώ έχει βραχίονα και στη Σιγκαπούρη.

Το ταπεινό ξεκίνημα από ένα ζαχαροπλαστείο στη βόρεια Ιταλία

Η επιχειρηματική δυναστεία των Φερέρο έχει τις ρίζες της σε ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο στη βόρεια Ιταλία, που άρχισε να χρησιμοποιεί φουντούκια ως τρόπο για να «αυξήσει» τις περιορισμένες προμήθειές του σε κακάο. Το ζαχαροπλαστείο εξελίχθηκε σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής, ανοίγοντας μονάδες παραγωγής και γραφεία και στο εξωτερικό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.



Τη δεκαετία του 1960, η εταιρεία λάνσαρε τα brands της Nutella και της σοκολάτας Kinder και, στη συνέχεια, επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα, όπως οι καραμέλες Tic Tac και τα σοκολατάκια Ferrero Rocher.



Σήμερα, η εταιρεία αποτιμάται στα 32,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, και ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια, αν και δεν είναι σαφές τι ποσοστό ελέγχει κάθε μέλος της.

Στην εταιρεία holding, πλειοψηφικό μερίδιο έχει ο Τζοβάνι Φερέρο, εγγονός του ιδρυτή Πιέτρο, ο οποίος είναι και εκτελεστικός πρόεδρος. Σύμφωνα με το National Italian American Foundation, ο 55χρονος επιχειρηματίας έζησε τα νεανικά του χρόνια στο Βέλγιο και, στον ελεύθερο χρόνο του, του αρέσει να γράφει, μεταξύ άλλων βιβλία για τις επιχειρήσεις και την Αφρική.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template