«Ματώνει» το χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

Ένα επιθετικό ξεπούλημα βίωσαν πάλι οι επενδυτές και στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ διεθνώς οι αγορές γνωρίζουν την χειρότερη κρίση απο το 2008.
Μια κρίση για την οποία κανείς δεν κατηγορεί τους κεντρικούς τραπεζίτες (που φούσκωσαν με φθηνό χρήμα τις αγορές), τους άπληστους τραπεζίτες, τους κακούς πολιτικούς.

Ο μοναδικός υπαίτιος είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος κατάφερε να “ξεφουσκώσει” τις αγορές, δίχως καμία συνέπεια (σσ. Στην Κίνα έχουν σταματήσει οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κόγκ).

Οι αγορές περιμένουν την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών- πρώτα της fed- αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι, τα όποια μέτα θα είναι αναποτελεσματικά. Πιθανότατα, όπως συζητείται ήδη να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα Tarp προς τις τράπεζες προκειμένου να διοχετευθεί στις οικονομίες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, όλα χάθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 720,35 μονάδες χάνοντας 6,31% και συνολικές συναλλαγές 179,8 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες ήταν 19,34% και στις τράπεζες οι ζημιές κυμάνθηκαν μεταξύ 23,5%-31,59%.

Σε επίπεδο μήνα, οι απώλειες έφτασαν το 20,92% για τον Γενικό Δείκτη και 31,58% για τον Τραπεζικό δείκτη.


Οι επιθετικές πωλήσεις ήλθαν αφενός απο τους ξένους επενδυτές που διέθεταν δανειακή μόχλευση και αφετέρου απο Έλληνες επενδυτές οι οποίοι πωλούσαν παρόλο που είχαν πληρωμένες τις μετοχές .

Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν τα χαμηλά εννέα μήνων αποδίδονται και στους φόβους ξένων επενδυτών για το τι θα ακολουθήσει με τα κρούσματα του ιού που εξαπλώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η ελληνική αγορά είναι υπερπουλημένη, ωστόσο η αντίδραση θα έλθει όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση διεθνώς- πιθανότατα με νέα μείωση επιτοκίων ή άλλου είδους παρέμβαση απο τις κεντρικές τράπεζες.

Ένα άλλος παράγοντας που επέτεινε το πρόβλημα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι το γεγονός ότι, πολλοί ξένοι επενδυτές είχαν χαρτοφυλάκια που είχαν μόνο τραπεζικές μετοχές. Σε περιόδους κρίσης, οι εντολές πώλησης είναι μονόδρομος.

Με βουτιά 10,63% η έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,984 ευρώ. Βουτιά 7,82% για την μετοχή της Eurobank στα 0,566 ευρώ.

Βουτιά 9,85% για την Εθνική στα 1,9995 ευρώ. Με πτώση 5,65% η Alpha bank στα 1,287 ευρώ. Βουτιά 7,79% ο ΟΠΑΠ στα 9,70 ευρώ. Με πτώση 2,29% ο ΟΤΕ στα 12,82 ευρώ.

Βουτιά 10,12% η Γεκ – Τέρνα στα 6,04 ευρώ. Βουτιά 8,07% για την Motor Oil στα 14,80 ευρώ. Βουτιά 8,5% γαι τον Σαράντη στα 7,21 ευρώ.

Βουτιά 7,47% στον Μυτιληναίο στα 6,81 ευρώ
.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template