Αντόνιο Κόστα:Πρέπει να εξετάσουμε εάν θέλουμε να παραμείνουμε 27 στην ΕΕ ή όχι

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Υπό αμφισβήτηση έθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τη στάση της Ολλανδίας στο Eurogroup ως προς την πορεία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της σκληρής γραμμής που ακολούθησε για την οικονομική στήριξη των χωρών που πλήττονται από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

«Πρέπει να γνωρίζουμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με 27 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 19 στην Ευρωζώνη ή αν υπάρχει κάποιος που θέλει να μείνει εκτός. Φυσικά, αναφέρομαι στην Ολλανδία», ανέφερε ο Κόστα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa μία ημέρα μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup.


Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της κρίσης, λέγοντας ότι «ενήργησε στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων της». Η ευθύνη, δήλωσε, «στηρίζεται στο Συμβούλιο… και δεν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες».

Χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση ως την πιο καθοριστική στιγμή για την ΕΕ, ο Κόστα προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει αρκετή ορθολογική σκέψη για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε από κοινού, αν δεν υπάρξει θάρρος να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και φοβόμαστε τις επόμενες εκλογές, τότε προκύπτει το ερώτημα εάν μπορούμε να έχουμε μια ευρωζώνη με 19 χώρες, ή αν πρέπει να έχουμε άλλες μορφές διάρθρωσης στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε δε ότι «θα ήθελα να πιστέψω ότι η Ευρώπη είναι μπορεί να υπάρξει με 27 κράτη και ότι η ευρωζώνη είναι δυνατή με 19 χώρες».

Οι δηλώσεις του Κοστα ήρθαν μια μέρα μετά την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ του πακέτου μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τον περασμένο μήνα, η Costa έσκαψε τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Wopke Hoekstra, αφού ο τελευταίος ζήτησε από τις Βρυξέλλες να διερευνήσουν γιατί ορισμένες χώρες δεν είχαν αρκετό οικονομικό περιθώριο ελιγμών για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, η οποία διεκδίκησε χιλιάδες ευρωπαϊκές ζωές και έβαλε της ηπειρωτικής Ευρώπης.

«Κανείς δεν έχει πλέον χρόνο να ακούει τους υπουργούς οικονομικών της Ολλανδίας όπως τους ακούσαμε το 2008, το 2009, το 2010 και ούτω καθεξής» κατέληξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template