Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεταφορά αερίου μέσω TurkStream σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Η Ρωσία ξεκίνησε τις μεταφορές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του νέου αγωγού TurkStream, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία
διαχειρίστρια αερίου Bulgartransgaz, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, τόσο η κατασκευή του TurkStream όσο και ο διπλασιασμός της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του Nord Stream 2, εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει τη Ρουμανία και την Ουκρανία για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

"Οι παραδόσεις ρωσικου φυσικού αερίου, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία, γίνονται από το σημείο εισόδου στα τουρκικά σύνορά μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, παρακάμπτοντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Μέσω αυτής της διαδρομής πέρυσι η Gazprom είχε στείλει στην Ελλάδα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στη Β. Μακεδονία 500.000 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο Malinov σημείωσε ότι οι γραμμές (ο αγωγός TransBalkan) ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση. "Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία", ανέφερε.

Το ενεργειακό πρότζεκτ του TurkStream αποτελείται από δύο αγωγούς, με συνολική χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβ. μέτρων. Το πρώτο τμήμα θα προμηθεύει την Τουρκία και το δεύτερο θα επεκτείνεται από τη Βουλγαρία έως τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο δεύτερος αγωγός θα αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.

Το πρακτορείο καταλήγει με μια αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας. 

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template