TΑ JUMBO ΣΠΑΝΕ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ O Aλύγιστος

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ένας σοκαριστικά ειλικρινής επιχειρηματίας που κατάφερε να σταθεί όρθιος ακόμη και από το πιο σκληρό χτύπημα της ζωής (ο γιος του εκτός από τη ζωή του
στέρησε και τη ζωή 3 άλλων ανθρώπων στο γνωστό ατύχημα με την Πόρσε) μιλάει πολύ συχνά έξω από τα δόντια για τον ελληνικό λαό, τους πολιτικούς του και τις διαφημίσεις των Jumbo για τις οποίες διαθέτει κονδύλι 14 εκατ. ευρώ
Ο ιδιοκτήτης της αλυσύδας Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης μιλώντας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών έχει πει κατά καιρούς:
-Η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά πολιτισμικό. Είμαστε κακομαθημένος λαός, γι’ αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια. Είμαστε πάντα εκτός στόχων αλλά αν δει κανείς τι πολιτικές ακολουθούνται δεν είναι έκπληξη ότι είμαστε εκτός στόχων. Πάντα θα είμαστε αν δεν αλλάξουμε. Οσο για την ελληνική αγορά και την οικονομία σαν μια τρύπια σαμπρέλα. Της βάζεις αέρα, αλλά μετά από λίγο τον χάνει. Το διάστημα 1η Ιουλίου 2017 έως 20 Αυγούστου 2017 ήταν καλό για την εταιρεία στην Ελλάδα, λόγω ίσως και του κλεισίματος της αξιολόγησης και του τουρισμού, αλλά μετά η… σαμπρέλα άρχισε να χάνει και η αύξηση εξανεμίστηκε…

-Οι αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοιες που χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις…Τα προβλήματα αυτά έχουν ετεροχρονιστεί. Το έργο που επιτελείται την περίοδο αυτή στοχεύει στην αντιμετώπισή τους, καίτοι δεν είναι απαραίτητο ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα αφού “έχουμε ένα τραυματισμένο κράτος. Θα έπρεπε να ληφθούν πολύ πιο γενναίες αποφάσεις στις τράπεζες για να επανεκκινήσει η οικονομία… Δεν αρκεί μόνο η επιθυμία να πας γρήγορα. Οσοι πατάνε γκάζι σε κακοτράχαλο δρόμο, θα σκοτωθούν…


Μυθική ήταν η απάντηση Βακάκη για ποιο λόγο η Jumbo δεν μπαίνει στο Ελληνικό:
–Είμαι κάθετα αρνητικός. Ο ορίζοντας για το έργο είναι πολύ μακρινός. Η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος, υπό την προϋπόθεση οι επενδυτές να είναι αθάνατοι…
Oταν δέχθηκε πίεση από μερίδα Ελλήνων και ξένων θεσμικών για την αλλαγή στρατηγικής:

«Έμμεσα ασκείται μια πίεση προς τη διοίκηση να ακολουθήσει μια διαφορετική επιλογή. Όσο, όμως ηγούμαι αυτής της εταιρείας, η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί. Η Jumbo θα παραμείνει μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική εταιρεία. Επιζητούμε την ανάπτυξη, αλλά όχι τη γιγάντωση . Δεν πιστεύω στις αχανείς εταιρείες, ούτε σε πολιτικές που μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ευχάριστες, αλλά απέχουν από το να είναι βιώσιμες. Είμαι εδώ για να κρατάω ισορροπία, ένα μοντέλο όχι για 1-2 χρόνια, αλλά για πολύ περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βακάκης.


Και έγινε ακόμη πιο αιχμηρός, αναφέροντας ότι αντιστέκεται «σε κάποιους που θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου» και ότι «ορισμένοι από την άνεση του γραφείου τους με θέα στο ποταμό Χάντσον, στην Νέα Υόρκη, διατυπώνουν μομφές για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναπτύσσεται γρηγορότερα».
Tώρα λοιπόν αυτός ο εκρηκτικός και αλύγιστος επιχειρηματίας, ο παθιασμένος με τη ζωή, ο οποίος με τις διαφημίσεις του τρολάρει τον κακομαθημένο-οξυδερκή λαό που γεμίζει τα καταστήματά του κάνει μόνος τους μία ακόμη επανάσταση:

Από την Πρέβεζα και την Κατερίνη ξεκινά η Jumbo το crash test της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των εμπορικών συλλόγων και αμηχανία στην υπόλοιπη αγορά-αποκαλύπτει η Αλεξάνδρα Γκίτση στο Capital.gr.


