Ο άγνωστος επενδυτής που απέκτησε περιουσία άνω του 1 δισ. δολ. ποντάροντας στην Zoom

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των επιχειρήσεων έβγαλαν τεράστια κέρδη από την επένδυση τους στην Zoom Video Communications Inc.:
Ο Li Ka-shing από το Χονγκ Κονγκ, ο Chase Coleman της Tiger Global Management και, φυσικά, ο ιδρυτής της εταιρείας Eric Yuan, του οποίου η καθαρή αξία της περιουσίας έχει αυξηθεί στα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και υπάρχει και ο Samuel Chen, ένας ελάχιστα γνωστός Ταϊβανός επενδυτής που κέρδισε τα πρώτα του χρήματα κάνοντας εμπόριο μελανιού και στη συνέχεια άρχισε να επενδύσει χρήματα στην εταιρεία των βιντεοδιασκέψεων, πριν από μία δεκαετία.


Η εταιρεία του Digital Mobile Venture Ltd., η οποία συμμετείχε στις πρώτες εκστρατείες χρηματοδότησης της Zoom, ελέγχει μερίδιο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποθέτοντας ότι δεν έχει πουλήσει μετοχές από την τελευταία ανακοίνωσης συμμετοχών στην εταιρεία, στα τέλη Μαρτίου. Οι μετοχές της Zoom, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση κατά 170% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου, έχουν πενταπλασιαστεί από την αρχική δημόσια προσφορά τους, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Ο Chen είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής κυκλωμάτων Sonix Technology Co. και η Digital Mobile είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telenav με έδρα την Santa Clara, στην Καλιφόρνια, που κατασκευάζει λογισμικό πλοήγησης.

Ο ίδιος διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν δίνει συνεντεύξεις. Ο Shumin Huang, εκπρόσωπος της Sonix, δήλωσε ότι δεν ασχολείται με τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας. Όσον αφορά την επένδυση του στην Zoom, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, επισήμανε.

Για την επιτυχία του αυτή, ο Chen πρέπει να ευχαριστήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Telenav, H.P. Jin, ο οποίος τον συνέστησε στον Yuan, αναφέρουν πληροφορίες. Ο Jin γνώριζε τον Yuan από τότε που έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο τα σαββατοκύριακα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και επένδυσε παράλληλα με τον Chen στους πρώτους γύρους χρηματοδότησης της Zoom, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο συμπεριφοράς του στο ποδόσφαιρο.

«Ο τρόπος που συμπεριφέρεται κάποιος στο γήπεδο ποδοσφαίρου είναι πολύ σημαντικός», υποστήριξε ο Jin, το μερίδιο του οποίου στη Zoom ξεπερνά σε αξία τα 100 εκατ. δολάρια.

Οι απόψεις των αναλυτών διίστανται

Η επενδυτική εταιρεία του Chen έχει ήδη πουλήσει μερικές από τις μετοχές της Zoom που κατείχε, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων που πήρε στη δημόσια εγγραφή της Zoom τον Απρίλιο του 2019 και επιπλέον 13 εκατομμύρια μετοχές έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει κερδίσει επιπλέον ποσό έως 2,1 δισ. δολαρίων.

Οι απόψεις των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg για τις προοπτικές της μετοχής διίστανται. Από αυτούς οι 12 συστήνουν στους επενδυτές «αγορά» των μετοχών της Zoom, 13 συστήνουν «διακράτηση» και πέντε προτείνουν «πώληση».

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Zoom συνοδεύεται και από αρκετές ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές ασφαλείας που ακολουθεί, και αρκετοί υποστηρίζουν ότι η εταιρεία θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας των χρηστών.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν την υπηρεσία μετά τη λήξη της πανδημίας και να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Alex Zukin, αναλυτής της RBC Capital Markets, αυτήν την εβδομάδα αναβάθμισε της μετοχές της εταιρείας σε «αγορά», υποστηρίζοντας ότι «θα βγουν και άλλα χρήματα από αυτές».


Ο Chen και άλλοι επενδυτές πραγματοποίησαν αρχικές επενδύσεις στο Zoom το 2011. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς η Zoom «έκαψε» τη χρηματοδότησή της και ελάχιστα venture capital έδειξαν ενδιαφέρον, ο Chen παρέμεινε πιστός στην εταιρεία.

Ο επενδυτής, που διανύει την 6η δεκαετία της ζωής του και έχει πάρει πτυχίο χημείας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Tsing Hua της Ταϊβάν, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Zoom το 2018. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template