Η ιλαρά και η ευλογιά έχουν σκοτώσει 5 φορές τα θύματα των δύο παγκόσμιων πολέμων!

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ήταν ακριβώς 500 χρόνια από σήμερα, τον Μάρτιο του 1520, όταν ο σκλάβος Φρανσίσκο ντε Εγκία αποβιβαζόταν στις τροπικές παραλίες του Μεξικό καθώς τον κουβάλησαν εκεί οι Ισπανοί κονκισταδόρες.
Οι ιθαγενείς του Μεξικό και της Κεντρικής Αμερικής έτρεμαν τα όπλα των Ισπανών αλλά δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να τρέμουν τον Φρανσίσκο.

Γιατί ο Φρανσίσκο είχε ευλογιά. Αρρωσταίνει στο μικρό σπίτι αυτοχθόνων Αμερικανών και σε λίγες μέρες όλο το χωριό έχει ευλογιά. Σε έξι μήνες η επιδημία φτάνει στην πρωτεύουσα των Αζτέκων με 250 χιλιάδες κατοίκους. Σε δύο μήνες σκοτώνει το ένα τρίτο των κατοίκων μαζί με τον Αυτοκράτορα.


του Παιδιάτρου Αντώνη Δαρζέντα

Σε λίγα χρόνια το Μεξικό από 22 εκατομμύρια κατοίκους είχε μόνο 2 εκατομμύρια καθώς στην επιδημία ευλογιάς ήρθε μετά η ιλαρά και τους αποτελείωσε.

Έτσι τελείωσε ο πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής. Από δύο μικρούς ιούς και όχι από τα όπλα των Ισπανών.

Η θνητότητα της ευλογιάς είναι περίπου 30%. Οι επιζήσαντες έχουν τεράστιες ουλές στο δέρμα και μερικοί μένουν τυφλοί από την προσβολή των οφθαλμών.


Η ιλαρά τώρα. Μαζί με την ευλογιά έχουν σκοτώσει, μόνο στον 20ο αιώνα, 5 φορές τα θύματα των δύο παγκόσμιων πολέμων.
Ο ιός της ιλαράς είναι ο περισσότερο μεταδοτικός ιός της ιστορίας. Ένας πάσχων κολλά σχεδόν 14 υγιείς.

Ο κοκκύτης είναι μια νόσος με το λαϊκό όνομα “ο βήχας των 100 ημερών”. Ο βήχας μπορεί να είναι τόσο δυνατός και επίμονος που να σπάσει τα πλευρά του αρρώστου ή να κάνει εγκεφαλική αιμορραγία, άπνοια αλλά και πολυοργανική ανεπάρκεια.




Είχε τεράστια θνητότητα και ιδίως στα μικρά παιδιά.

Ο Τέτανος ήταν ένας κοινός τρόπος θανάτου στην αρχαιότητα. Η στάση του πολεμιστή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μαρτυρά θάνατο από τέτανο . Όσοι παλιότερα δεν πέθαιναν από αιμορραγία από τα τραύματα τους, ήταν πολύ πιθανό να καταλήξουν από τέτανο λίγες μέρες μετά, καθώς το μικρόβιο έμπαινε από τις ανοιχτές πληγές. Εως και πρόσφατα η θνητοτητα του τετάνου ήταν πάνω από 10 %.

Η διφθερίτιδα είναι μια νόσος που έκανε κατά καιρούς τεράστιες επιδημίες

Είχε θνητότητα περίπου γύρω στο 10 % στον γενικό πληθυσμό, ενώ στα μικρά παιδιά και στους άνω των σαράντα, πάνω από 20 %. Ο θάνατος είναι μαρτυρικός και επέρχεται κυρίως από ασφυξία αφού το μικρόβιο φτιάχνει μια μεμβράνη που κλείνει την είσοδο του αέρα στον ασθενή .

Όταν το 1613 η Ισπανία είχε μια επιδημία διφθερίτιδας η χρονιά εκείνη έμεινε στην ιστορία με το όνομα “Χρονιά των Στραγγαλισμών” (El Año de los Garrotillos).

Ο σύγχρονος κορονοϊός έχει θνητότητα γύρω στο 1 % και χτυπά τους ηλικιωμένους κυρίως.