Γιατί όμως η Jumbo επέλεξε τώρα να κάνει το βήμα; Πηγές της εταιρείας με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr ανέφεραν πως “δεν υπάρχει ουδεμία ειδική ρύθμιση για την Jumbo”. Σημείωσαν πως η εταιρεία αξιοποίησε τα εργαλεία που της δίνει η νομοθεσία και αποφάσισε τα καταστήματά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη να λειτουργούν και τις Κυριακές, δηλαδή σε περιοχές όπου βάσει της νομοθεσίας έχουν και οι υπόλοιποι έμποροι δικαίωμα να ανοίξουν, εφόσον το επιθυμούν”. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η αλυσίδα επένδυσε στις συγκεκριμένες περιοχές συνολικά περί τα 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των καταστημάτων με τη λογική ότι θα μπορούν να ανοίξουν και τις Κυριακές. Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη λειτουργία και άλλων καταστημάτων της και τις Κυριακές.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του Νομού Πρέβεζας, πάντως, ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης, με το Επιμελητήριο Πρέβεζας να έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η νομοθεσία ν. 4177/2013 και ν. 4472/2017 προβλέπει πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψιν των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής”.

Η απόφαση της Jumbo του Απόστολου Βακάκη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε μια αγορά, αυτή κυρίως της μικρής λιανικής, η οποία επιχειρεί να πετύχει τον περιορισμό των Κυριακών που μένουν ανοικτά τα καταστήματα. Αλλά και οι “μεγάλοι” αναμένεται να πιεστούν από αυτή την κίνηση της Jumbo, μια αλυσίδα που εδώ και αρκετά χρόνια δεν αποτελεί ένα κατάστημα παιχνιδιών αλλά έχει μετατραπεί σε ένα πολυκατάστημα, αφού εκτός από παιχνίδια, που αντιπροσωπεύουν κάτω από το 40% του τζίρου της, πουλά είδη που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα κατάστημα ένδυσης-υπόδησης.



Ο Αλύγιστος

Ήταν στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, μια Καθαρά Δευτέρα, σε ουρανούς γεμάτους χαρταετούς και οικογενειακές γιορτές χαράς, όταν ο Απόστολος Βακάκης, στο Πόρτο Χέλι όπου γιόρταζε, έλαβε εκείνο το τηλεφώνημα που κανείς γονιός δεν θέλει ούτε να διανοηθεί-θα γράψει η Αλεξάνδρα Τσόλκα στο spotlightpost.com

Ο γιος του, ο Γιώργος Βακάκης, 24 υπέροχων ολόδροσων χρόνων, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, που σπούδασε Οικονομικά στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα και εργαζόταν, ήδη, στην εταιρεία Jumbo, στο ηλεκτρονικό εμπόριο της επιχείρησης, μαζί με τον παιδικό του φίλο Ανδρέα Γεωργακόπουλο, πήρε την πόρσε του και ταξίδευε προς την Αράχοβα σαν εκδρομή.
Ήταν εκείνος που λέγεται πως θα γινόταν ο διάδοχος του Απόστολου Βακάκη στο τιμόνι των Jumbo, στο θρόνο της τεράστιας αυτοκρατορίας της χαράς. Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, η πόρσε όπως σχίζει γρήγορη σα βέλος την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, φεύγει απ την πορεία της στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, πετιέται πλάι στον παράδρομο και πέφτει πάνω σε σταθμευμένο όχημα.

Μέσα στο ακινητοποιημένο αυτοκίνητο που βρισκόταν έξω από τουαλέτες στο πάρκινγκ της εθνικής οδού βρισκόταν μια 33χρονη γυναίκα με το μικρό γιο της ηλικίας μάλλον τριών ετών που χάνουν τη ζωή τους ακαριαία. Το σταθμευμένο Honda civic που η μάνα και ο γιος κάθονταν και περίμεναν τον πατέρα που είχε επισκεφθεί την τουαλέτα, κόπηκε στη μέση.

Ενα σοκαριστικό βίντεο από τη σήμανση της εθνικής. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση της Πόρσε πάνω στο Honda civic, ο οδηγός του σταθμευμένου αυτοκινήτου, ο Υπάτιος Πατμάνογλου, βγαίνει τρέχοντας από τις τουαλέτες και αντικρίζει το αποτρόπαιο θέαμα. Η νεκρή γυναίκα και ο γιος του κάπου μέσα σε λιωμένες και τσαλακωμένες σα χαρτόνι, λαμαρίνες. Κρατά το κεφάλι του, ανήμπορος να αντιδράσει, αφού δεν μπορεί να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στα πολυαγαπημένα του πρόσωπα.

