ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ Το Πείραμα

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τους σκοτώνουν αργά αργά. Ο Χιου Γκραντ το είπε δημόσια. Δεν είναι όμως μόνο τα media. Eίναι και το παλάτι που δεν μπορεί να χωνέψει το θράσος και τη ζημιά που έκανε στο
θεσμό ο γιος που απέκτησε η Νταιάνα με τον ταγματάρχη James Hewitt του Βρετανικού Ιππικού.


Aπό την Ιόλη Πιερίδη

Η αίτηση του Πρίγκιπα Χάρι και του Μέγκαν Μάρκλ για την εμπορική ονομασία του νέου τους φιλανθρωπικού οργανισμού Archewell απορρίφθηκε. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο χτύπημα στο ζεύγος!
Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ παραιτήθηκαν από βασιλικά μέλη νωρίτερα φέτος και στη συνέχεια αποφάσισαν την ίδρυση του φιλανθρωπικού τους οργανισμού, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Ωστόσο, η αίτηση για την εμπορική του ονομασία απορρίφθηκε επειδή δεν υπέγραψαν το έγγραφο και δεν πλήρωσαν όλα τα απαιτούμενα τέλη, όπως αποκάλυψαν έγγραφα της Sun.
Η γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία έπρεπε να ακολουθήσουν συμπεριλάμβανε και την υποβολή αίτησης στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO), στις 3 Μαρτίου.


Η αίτηση απορρίφθηκε μεταξύ άλλων και διότι θεωρήθηκε «υπερβολικά ασαφής».

Το τελευταίο εμπόδιο έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ ότι ανυπομονούν να ξεκινήσουν με το ίδρυμα, το οποίο θα αντικαταστήσει το μπραντ Sussex Royal.


Ηδη λοιπόν έχει αρχίσει η ηθική τους εξόντωση, πριν φθάσουμε στη φυσική. Το πείραμα τους τέλους. Οι 3 τους μοιάζουν να μην έχουν κανένα φίλο. Κανένα στήριγμα.

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα ήθελαν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, αφού ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο πατέρας του Χάρι, προτίθεται να διακόψει τη χρηματοδότηση που τους παρέχει ετησίως. 

Το πώς θα το καταφέρουν αυτό, δηλαδή να αναπληρώσουν τα χρήματα που τους πρόσφερε ο Κάρολος, παραμένει μεγάλο ερώτημα και αντικείμενο συζητήσεων στο παλάτι και όχι μόνο, ενώ το ζευγάρι δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα σχέδιά του.



Προς το παρόν, ένα είναι σαφές: Από τη στιγμή που αποφάσισε να απεμπολήσει τα βασιλικά του καθήκοντα και να απαρνηθεί τις οικονομικές απολαβές της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, θα πρέπει το ζεύγος να βρει πραγματικές δουλειές. Ποιες θα είναι αυτές; Και πόσα θα πρέπει να βγάζουν προκειμένου να διαβιούν με τον τρόπο που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα; Ετήσιο κόστος: Σχεδόν 3 εκατ. δολάρια





Είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο ακριβές ποσό που έπαιρναν ο Χάρι και η Μέγκαν από τους μηχανισμούς του βρετανικού παλατιού κάθε χρόνο. Ο εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια για τα οικονομικά του ζευγαριού, αλλά είναι γνωστό πως το 95% των εσόδων τους προερχόταν από τον Πρίγκιπα Κάρολο και το Δουκάτο της Κορνουάλης.





Ένα ταμείο που αποτελείται από 131.000 στρέμματα ακίνητης περιουσίας και εμπορικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 450 εκατ. δολ. μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτό το ταμείο, λοιπόν, δόθηκαν συνδυαστικά 6,5 εκατ. δολ. στον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ (στον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον) και στον Πρίγκιπα Χάρι και τη Μαρκλ στο οικονομικό έτος που τελείωσε τον Μάρτιο του 2019.

Η χρηματοδότηση των πριγκίπων και των οικογενειών τους δεν άλλαξε πολύ από το 2018 στο 2019, αν και όλα τα οικονομικά στοιχεία ανακοινώθηκαν πριν από τη γέννηση του παιδιού των Σάσεξ, του Άρτσι. Ας υποθέσουμε πως το εν λόγω ποσό μοιράστηκε ανάμεσα στις δύο οικογένειες (αν και είναι πιθανό οι Ουίλιαμ και Κέιτ, με τρία παιδιά, να έλαβαν ένα μεγαλύτερο μέρος του ποσού).



Αν και οι Σάσεξ δεν ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν αυτό το ποσό, κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο Κάρολος απειλεί να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης. Οι Σάσεξ, όμως, ανακοίνωσαν πως δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη βασιλική επιχορήγηση (Sovereign Grant), η οποία βέβαια καλύπτει το 5% του εισοδήματός τους για βασιλικά καθήκοντα όπως διεθνή ταξίδια, επισκέψεις σε επίσημες εκδηλώσεις και τη διατήρηση-ανακαίνιση της κατοικίας τους.