Στον σύγχρονο κόσμο μας, που ξέχασε όλα τα παραπάνω θανατηφόρα νοσήματα χάρις στον εμβολιασμό, μια νόσος με τουλάχιστον είκοσι φορές μικρότερη θνητότητα από μόνο μία εκ των παραπάνω, έφερε τρόμο και παράλυση όλης της οικονομίας.

Αν είχαμε γεννηθεί πριν από 60 μόλις χρόνια, όλα τα παραπάνω νοσήματα θα ήταν στην καθημερινότητα μας.

Με τον κορονοϊό είτε θα γελούσαμε, είτε δεν θα τον παίρναμε χαμπάρι.

Ο σύγχρονος κορονοϊός δεν είναι εδώ για να μας σκοτώσει. Γιατί σίγουρα δεν θα το καταφέρει.

Ήρθε για λίγο να ταρακουνήσει την καθημερινότητα , να μας κλείσει το μάτι και να μας ρωτήσει πονηρά .

«Καταλάβατε τώρα πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς εμβόλια;»

Από το iatropedia.gr αντιγράφουμε>
Είναι αληθινή τελικά αυτή η φωτογραφία;


Η σημασία του εμβολιασμού γενικότερα και κατά της ευλογιάς ειδικότερα έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα στη σύγχρονη κοινωνία. Η ευλογιά ως ασθένεια επίσημα εξαλείφθηκε από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, το θέμα επανήλθε στο “ιντερνετικό προσκήνιο” όταν αναρτήθηκε στην γνωστή ιστοσελίδα Reddit μια φωτογραφία συγκλονιστική, που δείχνει δύο παιδιά που είχαν εκτεθεί στην ευλογιά.

Κάποιοι υπερασπιστές του -επικίνδυνου για την δημόσια υγεία- αντιεμβολιαστικού κινήματος έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.
Είναι αληθινή τελικά αυτή η φωτογραφία;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αυτή είναι μια γνήσια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester της Αγγλίας. Ο δρ. Warner φωτογράφισε πολλούς ασθενείς με ευλογιά για να μελετήσει την ασθένεια. Το 1906, η Scottish Medical and Surgical Journal υπογράμμισε την σημασία του έργου του δρ. Warner:

“Η ευλογιά, από όλες τις σχετικές εμπύρετες ασθένειες, ταιριάζει καλύτερα στην εικονογράφηση μέσω φωτογραφίας και αυτές οι φωτογραφίες στην φάση όπου η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση αποτελούν καλή τύχη που μπορούμε να τις δούμε. Πρόκειται για το έργο του δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester και δείχνουν πολύ ξεκάθαρα τα διάφορα στάδια και τις ποικιλίες επιπτώσεις της ευλογιάς […] Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η καταληκτική σειρά φωτογραφιών στις οποίες τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών υπογραμμίζονται με την μέθοδο της εμφάνισης δίπλα-δίπλα ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την ίδια ασθένεια, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει εμβολιασθεί, ενώ το άλλο, όχι. Αυτές οι εικόνες είναι πολύ χρήσιμες σε όσους κάνουν διαλέξεις σχετικά με τον εμβολιασμό”.

Η δουλειά του δρ. Warner
Το απόσπασμα από το ιατρικό περιοδικό αναφέρεται σε μια σειρά φωτογραφιών από τον δρ. Warner οι οποίες είχαν δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Atlas of Clinical Medicine, Surgery, and Pathology λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1901. Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία συνοδεύτηκε αρχικά από μια λεζάντα που αναγράφει ότι και τα δύο παιδιά ήταν 13 ετών, ότι είχαν μολυνθεί και τα δύο από την ίδια πηγή ευλογιάς την ίδια ημέρα, αλλά ότι μόνο το ένα είχε λάβει εμβολιασμό στη βρεφική ηλικία:

Δείχνει δύο αγόρια, ηλικίας 13 ετών. Το ένα στα δεξιά εμβολιάστηκε σε παιδική ηλικία, το άλλο δεν εμβολιάστηκε. Και οι δύο μολύνθηκαν από την ίδια πηγή την ίδια ημέρα.
 

Σημειώστε ότι ενώ το ένα στα αριστερά είναι στο πλήρως φλυκταινό στάδιο, το ένα στα δεξιά έχει μόνο δύο κηλίδες, οι οποίες έχουν αποβληθεί και έχουν ήδη κηλιδωθεί. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template