Ο Ερντογάν και ο ζάμπλουτος φίλος του: «Σωσίβιο» $15 δισ. «στο παρά ένα» από τον Εμίρη του Κατάρ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η Τουρκία εξασφάλισε μια νέα πηγή συναλλάγματος από το Κατάρ, στηριζόμενη για άλλη μια φορά στην υποστήριξη του πλούσιου σε φυσικό αέριο
Εμιράτου – αφού είχε επί μήνες ασκήσει πιέσεις χωρίς αποτέλεσμα στις κεντρικές τράπεζες του G20 για μια ανάλογη γραμμή ρευστήτητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιεστικές ανάγκες σε συνάλλαγμα τά πραγματικά αποθέματα του οποίου είναι αρνητικά.

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και του Κατάρ ανακοίνωσαν σήμερα ότι τριπλασιάζουν το όριο της υπάρχουσας συμφωνίας ανταλλαγής σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευκολύνουν το «διμερές εμπόριο σε αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα των δύο χωρών», σύμφωνα με δήλωση την Τετάρτη.


Η τουρκική λίρα κινήθηκε θετικά μετά την ανακοίνωση, αλλά σύντομα διέγραψε τα κέρδη της και υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο.

Η συμφωνία αντανακλά τη δύναμη της συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, μιας συμμαχίας ισχυροποιήθηκε περαιτέρω μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την υποστήριξη από τους Εμίρηδες του Κατάρ. Η Τουρκία απάντησε στη χάρη ένα χρόνο αργότερα, στηρίζοντας το Κατάρ κατά τη διάρκεια του οικονομικού μποϊκοτάζ που είχε δεχθεί από μια ομάδα χωρών υποκινούμενες από την Σαουδική Αραβία.

Οι ισχυροί δεσμοί οδήγησαν το Κατάρ να υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να ανοίξει μια πιστωτική γραμμή για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας στο αποκορύφωμα της συναλλαγματικής κρίσης το 2018. Παράλληλα η Τουρκία δημιουργησε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ την οποία ενισχύει με στρατεύματα από το 2017 .

Το Σεπτέμβριο του 2017 ο Εμίρης του Κατάρ έκανε δώρο στον Ερντογάν ένα… προεδρικό αεροσκάφος Τζάμπο.
Άδειο θησαυροφυλάκιο

Η τουρκική κεντρική τράπεζα, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματά της σε δολάρια προσπαθεί για καιρό να πείσει τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του G-20 να υπογράψουν συμφωνίες νομισμάτων (swaps). Η Τουρκία έχει ήδη μια ενεργή συμφωνία swap με την Κίνα, η οποία υπεγράφη πριν από οκτώ χρόνια και ανανεώνεται κάθε τρία. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μεταβίβασε κεφάλαια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία τον Ιούνιο.

«Οι Καταριανοί του στάθηκαν χωρίς να περιμένουν σήμα από τις χώρες του G-20», είπε ο Τίμοθι Ας, υπέυθυνος στρατηγικής στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Από την επενδυτική στήριξη των 15 δισ. που είχαν υποσχεθεί οι Καταριανοί στην Τουρκία το 2018, το ένα τρίτο ήταν swap, ένα τρίτο θα πήγαινε σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου και ένα άλλο τρίτο για χρηματοδότηση έργων, σύμφωνα με τον Ας. «Από τα δέκα δισ. που δεν ήταν swap δεν νομίζω ότι εκταμιεύτηκε μεγάλο μέρος του μέρους αυτής της συμφωνίας, οπότε ίσως οι Καταριανοί μπορεί να μετατρέψουν αυτό το ποσό σε swap«, είπε.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά τα αποθέματα της Τουρκίας έως και κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν στηρίζεται στις κρατικές τράπεζες τις οποίες διατάσσει να πλημμυρίσουν την αγορά με δολάρια για να στηρίξει τη λίρα που καταρρέει. Η εύρεση συναλλάγματος έχει γίνει καθημερινή επείγουσα υπόθεση για την τουρκική οικονομία καθώς τα ακαθάριστα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 17 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του έτους στην προσπάθεια στήριξης της τουρκικής λίρας, ενώ τα καθαρά αποθεματικά είναι αρνητικά.

Η λίρα διαπραγματεύθηκε 0,3% χαμηλότερα στα 6,7957 ανά δολάριο στις 10:53 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Photo CREDIT : KAYHAN OZER / ANADOLU AGENCY / AFP / VISUALHELLAS.GR 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template