Κορονoϊός στην Ελλάδα: Στο «μικροσκόπιο» τα 10 ορφανά κρούσματα – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορονoϊός: Τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα είναι αυτά που συγκεντρώνουν την προσοχή των Ελλήνων επιστημόνων στην
προσπάθειά τους να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση του ιού στην χώρα μας

Μέχρι στιγμής τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν ανήκουν στην αλυσίδα επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχονται σε 10 από τον συνολικό αριθμό των 117. Αποτελούν ομάδα μέτρησης που δείχνουν πως υπάρχει διασπορά, αλλά ευτυχώς δεν είναι μεγάλη.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 34 νοσηλεύονται, τρία εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, καθώς και έναν 53χρονο που νοσηλεύεται στην Εντατική του «ΑΧΕΠΑ».

Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανοίξει, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε την περασμένη Δευτέρα θετικός στον κοροναϊόένας 53χρονος υγειονομικός εργαζόμενος. «Είναι ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας την τακτική που ακολουθούν σε αυτήν την μεγάλη μάχη που δίνουν κατά του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται πως χθες καταγράφηκε στην χώρα μας και ο πρώτος θάνατος από κοροναϊό . Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν χθες επιπλέον μέτρα, όπως αναστολή της λειτουργίας των κινηματογράφων, θεάτρων, κέντρων διασκέδασης, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, γυμναστηρίων, παιδότοπων, δικαστηρίων, για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και γι’ αυτό λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Διευκρίνισε πως «τα δέκα ορφανά κρούσματα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Έχουμε διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά μερικές εκατοντάδες κρούσματα». Πρόσθεσε δε πως κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. «Υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τούς περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο ειδικός. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης φαίνεται πως έχουν ανοίξει στην Αττική όπου και βρίσκονται τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα.


Πάντως, προς το παρόν οι επιστήμονες δίνουν τη δύσκολη μάχη κατά του κοροναϊούταυτόχρονα με εκείνη κατά της εποχικής γρίπης. Οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να κυκλοφορούν στη χώρα παρότι βρισκόμαστε στην ουρά του κύματος αλλά δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων κοροναϊού. Είναι ενδεικτικό ότι το 20% των εξεταζόμενων στα νοσοκομεία είναι θετικοί στη γρίπη.


Συστάσεις


Αυστηρή έκκληση προς τους γονείς να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και στους νέους να αποφεύγουν μπαρ και καφετέριες απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Τον περιορισμό των επισκέψεων σε κλειστούς χώρους διασκέδασης όπου υπάρχει έντονος συνωστισμός, όπως είναι καφετέριες κ.ά., συστήνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ταυτόχρονα, ο ΠΙΣ συνιστά και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αερισμό των χώρων, απολύμανση όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά μεταξύ άλλων και διατήρηση απόστασης μεταξύ των θαμώνων προκειμένου να περιορισθεί η πιθανότητα διασποράς του κοροναϊού.

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, αναστέλλεται για 15 ημέρες η διενέργεια των εξετάσεων για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού.

Συστάσεις προς τους φαρμακοποιούς-μέλη του προώθησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Τους καλεί να τοποθετήσουν plexiglas στο χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών), να κάνουν χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης, να αερίζουν συχνά το χώρο, να εισέρχονται το πολύ 2 – 3 πολίτες ταυτόχρονα.

Ο ΙΣΑ με επιστολή που απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ζητά την αναστολή παρακράτησης δόσεων clawback, ενώ απέστειλε οδηγίες για μέτρα πρόληψης προς τα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Στο μεταξύ, την αποφυγή νεκροψίας – νεκροτομής σε σορούς με επιβεβαιωμένη μόλυνση με Covid-19 συστήνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template