ΕΣΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΣ ΜΕ PORSCHE ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΕΝΑ GOLF- Πάνος Γερμανός:Ο σιωπηλός αυτοκράτορας

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Έναν τύπο επιχειρηματία – που συναντάται συχνότερα στις ΗΠΑ – εκπροσωπεί στο ελληνικό οικονομικό στερέωμα ο κ. Πάνος Γερμανός, κύριος μέτοχος και επικεφαλής ενός
ομίλου που περιλαμβάνει σειρά εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γράφει ο Δανιήλ Λοίζος


Είναι βασικός μέτοχος της Olympia Development αλλά και ταυτόχρονα επενδυτής που αναζητά την αποδοτικότερη τοποθέτηση διαθεσίμων του. Διατηρεί σταθερά τη έδρα του στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται σε κάθε γεωγραφικό σημείο όπου διακρίνει ευκαιρίες. Παρέμεινε εκτός Χρηματιστηρίου, με την αγορά να θεωρεί πως πρόκειται μεταξύ άλλων για μια στάση, που του διασφαλίζει «ιδιωτικότητα» και μια «ελεύθερη» εταιρική διακυβέρνηση.

Η επιχειρηματική πορεία του κ. Πάνου Γερμανού, έχει αποδείξει πως μπορεί να επενδύσει σε πολλούς χώρους αλλά και να πουλήσει με την ίδια άνεση. Έφτιαξε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα με 1.000 καταστήματα που μετέπειτα πούλησε στον ΟΤΕ.

Επένδυσε σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας από το Ουζμπεκιστάν έως την Πολωνία και πούλησε μερίδια.

Έχτισε την εταιρία παραγωγής μπαταριών Sunlight
στοχεύοντας κυρίως στην εξυπηρέτηση της αμυντικής βιομηχανίας. Συμμετείχε μετοχικά από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών έως διαδικτυακά καταστήματα, και αποσύρθηκε όταν το θεώρησε σκόπιμο.

Στο λιανεμπόριο της Ελλάδας μετά και από την «ήσυχη αποχώρηση» των Multirama επέστρεψε με τα Public, ενώ προσφάτως ανάλαβε την πλειοψηφία της αλυσίδας ηλεκτρικών MediaMarkt, προσβλέποντας στο να κερδίσει μερίδια σε μια αγορά που αντέχει μόνο αν πραγματοποιεί υψηλούς όγκους πωλήσεων.

Επίσης επενδύει στο project του Ελληνικού μέσω του fund VKN capital, καταλαμβάνοντας θέση στη μετοχή της Lamda Development και συμμετέχοντας στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Στην κοινή αντίληψη, ο Π.Γερμανός αποτελεί το κατ’εξοχήν παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, αλλά συχνά – πυκνά το όνομα του έχει συνδεθεί με διάφορες πολιτικές δυνάμεις, με σαφείς υπαινιγμούς ότι τον «υποστήριξαν», όσο έχτιζε την αυτοκρατορία του.

Η σχέση του με το ΚΚΕ θεωρείται λίγο – πολύ γνωστή αλλά ασαφής. Συσχετίστηκε και με το ΠΑΣΟΚ, τόσο όσον αφορά την πώληση του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ στον ΟΤΕ (γεγονός που προκάλεσε και εξεταστική επιτροπή στη Βουλή) αλλά και με μπίζνες που αφορούσαν τους εξοπλισμούς.

Πιο συγκεκριμένα το όνομα του επιχειρηματία ενεπλάκη στην υπόθεση των Tor M1 μαζί με τους Ιωάννη Σμπώκο (που εξήλθε πριν μερικά 24ωρα από τη φυλακή), τον Γιώργο Καμάρη, διαχειριστή της off shore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης.

Ο Πάνος Γερμανός είχε κριθεί αθώος.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποδείχθηκε σε σημείο που να βλάψει ωστόσο την επιχειρηματική του πορεία.



Ιωάννης Σμπώκος

Είναι εντυπωσιακό δε ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχει κάνει μια δημόσια δήλωση και δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν φορέα επιχειρηματικότητας, ενώ αποτελεί «κυνήγι θησαυρού» το να βρεθεί προσωπική του φωτογραφία.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως «φοβάται τη δημοσιότητα», και άλλοι πως «ξέρει να τη χειρίζεται προς όφελος του».

Πέρα από τη δημόσια εικόνα και το συσχετισμό με το εγχώριο γίγνεσθαι, ο ίδιος κατά τεκμήριο είναι επικεντρωμένος στις μπίζνες. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα «επιχειρηματικό ζώον» (κατά παράφραση του Αριστοτελικού ορισμού), ενώ αρκετοί υπογραμμίζουν τη «σκληρότητα» του όσον αφορά τη διεκδίκηση του κέρδους του.

