ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ CORONAVIRUS -To KΡΑΧ του Αιώνα σε real estate και Τουρισμό;

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Απροετοίμαστους τους κατασκευαστές πολυτελών πολυτακοικιών και συγκροτημάτων ανά την Ελλάδα καθώς και τους
ιδιοκτήτες ακινήτων βρήκε ο coronavirus ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει το χτύπημα του αιώνα στo εγχώριο real estate. Κι αυτό σε μία συγκυρία που η ασίγαστη ανθρώπινη βουλιμία για κερδοσκοπία είχε προκαλέσει ήδη νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Από τον Ian Ford


Τόσο στις τιμές των προς πώληση ακινήτων όσο και στις τιμές των ενοικίων. Τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια προάστεια τα τελευταία 3-4 χρόνια παρά τα μνημόνια το εγχώριο real estate είχε μετατραπεί σε γη της κερδοσκοπικής επαγγελίας για τους εμπλεκόμενους 


Aπό τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες έως τους μεσίτες. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό. Στο χώρο είχαν ενσκήψει και οι γνωστές εταιρίες χρονομίσθωσης ακινήτων οι οποίες είχαν εκτοξεύσει τις τιμές στον- τρομαγμένο από τον coronavirus- θεό του Ιερώνυμου, του Σάκη Ρουβά και του Παυλόπουλου.

Το ίδιο συνέβη και με το διαβόητο airbnb όπου κάθε τραχανοπλαγιάς ιδιοκτήτης ανά την Ελλάδα ανέβαζε το πλυσταριό του και περίμενε να υποδεχθεί τους πετρελαιάδες Νορβηγούς οι οποίοι εγκατέλειπαν τα Hilton της Paris Hilton για το πλυσταριό της Κούλας.

Mάλιστα ο Κυριάκος σκεπτόμενος στη προκειμένη περίπτωση σαν τον Καραμανλή, τον Εθνάρχη τον αρχιμπετατζή της αντιπαραχής, είχε δώσει ένα σκασμό κίνητρα για να πάρει μπρος η οικοδομή. Μόνο που τις καλές προθέσεις του Μητσοτάκη οι άφρονες οικοπεδούχοι, κατασκευαστές, ιδιοκτήτες, μεσιτικές εταιρίες πεπετζήδων, τις εξέλαβαν ως χρηματιστήριο κερδοσκοπίας χωρίς όρια. Μάλλον το όριο ήταν το εύρος της μοχθηρίας τους.


Γράφαμε προ Coronavirus: Τα κίνητρα που έδωσε η νέα κυβέρνηση για την οικοδομή προκάλεσαν εκρηκτική άνοδο της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού μόνο από την Πολεοδομία Γλυφάδας εξεδόθησαν 620 νέες οικοδομικές άδειες εντός του 2019 που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα η περιοχή του Γκολφ πουλάει τα νεοανεγειρόμενα ρετιρέ στις 16.800 ευρώ ανά τ.μ. και ήδη οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες αγόραζαν από τη μακέτα. Τα δε ενοίκια στην Αθήνα πλέον έχουν εκτοξευθεί. Για ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα σε βόρεια-νότια προάστεια και στο κέντρο το ζητούμενο τίμημα ξεπερνάει τα 1200 ευρώ ανά μήνα.

Και να που ο coronavirus κατασπαράζει πρώτα απ΄όλα τον τουρισμό και τo real estate που πάνε πακέτο. Πέρυσι ήρθαν και αφόδευσαν στη Ελλάδα 34 εκατ. τουρίστες. Το σκατό τους οι ιδιοκτήτες των πολυτελών minimal συγκροτημάτων το διοχέτευσαν στις θάλασσές μας. Κι αυτό επειδή δεν αρκεί να έχεις εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού αλλά επειδή το κόστος είναι στη συντήρησή της απέφευγαν να την χρησιμοποιούν.


Έζεχναν οι Κυκλάδες και ο Αστέρας από τη βρώμα. Είναι να απορείς πως ο coronavirus δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Μύκονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Inside Airbnb, τον Οκτώβριο του 2019, υπήρχαν στην περιοχή της Αθήνας 11.214 διαθέσιμα, προς βραχυχρόνια μίσθωση, διαμερίσματα. Σήμερα, τοποθετούνται σε 9.000, έχοντας μέσα σε μερικούς μήνες υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2.000.

H μεταβολή αποδίδεται συνδυαστικά στην καθίζηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας και τη σημαντική, προ κορονoϊού, λόγω υπερπροσφοράς, συρρίκνωσης των αποδόσεων του Airbnb.

“Μία από τις βασικές παραδοχές όπου είχαν στηριχθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων σχετιζόταν με τη συνεχή άνοδο του τουρισμού και την καθιέρωση της Αθήνας ως city-break.

Η δραματική υποχώρηση των αφίξεων λόγω του κορονoϊού συνεπάγεται την καθίζηση της ζήτησης είτε για αγορά είτε για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Με άλλα λόγια, πλέον η προσφερόμενη χωρητικότητα δεν συμβαδίζει με την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω της πανδημίας, γεγονός που αναμένεται να συμπιέσει τις τιμές των ακινήτων” εξηγεί ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και επικεφαλής του Μεσιτικού Γραφείου Ακίνητα Πόλις.

Και είμαστε μόνο στη αρχή μια και σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας του Μεξικού Hugo Lopez Gatell, ο οποίος είναι προσωπικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Λατινική Αμερική ο ιος στην φάση της έντασης διαρκεί πάνω κάτω 12 εβδομάδες (3 μήνες) και η υποχώρηση του ιού στην Κίνα άρχισε όπως ακριβώς προβλεπόταν μετά απο 6 εβδομάδες.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό το κολασμένο τρίμηνο θα το ζήσει με διαφορετική ημερομηνία έναρξης ολόκληρος ο πλανήτης. Οσο αφορά την Ελλάδα και την υποτιθέμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού αλλά και του real estate οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πάρει μία δεκαετία για να αρχίσει κάπως να συνέρχεται.

-Πρόκειται για το κράχ του Αιώνα στο real estate και στον τουρισμό…,
εξηγεί στο Κουρδιστό Πορτοκάλι γνωστός παράγοντας του χώρου των κατασκευών.

Σ΄αυτό προσθέστε και την αντικοινωνική συμπεριφορά των Ελλήνων που έσπευσαν να μεταφέρουν τον ιό από την Αθήνα στην Περιφέρεια και κυρίως στα νησιά μας και σκεφθείτε τι μας περιμένει. Οταν εμφανισθούν τα πρώτα φέρετρα στις Κυκλάδες θα είναι η επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία του ελληνικού τουρισμού.

Το δε real estate πολύ δύσκολα θα συνέλθει από το ΚΡΑΧ.

Καλώς ήλθες στο νέο άγνωστο κόσμο…    
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template