Ανταπόκριση γιατρού από τη Κόλαση της Νέας Υόρκης>Έχουμε εντολή να ασκήσουμε Ιατρική Πολέμου!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ-Συγκλονίζει η ανταπόκριση του Έλληνα γιατρού Λεωνίδα Παλαιοδήμου, ο οποίος βρίσκεται στη καρδιά του πολέμου στο Νοσοκομείο Moses
campus του Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης.

COVID-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης

Σας ευχαριστώ πολύ για τα μηνύματα που μου έχετε στείλει τις τελευταίες ημέρες.

Δυστυχώς, η πόλη της ΝΥ έχει χτυπηθεί έντονα από τον SARS-CoV-2.


Έως σήμερα το πρωί, έχουμε 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόνο στην πόλη της ΝΥ, 5.000 περισσότερα από εχθές!
Έχουμε 280 θανάτους, αλλά αυτός ο αριθμός υποεκτιμά την κατάσταση γιατί πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, σε περίπου 2-3 εβδομάδες από τώρα.


Στο νοσοκομείο που εργάζομαι, το Moses campus του Montefiore Medical Center, είχαμε νοσηλεύσει 270 ασθενείς με COVID-19 σε ορόφους ή ΜΕΘ έως εχθες το πρωι. Σήμερα το νούμερο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Για να υπολογίσετε πόσοι επισκέφθηκαν τα επείγοντά μας και οι επειγοντολόγοι αποφάσισαν να τους στείλουν σπίτι μετά από επιβεβαίωση της νόσου, πολλαπλασιάστε τον αριθμό όσων εισήχθησαν επί 5. Δηλαδή μιλάμε για πάνω από 1.250 ασθενείς.

Ακόμη πιο πολλοί έρχονται στα επείγοντα, υφίστανται screening και στέλνονται σπίτι με οδηγίες χωρίς καν να εισέλθουν στο χώρο των επειγόντων και χωρίς μικροβιολογική εξέταση.




Μιλάμε για ένα μόνο νοσοκομείο!

Νοσηλεύσαμε το πρώτο μας περιστατικό στις 9 Μαρτίου.

Τις επόμενες ημέρες είχαμε 2-3 εισαγωγές και τα πράγματα ήταν χαλαρά. Έπειτα όμως, οι ασθενείς άρχισαν να αυξάνονται εκθετικά.

Στην αρχή χρίσαμε ένα όροφο ως όροφο COVID-19. Μετά από λίγες ημέρες τους κάναμε 2, την επόμενη ημέρα 3, ύστερα 4, και τώρα κυριολεκτικά όλο το νοσοκομείο χιλίων κλίνων, προορίζεται μόνο για COVID-19 και εκτιμάται ότι δε θα φθάσουν. Διώχνουμε και τους τελευταίους μη-COVID-19 ασθενείς στα σπίτια τους ή στα άλλα δύο campuses.

Εννοείται ότι δε γίνονται χειρουργεία. Τα εξωτερικά ιατρεία κάνουν μόνο tele-medicine. Τα επείγοντα στο συγκεκριμένο campus δεν παραλαμβάνουν ασθενείς με συμπτώματα που παραπέμπουν σε άλλη πάθηση. Αυτοί στέλνονται στα επείγοντα των άλλων 2 campuses.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ανήκουν σε όλο το ηλικιακό φάσμα: από 20 έως 100+. Οι πιο πολλοί είναι 50-80. Έχουμε όμως και πολλούς στα 35-50. Σίγουρα η προχωρημένη ηλικία και το ιστορικό προβλημάτων υγείας δε βοηθούν. Εν τούτοις, νοσηλεύουμε και πολλούς νέους και υγιείς ασθενείς σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Προχθές το απόγευμα, έστειλα ένα 38-χρονο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με σοβαρό ARDS (οι μη υγειονομικοί, πατήστε ARDS στο google images και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται). Πολύ κακή πρόγνωση. Αυτός ο ασθενής δεν είναι μία σπάνια εξαίρεση. Κάθε service έχει 2-3 τέτοια περιστατικά.

Ο μέσος όρος ηλικίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει πέσει στα 55 έτη, όταν πριν την πανδημία ήταν 80. Και αναμένεται να πέσει κι άλλο. Αυτό γιατί είμαστε πάρα πολύ σκεπτικοί, έως αρνητικοί, να διασωληνώσουμε μεγάλης ηλικίας ασθενείς με κάποια συνοδά προβλήματα υγείας ακόμη και αν έχουν κάποιες-λίγες- πιθανότητες ανάκαμψης. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο πιο πολλά κρεβάτια ΜΕΘ και αναπνευστήρες για τους νεότερους και πιο υγιείς, γιατί τα περιστατικά αυξάνονται εκθετικά.