Αυτή η επιχορήγηση προέρχεται από το 25% των εσόδων του Βασιλικού Στέμματος, ενός ταμείου που περιλαμβάνει επενδύσεις και ακίνητα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν ανήκει ούτε στη βασιλική οικογένεια ούτε στη βρετανική κυβέρνηση – ανήκει στον θεσμό της βρετανικής μοναρχίας. Το 2018 και το 2019, οι Σάσεξ χρησιμοποίησαν χρήματα από το ταμείο του Στέμματος για να ταξιδέψουν στον κόσμο, από τα Φίτζι έως τη Νότια Αφρική, για βασιλικές υποχρεώσεις.





Αν και δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά τα κόστη αυτών των ταξιδιών, υπολογίζονται περίπου στα 105.000 δολάρια. (Αν και μπορεί τα ταξιδιωτικά κόστη να μειωθούν, αφού το ζευγάρι αποποιήθηκε τη βασιλική επιχορήγηση, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θέλουν να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου – κάτι που θα δημιουργήσει νέα έξοδα.)


Βάσει όσων γνωρίζουμε, εκτιμούμε πως οι συνολικοί πόροι των Σάσεξ από το Δουκάτο της Κορνουάλης και το ταμείο του Στέμματος αγγίζουν τα 3 εκατ. δολ. – χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα κόστη ασφαλείας. Σε αυτά, ακόμη, δεν περιλαμβάνονται τα κόστη για το σπίτι τους και την ανακαίνισή του: Πέρυσι, η βασιλική επιχορήγηση κάλυψε ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας, κόστους 3,12 εκατ. δολ., όπου μένει το ζευγάρι.





Η ανακαίνιση βέβαια ξεκίνησε προτού το ζευγάρι μετακομίσει σε αυτό και καλύφθηκε από τη Βασίλισσα, στην οποία ανήκει η κατοικία, με τους Σάσεξ να πληρώνουν τα έπιλα και τη διακόσμηση. Αν και το σπίτι ανήκει, όπως είπαμε, στη Βασίλισσα Ελισάβετ, το ζευγάρι έχει αποφασίσει να μένει σε αυτό κάθε φορά που θα επισκέπτονται τη Βρετανία. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν υπολογίζει τα κόστη ασφαλείας, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες καλύπτονται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, και τα οποία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει η βασιλική οικογένεια.


Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, όλα αυτά τα έξοδα αλλά και το αβέβαιο μέλλον της χρηματοδότησης, ανακύπτει το ερώτημα πώς ακριβώς το ζευγάρι θα κερδίσει εκατομμύρια δολάρια για τον τρόπο ζωής του. Ευκαιρίες καριέρας Έχουν κάποια χρήματα για να ζήσουν: Χάρη στην καριέρα της στην τηλεοπτική σειρά Suits, η Μαρκλ σύμφωνα με το Forbes έχει μια περιουσία περίπου 2,2 εκατ. δολ. Ο Πρίγκιπας Χάρι, από την πλευρά του, έχει αποταμιεύσεις αφού αυτός και ο αδελφός του κληρονόμησαν ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, ύψους 31,5 εκατ. δολ., όταν εκείνη πέθανε το 1997.





Αν και επισήμως δεν έχει ειπωθεί κάτι για τα μελλοντικά τους σχέδια, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν καριέρες στους τομείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Η Μαρκλ είχε πει, όταν έμπαινε στη βασιλική οικογένεια, πως η υποκριτική ήταν παρελθόν για αυτήν. Τώρα, όμως, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να το ξανασκεφτεί.





Όπως εκτιμά το Forbes, απαιτούσε 85.000 δολ. για κάθε επεισόδιο της σειράς Suits – μια αμοιβή που μάλλον θα ανεβεί δεδομένου του τίτλου της σε περίπτωση επιστροφής στο τηλεοπτικό σανίδι.


Εξίσου πιθανό είναι το ζευγάρι να στηριχθεί σε αμοιβές από παρουσιάσεις και ομιλίες σε οργανισμούς και πανεπιστήμια, όπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον. Ένα παρόμοιο ενδεχόμενο είναι και η κυκλοφορία βιβλίου, τακτική που έχουν ενστερνιστεί με επταψήφιες απολαβές και άλλες διασημότητες.





Το 2017, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μισέλ Ομπάμα υπέγραψαν ένα συμβόλαιο 65 εκατ. δολ. με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House για ένα βιβλίο, ενώ η Χίλαρι Κλίντον συμβόλαιο 14 εκατ. δολ. για το βιβλίο Hard Choices το 2014. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες πως το ζευγάρι θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφημίσεις μέσω podcast, μια τάση που γνωρίζει αυξητικούς ρυθμούς. 