Τα δύο αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε μια άμορφη, πύρινη, μάζα. Φλόγες, σώματα εκσφενδονισμένα στην άσφαλτο, μι πρωτοφανής σφοδρότητα σύγκρουσης, καπνοί, απανθρακωμένα πτώματα! 83ο χλμ Αθηνών – Λαμίας, κοντά στο Ύπατο Θηβών. Ο Απόστολος Βακάκης μαθαίνει τα νέα για το δικό του σκοτωμένο παιδί και τους άλλους τρεις νεκρούς από ένα απλό, συνηθισμένο, τηλεφώνημα. Τι σημασία έχει πια αν δημιούργησε και τι από το μηδέν, πόσα πλούτη έχει, τι ατελείωτες ώρες δουλειάς χρειάστηκαν, πόσα όνειρα και πόσες διαψεύσεις του μέτρησαν στη ζωή του!

«Ο Θεός μάς ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο», έγραψε λίγες ώρες μετά σε ανακοίνωσή του, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στο θρήνο μας για την τραγική πρόωρη απώλεια τριών νέων ανθρώπων και ενός παιδιού. – Οικογένεια Απόστολου Βακάκη». Η οικογένεια Βακάκη, οι δυο κόρες, η μάνα τους και μάνα του Γιώργου, Εύη Γιατίλη ο πατέρας, είναι πρόσωπα μιας τραγωδίας που αφορά σε άλλες δυο οικογένειες.

Η οδύνη, ο πόνος, η οριστική απουσία, διαδέχτηκαν το ξάφνιασμα και την έκπληξη από την οριστικότητα για το δυστύχημα στην εθνική οδό με μία Porsche, μία μάνα, ένα μωρό και δύο νέους, όλοι τους με υπόσχεση πλατύτατου χαμόγελου από τη ζωή που, όμως, ήταν ψεύτικο. Φυσικά και ο Mr Jumbo θα τα έδινε όλα για ένα ακόμα χαμόγελο από τον γιο του και για να μην είχαν υπάρξει όλα αυτά, παρά σαν ένα κακό όνειρο, που, ακόμα κι αν σκορπίζει το ξημέρωμα, είναι τόσο φρικτό, που αφήνουνε πικρή γεύση στο στόμα και βάρος στην καρδιά. Και δικαστήρια!

Όλοι προσπαθούν αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο: να κάνουν μια καινούργια αρχή και να «ζήσουν με το αφόρητο», όπως έγραφε η λίγων γραμμών ανακοίνωση του Αποστόλου Βακάκη μετα το χαμό του χρυσού παιδιού του, του Γιώργου! Τι μοίρες για όλους! Τους νεκρούς, τους ζωντανούς, τους ανθρώπους. Και έρευνες, ανακρίσεις, δικαστήρια, αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Απόστολος Βακάκης δεν μπορεί να παραβρεθεί σε κανένα δικαστήριο. Μετά τον θάνατο του χρυσού του αγοριού, ο πατέρας Απόστολος Βακάκης φαίνεται να μοίρασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στις δυο του κόρες, για να κάνουν στη ζωή τους αυτό που θέλουν. 

Όμως δεν έσπασε, δεν αφέθηκε στη λύπηση των άλλων, δεν διαφήμισε τον πόνο.

Έκλαψε, μάλλον θρήνησε, σπάραξε ιδιωτικά και στην κηδεία του πολυτίμου γιου του, που έγινε με παρουσία μόλις 5 ατόμων στο Κοιμητήριο του Βύρωνα, χωρίς να δώσει κανένα δικαίωμα εισβολής στη προσωπική του οδύνη. Αγέλαστος πέτρα, σαν εκείνο τον βράχο που κάθισε κάποτε η Δήμητρα και θρηνούσε την κόρη της, κάθε θέση πια του ισχυρού άντρα. Και ζητά οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του να μη του δώσουν συλλυπητήρια. Δεν κάνει δηλώσεις. Δεν μιλά για το χαμό του παιδιού. «Τα αναφιλητά ενός άντρα είναι σπαρακτικά στεγνά» έγραψε ο Εμιλ Ζολά και ο Απόστολος Βακάκης είναι πνιγμένος μέσα τους.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template