Και προσέξτε, μιλάμε για ένα νοσοκομείο με 100+ αναπνευστήρες που θα γίνουν σύντομα 200, πάρα πολλές BPAP και HFNC και συνολικά 75 κρεβάτια ΜΕΘ, που σύντομα θα γίνουν 150.

Όλη η Ελλάδα έχει 500

Κάθε ένας από εμάς φροντίζει 10-12 ασθενείς. Συνήθως έχουμε 16 ασθενείς ο καθένας, αλλά το ρίξαμε στους 10-12 γιατί αυτοί οι ασθενείς είναι, λιγότερο ή περισσότερο, σοβαρα. Πολλοί συνάδελφοι που κάνουν μόνο εξωτερικό ιατρείο έχουν έρθει να βοηθήσουν. Πολλοί ακόμη έχουν προσφερθεί. Το επόμενο βήμα είναι να εμπλακούν ιατροί μη παθολογικών ειδικοτήτων και ήδη έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα.

Υπάρχει φοβερή έλλειψη σε υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας, όπως σε όλο τον κόσμο.

Όπως και να έχει, πιστεύω ότι η έκθεση των ιατρών και νοσηλευτών στο νέο κοροναϊό είναι αναπόφευκτη, ο όγκος των ασθενών είναι τόσο μεγάλος και η φροντίδα που χρειάζονται τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατο να μη μολυνθείς αργά ή γρήγορα.

Δόξα τω Θεώ, έχουμε σοβαρή διοίκηση, κυρίως ιατροί, που κάνει τα αδύνατα δυνατά να μας φέρει κόσμο, εξοπλισμό και να επεκτείνει και άλλο τα κρεβάτια και τις ΜΕΘ. Οι χειρουργικοί θάλαμοι γίνονται ΜΕΘ. Τα γραφεία γίνονται θάλαμοι. Μια τεράστια καφετέρια που έχουμε προορίζεται να γίνει όροφος αν απαιτηθεί. Έρχονται συνέχεια στους ορόφους, μας δίνουν κουράγιο, ακούνε τα προβλήματα, λύνουν όσα μπορούν, μας φέρνουν ακόμη και φαγητό.

Οι φοιτητές έχουν αναλάβει το babysitting και τα ψώνια για κάποιους συναδέλφους. Η διοίκηση κλείνει δωμάτια σε ξενοδοχεία σε όσους από εμάς προτιμούν να μην πάνε σπίτι. H Hertz μας δίνει δωρεάν αυτοκίνητο για ένα μήνα.

Άλλο ένα δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ο Κυβερνήτης της ΝΥ εξέδωσε εκτελεστική εντολή με την οποία παρέχει immunity, ασυλία δηλαδή, για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μπορούμε να ελεύθερα ασκήσουμε ιατρική πολέμου.

Δηλαδή, φροντίζω αυτόν που νομίζω ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να σωθεί και φροντίζω αυτόν που νομίζω ότι θα ζήσει περισσότερο αν σωθεί.

Δε θέλω καν να διανοηθώ τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν η κατάσταση είχε ξεφύγει ή αν ξεφύγει τώρα.

500 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη η χώρα, 1-2 νοσηλευτές ανά όροφο, ΕΣΥ με γηρασμένους ιατρούς, με διευθυντές πιο πολλούς από τους πιτσιρικάδες, με διοικήσεις κομματικά εγκάθετες και άσχετες με το αντικείμενο.


Χθες διάβασα κάπου ότι όλη η Κορινθία έχει 13 αναπνευστήρες!
Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός και η ομάδα του έχουν το γνώθι σαυτόν και κατανοούν ότι αν η Ελλάδα δεχθεί τέτοια πίεση, η κατάσταση της βόρειας Ιταλίας θα είναι χαβαλές.
Βέβαια κατανοώ και όσους είναι σκεπτικοί με τις τρομακτικές συνέπειες που θα γνωρίσει η οικονομία και θα μας ακολουθούν για χρόνια. Δεν είμαι ειδικός για να ζυγίσω τα πλην και τα συν της κάθε επιλογής, όμως αναμένω μία άλλη οικονομική κρίση, ελπίζω μικρότερη της προηγούμενης.

Όπως και να έχει:
-Υπομονή
-Ακούμε την Κυβέρνηση είτε μας αρέσει είτε όχι


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template