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, πέρυσι η διαφημιστική δαπάνη σε podcast έφτασε τα 680 εκατ. δολ., και μπορεί φέτος να αγγίξει το 1 δισ. δολ. Αν και όλα είναι ρευστά για το μέλλον του ζευγαριού και τις οικονομικές του απολαβές, ένα είναι σίγουρο: Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ δεν φαίνεται να ξεμένουν από χρήματα σύντομα.


Διορία 72 ωρών έχει δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του Πρίγκιπα Χάρι, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.





Το σοκ από την ανακοίνωση του Χάρι και της Μέγκαν ότι προτίθενται να αποποιηθούν τα καθήκοντά τους είναι τέτοιο στη Βρετανία, που επισκίασε την ιστορική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, έπειτα από διαμάχες και διχασμούς τρεισήμισι ετών.


Περισσότερο από το Brexit, είναι το Megxit που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων των βρετανικών ΜΜΕ, μετά την ανακοίνωση που αιφνιδίασε όλον τον κόσμο, ακόμα και τη βασίλισσα Ελισάβετ, ηλικίας 93 ετών.



Αλλά τι είναι στη πραγματικότητα αυτό που οδήγησε το ζευγάρι να αποποιηθεί τα καθήκοντά του; Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από τον κόσμο που αλλάζει βίαια και γυρίζει τη πλάτη σε θρησκείες και θεσμούς.


Η σκέψη μάλιστα ότι η Μέγκαν θα μπορούσε να έχει την τύχη της μητέρας του Χάρυ ήταν αυτή που υπήρξε καταλυτική στην απόφαση του ζευγαριού που θέλησε να αποδράσει από μια ζωή αφιερωμένη στο υποκριτικό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ.


«…Ο βασιλιάς καθόταν στο θρόνο του ντυμένος με πορφύρα και ερμίνα, πάνω σ’ έναν πολύ απλό κι ωστόσο μεγαλόπρεπο θρόνο.


Ά! Να ένας υπήκοος, φώναξε ο βασιλιάς, μόλις φάνηκε ο μικρός πρίγκιπας.


Κι ο μικρός πρίγκιπας αναρωτήθηκε:
Πως μπόρεσε να μ’ αναγνωρίσει, αφού ποτέ του δεν μ’ είχε ξαναδεί!


Δεν ήξερε πως για τους βασιλιάδες, ο κόσμος είναι πολύ απλοποιημένος.


Όλοι οι άνθρωποι είναι υπήκοοι…» (Antoine de Saint Exupery, «Ο Μικρός Πρίγκιπας»).



Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα με πολλά ονόματα (Ηνωμένο Βασίλειο, Κοινοπολιτεία, Μ. Βρετανία, Αγγλία) ήταν ένα πριγκιπόπουλο που ζούσε τη ζωή του play-boy, κάπνιζε μαριχουάνα και έπινε αλκοόλ από τα εφηβικά του χρόνια, ξεφάντωνε σε πάρτι και για να σπάζει την ανία του φορούσε και καμιά στολή Ναζί.


Το πριγκιπόπουλο του παραμυθιού μας ζούσε στα πολυτελή παλάτια της βασιλικής του οικογένειας και όταν το παραξήλωνε τον έβαζαν για λίγες μέρες σε κάποιο “rehab” για αποκατάσταση και αποτοξίνωση.








Ο μικρούλης πρίγκιπας είχε ένα μεγάλο όνομα (που μπορεί και να μην ήταν ακριβώς δικό του επειδή υπήρχαν και κάποιες υποψίες για την καταγωγή του), αλλά ήταν περισσότερο γνωστός με το υποκοριστικό του.








Όταν γεννήθηκε τον βάφτισαν Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor, αλλά οι υπήκοοι τον αποκαλούσαν χαιδευτικά Harry (όπως κι εμένα).

Ο «μπαμπάς» του ήταν κι αυτός πρίγκιπας αλλά είχε την ατυχία να διαθέτει μια μάνα χαλκέντερη που δεν αποχωριζόταν το θρόνο της με τίποτε και που δεν φαινόταν να εγκαταλείπει τα εγκόσμια πριν γίνει τουλάχιστον 200 χρόνων (στα παραμύθια όλα συμβαίνουν).











