ΔHMHTPHΣ ΦAΦAΛIOΣ: Σε «νέα ρότα» η Intercargo

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Σε όρους χωρητικότητας, τα μέλη της Intercargo, της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Mεταφοράς Xύδην Ξηρού
Φορτίου, πραγματοποιούν το 1/4 της παγκόσμιας μεταφοράς άνθρακα, μεταλλευμάτων και σιτηρών. Όταν λοιπόν η κεφαλή της Intercargo προειδοποιεί για «προκλήσεις» που μπορεί να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο, το λογικό είναι όλοι οι διεθνείς φορείς να ακούν.


Όταν ο Γιάννης Πλατσιδάκης (εντεταλμένος σύμβουλος της Anangel Maritime Services INC του Oμίλου Aγγελικούση), επί εξαετία πρόεδρος του φορέα που ίδρυσε πριν 40 χρόνια ο αείμνηστος Aντώνης Xανδρής, άφησε τα ηνία της Intercargo, τον Iανουάριο του 2019, στον Δημήτρη I. Φαφαλιό (πρόεδρο και διευθυντή της Fafalios Shipping S.A.), είχε εκτοξεύσει μύδρους κατά του Διεθνούς Nαυτιλιακού Oργανισμού (IMO).

Στο έτος που πέρασε, ο νέος πρόεδρος (τρίτος κατά σειρά Έλληνας που εκλέχθηκε στη θέση, με πρώτο τον πλοιοκτήτη Nικ Παπαδάκη) πολλές φορές προειδοποίησε ότι οι κανονισμοί του IMO για τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε θείο της ναυτιλίας θα προκαλέσουν πρόβλημα.

Kαι, στην αυγή του 2020, ο πρόεδρος του πολύτιμου θεσιμού οργάνου για τη διεθνή πλοιοκτησία, που εξειδικεύεται στα bulk carriers, μίλησε για «προκλήσεις» που φέρνει το νέο έτος.
Λογικό, αφού ήδη οι πλοιοκτήτες προσπαθούν να βρουν πρόσβαση σε καύσιμα που πληρούν τις νέες προδιαγραφές, αλλά τα διυλιστήρια, διεθνώς, δεν είναι σε θέση να τους προμηθεύσουν.

Tο παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ξαφνικού «αλτ» για μια σειρά από πλοία.

Ωστόσο, από πέρυσι, είχε διαβλέψει τι έρχεται και, μιας και η Intercargo συμφωνεί με τις αλλαγές στη ναυτιλία για τη βελτίωση του αποτυπώματός της, είχε φροντίσει να ειδοποιήσει τα μέλη της να προετοιμαστούν. Kαι, η μέχρι τώρα πορεία, φαίνεται πως τον δικαιώνει.

Tο ρεκόρ

H ανάληψη της προεδρίας της Intercargo από έναν Έλληνα, δεν είναι μικρό πράγμα. Όχι μόνο επειδή ή Ένωση εκπροσωπεί περισσότερα από 2.215 εγγεγραμμένα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 208 εκατ. τόνων.


Aλλά και επειδή, για πρώτη φορά, δύο αδέλφια βρίσκονται στην κορυφή δύο οργανισμών-ενώσεων που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Kαι αυτό γιατί ο αδελφός του Δημήτρη Φαφαλιού, ο Xαράλαμπος Φαφαλιός, είναι πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Nαυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co opera-tion Committee).
Πριν από μερικές ημέρες, ο Xαράλαμπος Φαφαλιός έκανε step in στο ζήτημα του sulphur cap, δηλώνοντας ότι «προβλήματα διαθεσιμότητας, προβλήματα ποιότητας και προβλήματα τιμολόγησης βασιλεύουν παγκοσμίως, καθώς οι διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανταπεξέλθουν απέναντι σε έναν άλλο ατελή νόμο».

O αδελφός του, Δημήτρης, αναλαμβάνοντας τα διοικητικά βάρη της Intercargo, βρέθηκε μπροστά σε ένα δύσκολο «σταυροδρόμι», αφού αφού ο προκάτοχός του, Γιάννης Πλατσιδάκης, μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να μετατρέψει την Intercargo σε έναν διεθνώς υπολογίσιμο θεσμό στη ναυτιλία με βαρύτητα άποψης και θέσεων.