Τα «παράπονα» των franchisees συνεργατών του δικτύου Γερμανός ότι τους «έπνιγε» με τις υψηλές απαιτήσεις royalties ακούγονται μακρινά, ωστόσο, ήταν συσσωρευμένα στην αρχή της δεκαετίας του ’00.

Αιτιάσεις –που δεν αποδείχθηκαν- για οικονομικό «στραγγαλισμό» άλλων επιχειρήσεων –όπως το e-shop.gr του νεαρού τότε επιχειρηματία Απ.Αποστολάκη- επίσης κυκλοφορούν.

Ανταγωνιστές του στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων μολύβδου (που χρησιμοποιεί για τις μπαταρίες της Sunlight), επίσης κάνουν λόγο για «αθέμιτες πρακτικές», εκμετάλλευση της ισχύος του, ώστε να δημιουργεί «φωτογραφικές διατάξεις».

Αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν στάθηκε εμπόδιο στη δημιουργία του ομίλου του. Το επιχειρηματικό του εκτόπισμα είναι προφανώς σημαντικό, ωστόσο, απροσδιόριστο, καθώς δεν υπάρχει μια σαφής αναλυτική αποτύπωση του μεγέθους της εταιρίας συμμετοχών που αποτελεί την ομπρέλα των δραστηριοτήτων του. Πάντως, δεν είναι ο επιχειρηματίας που «φοβάται τις ζημιές». Η Sunlight επιχειρεί εδώ και χρόνια να καταστεί κερδοφόρα, ενώ όταν εξέδωσε το εταιρικό της ομόλγο με στόχο την άντληση 50 εκατ.ευρώ, αρκετοί αναλυτές στάθηκαν αμήχανοι στα «κενά» της οικονομικής της κατάστασης. Η Public που έχει εδραιωθεί στην εγχώρια αγορά, επίσης παλεύει χρόνια να καταστεί υγιής σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας.
Η κατάρρευση της προγενέστερης αλυσίδας Multirama αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα ότι δεν κατέχει το «άγγιγμα του Μίδα». Από την άλλη, έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες αποεπένδυσης με τεράστιο κέρδος, όπως η πώληση της αλυσίδας Γερμανός στον ΟΤΕ, της συμμετοχής στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (στον αμαρτωλό όμιλο της Folli Follie) αλλά και μέρους της συμμετοχής στην πολωνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play.

Διαθέτει επίσης πάθος για το real estate. Εκτός από την επένδυση στο Ελληνικό, στο χαρτοφυλάκιο του διαθέτει εμβληματικά ακίνητα. Πιο γνωστό το ακίνητο στο Σύνταγμα που στεγάζει τη ναυαρχίδα της αλυσίδας Public, αλλά και το κατάστημα της παλιάς Αθηναίας στην Ερμού, το οποίο μισθώνει σε διάφορες λιανικές αλυσίδες.

H στενή διοικητική ομάδα που περιστοιχίζει τον Π.Γερμανό παραμένει η ίδια εδώ και δεκαετίες, μόνο που συχνά πυκνά ο «αρχηγός» αλλάζει τις θέσεις των παικτών, που μετακινούνται από εταιρία σε εταιρία του ομίλου.



Aνθή Τροκούδη

Κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τακτική αύξησης της αποτελεσματικότητας και άλλοι για έναν τρόπο να «σκοτώνει νωρίς» τις βλέψεις για υπερίσχυση.

Με απλά λόγια όσα στελέχη του έχουν πολλά πάρε δώσε με τα ΜΜΕ και αποκτούν δημοσιότητα αυτόματα υπονομεύουν τη θέση τους!

Εξαίρεση αποτελεί-εκ της θέσεώς της-η κ. Ανθή Τροκούδη η οποία είναι διευθύντρια επικοινωνίας του Ομίλου και καθότι γοητευτικό κορίτσι εμφανίζεται στα ΜΜΕ και μάλιστα χωρίς μπούρκα!!!

Οι αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών είναι σπάνιες, ωστόσο, όταν συμβαίνουν προκαλούν εντύπωση, όπως αυτή του Κ. Καραφωτάκη, αντιπροέδρου του ομίλου Olympia Development, μετά από 22 χρόνια.
Λέγεται ότι το συναινετικό «διαζύγιο» των δύο ανδρών περιείχε και «καρφιά» με τον Π.Γερμανό να δηλώνει πως «εσύ κυκλοφορείς με Porsche αλλά εγώ ακόμη με ένα Golf»
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template