Lady “Di” και Dodi

Ο μικρούλης Harry φοβόταν πολύ τη γιαγιά του και ιδιαίτερα εκείνο το σκήπτρο που κρατούσε πάντα στα χέρια της.
Ο «μπαμπάς» παντρεύτηκε μια κοινή θνητή που την αγάπησαν οι υπήκοοι πολύ καθώς ήταν μια απ’ αυτούς, όμως σκοτώθηκε σε Παρισινό τούνελ ανάμεσα σε πράκτορες του ΜΙ6 και σε παπαράτσι φωτογράφους, μαζί με τον αγαπημένο της – που δεν ήταν ο μπαμπάς του Harry – αλλά ένας πιστός του Ισλάμ που τον έλεγαν Dodi (“Do”).
Είπαν, ότι η μαμά του Harry η Lady “Di” (την δική μου την έλεγαν Λούλα), αγαπούσε τον “Do” και αν δεν πέθαινε θα έφερνε στον κόσμο αδελφάκια του Harry που μπορεί και να ήταν πιστά στο Ισλάμ, αλλά μπορεί και όχι (όπως εγώ).
Ξέχασα να σας πω ότι ο πρίγκιπας Harry ήταν 3ος στη σειρά διαδοχής στο θρόνο, γιατί εκτός από τον «μπαμπά» του είχε κι έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor (δεν είχε χαιδευτικό).





Diana και Dodi





Το αυτοκίνητο, μετά το ατύχημα





Οι Πρίγκιπες Harry και William

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ (σ’ αυτό το παραμύθι) η ζωή του William και θα παραμείνουμε (όσο γίνεται) στον Harry που στο κάτω-κάτω της γραφής είχε και κόκκινα μαλλιά (όπως ο μπαμπάς του).

Ο «μπαμπάς» του, αγαπούσε την “Di” αλλά με έναν άλλο τρόπο αγαπούσε και την Camilla (καμιά σχέση με τις συμπαθείς καμήλες του Ισλάμ), που κι αυτή αγαπούσε τον Ρωμαιο-Καθολικό άνδρα της τον Andrew Parker Bowles (καμία σχέση με τα balls) αλλά χώρισαν προς θλίψη των δυο τους παιδιών, της Laura (αγνώστου νονού) και του Tom (νονός του ήταν ο «μπαμπάς» του Harry).





Ο Κάρολος και η Καμίλα

Ασχέτως με τα παραπάνω, η δική μου νονά δεν είχε βασιλική καταγωγή και ούτε σειρά σε καμιά διαδοχή κάποιου θρόνου, είχε όμως ένα φοβερό μπαστούνι που το φοβόμουν πολύ (αυτό όφειλα ως Χάρης να το αποσαφηνίσω).


Πολύ μετά το θάνατο της “Di” ο Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor (ο «μπαμπάς» του Harry), παντρεύτηκε επιτέλους την καλή του που τώρα λέγεται Camilla Rosemary Mountbatten-Windsor και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν παιδιά αφού η Camilla υπέστη πρόσφατα hysterectomy.

Η γιαγιά του Harry, η Elizabeth Alexandra Mary Windsor, (που είναι και Βασίλισσα Καναδά, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας, Τζαμάικας, Μπαρμπάντος, Μπαχάμας, Γκρενάντα, Παπούα Ν. Γουινέας, Νήσων Σολομώντος, Τουβάλου, Αγία Λουτσία, Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζε και Σεντ Κιτς-Νέβις), επέτρεψε τον γάμο μόλις η Camilla πάτησε τα 55 και δεν απαίτησε προίκα (ο «μπαμπάς» του Harry είναι ένα χρόνο νεότερός της).




Ο Πρίγκιπας Harry με την Chelsy Yvonne Davy


Ο κοκκινομάλλης Harry που ζούσε φρουρούμενος από ΜΙ5-ΜΙ6 (καμία σχέση ως «κοκκινομάλλης» με την έκπτωτη βασιλική οικογένεια του Max και της Tilli που ζούσαν υπό την προστασία της CIA στο γνωστό βιβλίο με τις συνομωσίες των κοκκινομάλληδων “Still Life with Woodpecker” του





ΟJames Hewitt καο ο Πρίγκιπας Harry.

Tom Robbins), μπορεί να μην ήταν οπαδός της ομάδας Chelsea (ούτε και του Παναθηναικού όπως εγώ), αλλά ήταν ερωτευμένος με την Chelsy Yvonne Davy από την Χαράρε της Ζιμπάμπουε.


Πριν από περίπου 23 χρόνια είχε γοητευτεί από τον ταγματάρχη James Hewitt του Βρετανικού Ιππικού και μάλιστα είχε παραδεχτεί τη μοιχεία (αποποινικοποίηση ή όχι η μοιχεία είναι μοιχεία), δηλώνοντας σε συνέντευξή της (“Panorama”): «Ναι, τον λάτρευα».


Μπορεί ο θείος του Harry ο πρίγκιπας Andrew Albert Christian Edward Mountbatten-Windsor να πολέμησε ως πιλότος ελικοπτέρου στον πόλεμο των Falklands, όμως, ο κοκκινομάλλης James Hewitt (γνωστός και ως “Gentleman Jim”, αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst και πολέμησε στον Πόλεμο του Κόλπου ως κυβερνήτης άρματος μάχης.