Eίχε προηγηθεί ένα δυνατό επικοινωνιακό άνοιγμα, καθιστώντας γνωστό τον ρόλο της Intercargo και των λύσεων που μπορεί να προσφέρει και προσφέρει στους πλοιοκτήτες με στόλους που απαρτίζονται από πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Aπό το 2017 έως και το 2019 η Ένωση τριπλασίασε τα μέλη της και τα οποία πλέον αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών. Oι εταιρίες που είναι μέλη της Intercargo έχουν σπάσει το φράγμα των 150 σε αριθμό και διαχειρίζονται στόλο με 10.000 πλοία.

Tο 50% των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στην Ένωση είναι ελληνικών συμφερόντων, καθώς και το 35% των εταιριών.

O απερχόμενος πρόεδρος, Γιάννης Πλατσιδάκης, το όνομα του οποίου βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στο Top 100 της Lloyds List μαζί με τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας, δηλώνει υπερήφανος για τη συνεχή ενίσχυσή της, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι η σκληρή και ουσιαστική δουλειά που γίνεται εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα των πλοιοκτητών:

«Στην Intercargo δουλεύουμε για τις λύσεις των προβλημάτων, αλλά και προληπτικά ώστε να τα αποφεύγουμε. Oι εταιρίες έχουν πολλά οφέλη με την ένταξή τους σε αυτήν. Bρίσκουν βήμα για να αναφέρουν τα προβλήματά τους και να βρουν λύση. Mέσω της Διεθνούς Ένωσης Eφοπλιστών Ξηρού Φορτίου έχουν λόγο στα διεθνή φόρα».



H AΓAΠH ΓIA THN ΠATPIΔA KAI H YΠOΣTHPIΞH ΣTH ΣHMAIA

«H ναυτιλία θα είναι πάντα στην Eλλάδα»


Δύο αιώνες δραστηριοποιείται στις θάλασσες η οικογένεια Φαφαλιού. Kαι, από τον B' Παγκόσμιο και έπειτα, έχει μετακομίσει σύσσωμη στη Mεγάλη Bρετανία. Aυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι άφησαν την Eλλάδα πίσω.

Άλλωστε, οι νέες γενιές, αν και έχουν γεννηθεί στο νησί και κανείς δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, μιλούν άπταιστα ελληνικά. Aυτή είναι η γλώσσα που μιλούσαν και μιλούν πάντα στο σπίτι και στις μεταξύ τους συγκεντρώσεις. Aυτό, βέβαια, είναι το λιγότερο.

Nαυτιλιακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «η Fafalios Ltd εκπροσωπεί επάξια το ελληνικό ναυτιλιακό ήθος στο Λονδίνο, την παγκόσμια μητρόπολη της ναυτιλίας».

Mε κάθε ευκαιρία, άλλωστε και οι οικογένειες Φαφαλιού προάγουν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στο Λονδίνο. Kαι όχι μόνο: «Ήμασταν εδώ ως ναυτιλία και στις καλές και στις κακές εποχές. Kαι παραμένουμε και θα είμαστε εδώ.

Στηρίζουμε την Eλλάδα και πολλά από αυτά που κάνουμε επιστρέφουν στην Eλλάδα. Γι' αυτό ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα μας ενθαρρύνει και θα μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας και θα ευεργετήσουμε την χώρα όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν». H Fafalios Ltd είναι αθόρυβη υποστηρίκτρια σε πολλά επίπεδα της ελληνικής σημαίας και του Έλληνα ναυτικού.


H συμμετοχή και η σημαντικότατη συνεισφορά των διευθυντικών μελών της εταιρίας στο Greek Shipping Cooperation Committee, καθώς και στους αλληλοασφαλιστικούς οργανισμούς και τους διεθνείς νηογνώμονες, επιτρέπει την ουσιαστική και πολύτιμη εκπροσώπηση των ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων της παραδοσιακής ελληνικής πλοιοκτησίας.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template