Andrew Albert Christian Edward Mountbatten-Windsor





Ο “Gentleman Jim” πέρασε και κάποιες περιπέτειες με «άλλα κόλπα»

Ο “Gentleman Jim” πέρασε και κάποιες περιπέτειες με «άλλα κόλπα» και κάποτε συνελήφθη σε ένα μπαρ με κοκαίνη στην κατοχή του.


Παρά τα κόκκινα μαλλιά, την εξαιρετική ομοιότητα, τον χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο James Hewitt και ο Harry είναι δυνατόν να έχουν κάποια εξ’ αίματος συγγένεια (όπως δηλαδή έχω εγώ με τον πατέρα μου, αποδεδειγμένα πράγματα).

Άλλωστε, ο ίδιος ο “Gentleman Jim” αρνείται μετά βδελυγμίας (τι gentleman θα ήταν) ότι είναι ο πραγματικός πατέρας του πρίγκιπα, σε πείσμα της ομοιότητας, των ναρκωτικών, την Ακαδημία Sandhurst που τέλειωσαν κι οι δυό με την ίδια ειδικότητα στα τεθωρακισμένα και τα κόκκινά τους μαλλιά.

Σ’ ότι αφορά στον Πόλεμο του Κόλπου που πήρε μέρος ο αγαπημένος ταγματάρχης της “Di”, μάλλον θα πρόκειται για σατανική σύμπτωση το γεγονός ότι και ο 22χρονος πλέον Harry θέλησε να πολεμήσει στο Ιράκ.





Βέβαια, όταν ο Harry πηγαίνει στα πάρτι και στα μπαρ συνοδεύεται πάντα από τους άγρυπνους σωματοφύλακες που διαθέτουν ΜΙ5/ΜΙ6, υπηρεσίες που αναφέρονται στον παππού του Philip Mountbatten πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας (που δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την “Di”).


Η θητεία στο Ιράκ θα μπερδέψει τα πράγματα με την ασφάλεια καθώς ο ίδιος ο Harry θα πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια στους άνδρες του.











Απ’ την άλλη, ο Harry θα μπερδέψει τους εχθρούς Ισλαμιστές, αφού θα πάει στο Ιράκ με το όνομα “Cornet Wales” που δεν το γνωρίζουν οι κακοί Σουνίτες νοσταλγοί του αρχισατανά Σαντάμ Χουσείν, που τον κρεμάσαμε αλλά δεν ησυχάσαμε (δοξασμένο να είναι το όνομα του Προφήτη).




Είναι και εκείνοι οι Σιίτες του παράξενου Moqtada al-Sadr μ’ αυτό τον στρατό των Mahdi που θέλουν να τον κυνηγήσουν, για να μην αναφέρουμε και τον ελεεινό Ayman al-Zawahiri που τρίβει τα χέρια του χαιρέκακα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Harry επιμένει να πάει στον πόλεμο για να διηγείται τις ιστορίες της ερήμου στην Chelsy (τρίφυλλα και τζιβάνες) και μάλιστα σε εποχή που ο αναθεματισμένος Tony αποφάσισε (μες σε καπνούς και σε βρισιές στα Μπαρμπάντος μαζί με τον Cliff) να αποσύρει στρατεύματα από το Ιράκ.

Μπορεί ο Harry να γυρίσει από το Ιράκ σώος, αβλαβής και δαφνοστεφανωμένος, αλλά μπορεί και να είναι κάπως άτυχος (όπως εγώ) και να μη συναντήσει ομόθρησκους του “Do” για να σκοτώσει, οπότε θα γυρίσει «άκαπνος» (παρά τα τρίφυλλα και τις τζιβάνες).





«Υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα» δήλωνε το 2002 η Βασίλισσα Ελισάβετ στον προσωπικό μπάτλερ της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, Πολ Μπάρελ.


Η δήλωση όπως ήταν αναμενόμενο έκανε το γύρω του κόσμου γράφει ο Αντρέας Αυγουστίδης στο αφιέρωμά του στο oneman Θεωρία συνομωσίας για το θάνατο της λαίδη Ντι από τα πιο επίσημα χείλη; Μυστικές υπηρεσίες; Πολιτικά συμφέροντα; Εταιρείες; Ο ίδιος ο Μπάρελ ποτέ δε ρώτησε τι εννοούσε η βασίλισσα και το Μπάκινχαμ αρνήθηκε έκτοτε να σχολιάσει τη δήλωση!


Η ζημιά όμως είχε γίνει! Αυτό το μεμονωμένο γεγονός σε συνδυασμό με τη δημοσίευση ενός σημειώματος της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και στο οποίο εξέφρασε τη πεποίθηση της ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας της το 2003 οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση στην διεξαγωγή της Επιχείρησης Πάτζετ: Μια διετής έρευνα των βρετανικών αρχών ώστε να εξεταστούν εκ νέου οι συνθήκες του τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος αλλά και να διερευνηθούν μία προς μία οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν κατά καιρούς περί συνομωσίας.

Όταν άνθρωποι αυτού του βεληνεκούς βρίσκουν τραγικό τέλος πάντα υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας και πάντα υπάρχουν πολυσέλιδες εκθέσεις μετά από πολυετείς έρευνες που τις καταρρίπτουν. Και το πόρισμα της Επιχείρησης Πάτζετ, όπως και των ερευνών των γαλλικών αρχών ήταν σαφές: «Κανένα στοιχείο τόσο από τον τόπο του δυστυχήματος όσο και από τις εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων δεν συνηγορεί στην εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου δολοφονίας». Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί! Το ζήτημα είναι ό,τι καμία έρευνα και καμία έκθεση δεν κατάφερε να αποδείξει το τι ακριβώς έγινε τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου στη σήρραγα Place de l’ Alma στο Παρίσι.





Η 30η Αυγούστου ήταν η τελευταία μέρα των 10ήμερων διακοπών της Πριγκίπισσας Νταϊάνα με το Ντόντι Αλ Φαγιέντ στη Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μετάβαση στο Παρίσι με το ιδιωτικό τζετ των Harrods (ιδιοκτησία Φαγιέντ), διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton (επίσης ιδιοκτησία των Φαγιέντ) και επιστροφή στο Λονδίνο την επόμενη μέρα. Αργά το βράδι της ίδιας μέρας, ο Χένρι Πολ, υπεύθυνος ασφαλείας του ξενοδοχείου, ενημερώνει τους σωματοφύλακες Ρις Τζόουνς και Κίραν Γουίνφιλντ ότι το ζεύγος θα αναχωρήσει για μια βόλτα στο βραδινό Παρίσι από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου με οδηγό τον ίδιο και χωρίς οχήματα συνοδείας.


Παρά τις ενστάσεις της ασφάλειας, οι τέσσερις επιβιβάζονται στο όχημα και αναχωρούν στις 12 και 20 ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 1997. Διάφοροι παπαράτσι που βρίσκονταν στις εξόδους του ξενοδοχείου ακολουθούν τη Mercedes η οποία αναπτύσσει ταχύτητα για να τους ξεφύγει. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι παπαράτσι που επιβαίνουν κυρίως σε μοτοσικλέτες μικρού και μεσαίου κυβισμού ακολουθούν το όχημα με σχετική επιτυχία και στη συνέχεια το χάνουν λίγο πριν τη είσοδο στην υπόγεια σήραγγα.

Τελικά, με ή χωρίς της εμπλοκή ενός λευκού Φίατ Ούνο, η Mercedes προσκρούει σε μια από τις κολώνες της σήραγγας. Ο οδηγός Χένρι Πολ και ο Ντόντι αλ Φαγιέντ σκοτώνονται ακαριαία, ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς τραυματίζεται σοβαρά, όπως και η Νταϊάνα που εκπνέει περίπου 2 ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.




Τα ερωτηματικά που αφορούν στο τι ακριβώς έγινε στη σήραγγα και ποια ήταν η εμπλοκή των παπαράτσι είναι και τα πιο σημαντικά. Η παρουσία του τύπου και των παπαράτσι ήταν συνεχής σε όλη τη διάρκεια των διακοπών της Πριγκίπισσας ακόμα κατά την άφιξη (με ιδιωτικό τζετ) του ζεύγους στο Παρίσι. Αυτό επιβεβαιώνει ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, σε συνέντευξη του στο CNN, θεωρώντας σίγουρο ότι κάποιος έδινε πληροφορίες στους παπαράτσι. Παρόλα αυτά το διάσημο ζεύγος ήταν συνηθισμένο στην παρουσία τους και καταλήγει ότι ο Χένρι Πολ ανέπτυξε αδικαιολόγητα ταχύτητα και τελικά έχασε τον έλεγχο από λάθος.

Πως όμως έγινε αυτό δεν θυμάται ούτε ο ίδιος. Ο Ρις, ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, έπαθε απώλεια μνήμης και το μόνο που θυμάται είναι διάφορα οχήματα να τους ακολουθούν μέχρι την είσοδο στη σήραγγα! Ούτε πιο πριν, ούτε πιο μετά!


Βίντεο από το συμβάν δεν υπάρχουν παρά την ύπαρξη μέσων παρακολούθησης (10 και πλέον κάμερες ασφαλείας) της κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη οδό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την οδό ισχυρίστηκε σε όλες τις περιστάσεις ότι δεν είχε υπαλλήλους σε υπηρεσία μετά τις 11 το βράδυ και οι κάμερες δεν κατέγραφαν.


Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά ισχύουν τότε δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι παπαράτσι παρενοχλούσαν τη Mercedes ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους απλώς την ακολουθούσαν. Και λογικά δεν υπήρχε λόγος να παρενοχλούν από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να πάρουν φωτογραφίες μέσα στην νύχτα. Ήταν τότε ένα παράλογο παιχνίδι κυνηγητού; Και αν ναι γιατί ο οδηγός να μπει σε αυτό το παιχνίδι αφού το ζεύγος ήταν συνηθισμένο στους παπαράτσι και κάτι τέτοιο ήταν ούτως ή άλλως απαράδεκτο από πλευράς ασφάλειας; Και τελικά ποιός ήταν ο Ανρί Πολ και οδηγούσε όντως μεθυσμένος;


Ο Ανρί Πολ εργαζόταν στην ασφάλεια του Ritz και σύμφωνα με το Ρις ήταν ένας από τους οδηγούς των οχημάτων συνοδείας που παρέλαβαν τη πριγκίπισσα Νταϊάνα από το αεροδρόμιο την ίδια μέρα. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι είχε παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα πρόγραμμα ασφαλούς οδήγησης της Daimler -Benz στη Γερμανία όπως επίσης ότι ήταν μέτριος οδηγός. Το δίπλωμα του το είχε πάρει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας με «συνοπτικές διαδικασίες».


Μαρτυρικές καταθέσεις γνωστών του λένε ότι ήταν απότομος και νευρικός στους χειρισμούς (χωρίς να αρέσκεται στο να επιταχύνει) και αν μπορούσε να αφήσει κάποιον άλλο να το οδηγήσει θα το έκανε με ευχαρίστηση. Σε κάθε περίπτωση η οδήγηση δεν ήταν μέσα στις βασικές του αρμοδιότητες στο ξενοδοχείο.



Κατηγορίες για την καταλληλότητα του Πολ έγιναν επανειλημμένα. Τόσο οι επίσημες έρευνες όσο και οι δύο σωματοφύλακες αποδίδουν το δυστύχημα σε επικίνδυνη οδήγηση σε κατάσταση (ήμι)μέθης. Και σε αυτό συνηγορούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έδειξαν επίπεδα αλκοόλ τρεις φορές πάνω από το νόμιμο όριο. Ακόμα όμως και αν αυτό γίνει πιστευτό η ιστορία των τοξικολογικών εξετάσεων είναι αρκετά σκοτεινή.





Οι αρχικές αναλύσεις αίματος του Πολ έδειξαν όντως επίπεδα αλκοόλης τριπλάσια του ορίου αλλά αμφισβητήθηκαν από ένα Βρετανό παθολόγο που προσέλαβαν οι Φαγιέντ. Σε απάντηση οι γαλλικές αρχές έκαναν πρόσθετες αναλύσεις χρησιμοποιώντας ως δείγμα το σκληρό χιτώνα (ασπράδι) του οφθαλμού και επιβεβαίωσαν τις πρώτες μετρήσεις όπως και ίχνη αντικαταθλιπτικών.


Το Νοέμβριο όμως του 2006 και ενώ οι οικογένειες των Φαγιέντ και του Πολ δεν αποδέχονταν τα ευρήματα, διάφορα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν παραποιημένα και είχαν ληφθεί από το πτώμα ενός ανθρώπου που είχε αυτοκτονήσει την ίδια χρονική περίοδο (εξού και τα αντικαταθλιπτικά). Το Δεκέμβριο του 2006 έγιναν νέες αναλύσεις DNA που επιβεβαίωσαν ότι τα δείγματα αίματος και σκληρού χιτώνα ανήκαν στον Ανρι Πολ.




Τα αποτελέσματα όμως των εργαστηριακών εξετάσεων δε συνάδουν με τις μαρτυρίες των σωματοφυλάκων, τις εικόνες από τα βίντεο ασφάλειας του Ritz και έρευνες στο σπίτι του Πολ. Και οι δύο σωματοφύλακες έχουν δηλώσει ότι δεν υπήρχε τίποτα στη συμπεριφορά του Πολ που να προδίδει ότι ήταν μεθυσμένος εκείνο το βράδι (για να καλύψουν τον εαυτό τους;), τα βίντεο τoν δείχνουν σε νηφάλια κατάσταση και στο σπίτι του δεν δεν υπήρχαν ίχνη συστηματικής κατάχρησης αλκοόλ -παρά μόνο ίχνη φυσιολογικής κατανάλωσης.


Τέλος σε ό,τι αφορά τον Ανρί Πολ, πολλά ερωτηματικά εγείρει και το γεγονός ότι ως υπεύθυνος ασφαλείας συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες πληροφοριών της γαλλικής αστυνομίας και συγκεκριμένα τη DST. Αν και κάτι τέτοιο είναι συνήθης πρακτική για όσους εργάζονται σε πολυτελή ξενοδοχεία αρχικά τόσο οι γαλλικές όσο και οι βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη του Πολ με υπηρεσίες πληροφοριών.




Το μυστηριώδες Uno

Σύμφωνα με την κατάθεση ενός ζεύγους αυτοπτών μαρτύρων και την ανάλυση των συντριμμιών φαίνεται πως η μοιραία Μερσεντές είχε μια πρόσκρουση με ένα λευκό Fiat Uno με πινακίδες Παρισιού. Περαιτέρω οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου την ύπαρξη ενός μεγάλου σκύλου (π.χ. Λαμπραντόρ ή γερμανικός ποιμενικός) με μια κόκκινη ή πορτοκαλί μπαντάνα στο κεφάλι. Παρά όμως την εξέταση 4000 αυτοκινήτων από τις γαλλικές αρχές, αρχικά, δεν έγινε δυνατό να ταυτοποιηθεί ο οδηγός.





Οι αρχικές κατηγορίες του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ ότι το λευκό αυτοκίνητο ήταν όχημα των μυστικών υπηρεσιών ανασκευάστηκαν αργότερα από τον ίδιο. Εν συνεχεία υποστήριξε ότι το λευκό Ούνο ανήκει σε ένα φωτογράφο με το όνομα Τζέιμς Αντανσόν που είχε τραβήξει φωτογραφίες της Νταιάνα τον Ιούλιο του 1997 μερικές εβδομάδες πριν το θάνατο της. Αυτό είναι και το πιο σκοτεινό σημείο στην ιστορία!





Οι διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη του συγκεκριμένου προσώπου, την κατοχή εκ μέρους του ενός τέτοιου αυτοκινήτου, αλλά όχι και τη συμμετοχή του στο ατύχημα. Η οικογένεια Αντανσόν είχε όντως ένα λευκό Φίατ Ούνο με χρώμα που ταυτόσημο με το χρώμα που βρέθηκε στην Mercedes, πλην κάποιων σημείων που είχαν ξαναβαφτεί, είχε όντως ένα μεγάλο σκύλο και η γυναίκα του Τζέιμς Αντανσόν όντως του είχε αγοράσει μια κόκκινη μπαντάνα που ήταν τότε πολύ της μόδας.





Ο Αντανσόν όμως είχε ισχυρό άλλοθι για την μοιραία νύχτα. Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες -κυρίως της γυναίκας και του γιου του, φέρεται ότι βρισκόταν περίπου 250 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού για τον τρύγο του Σεπτεμβρίου. Οι δύο μάρτυρες ισχυρίζονται επίσης ότι το αυτοκίνητο ήταν στο γκαράζ τους τη νύχτα της 30ης προς 31ης Αυγούστου.

Και όπως έδειξαν οι έρευνες το αυτοκίνητο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση με 370000 χιλιόμετρα, χωρίς να έχει υποστεί συντήρηση για χρόνια.
Αν ήταν αθώος ή ένοχος φαίνεται πως δεν θα το μάθουμε ποτέ! Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, δεν έγινε ποτέ δίωξη εναντίον του Αντανσόν και ο ίδιος πήρε κάθε πιθανό μυστικό μαζί του αυτοκτονώντας το Μάιο του 2000.


Το γράμμα της Νταϊάνα

Τον Οκτώβριο του 2003, η Daily Mirror δημοσίευσε ένα γράμμα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο οποίο αναφέρονται κατά λέξη: «Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος της ζωής μου. (Σβησμένο όνομα) σχεδιάζει ένα «ατύχημα» με το αυτοκίνητο μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες για να ανοίξει ο δρόμος για τον Κάρολο να παντρευτεί». Το γράμμα -η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει αμφισβητηθεί- είχε γραφτεί 10 μήνες πριν το ατύχημα και παραδόθηκε στον Πολ Μπάρελ προφανώς για λόγους ασφάλειας.





Τυχαία πρόβλεψη; Προαίσθημα; Ή γνώση; Το σίγουρο είναι πως τη δεδομένη χρονική περίοδο η Νταϊάνα είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η ασφαλείας γύρω της εξασθενεί και έχει αρχίσει να καταγράφει τους φόβους της. Στο γράμμα μάλιστα εκτός από το πιθανό κίνητρο κατονομάζει και ποιος σχεδιάζει την υποτιθέμενη δολοφονία Αν και η εφημερίδα για νομικούς λόγους είχε σβήσει το όνομα φαίνεται πως πρόκειται είτε για τον Πρίγκιπα Κάρολο ή για το Φίλιππο. Ωστόσο το μοναδικό αποτέλεσμα που είχε η δημοσίευση του γράμματος σε συνδυασμό με την αινιγματική δήλωση της Βασίλισσας Ελισάβετ να πιέσει για τη διεξαγωγή της Επιχείρησης Πάτζετ. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template