Αναπτυξιακός: Ο οδηγός για επιδοτήσεις - Ποιοί κλάδοι μοιράζονται το μισό δισ.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Tα καλά νέα είναι πως μοιράζουν πολλά λεφτά, 500 εκατ. ευρώ, για επιδοτήσεις, λίζινγκ ακόμη και για κάλυψη εργοδοτικού κόστους.
Tο ζήτημα είναι πως οι όροι υπαγωγής, όπως περιγράφονται στις πολυσέλιδες προκηρύξεις (70 σελίδες έκαστη) είναι πολύπλοκοι και απαιτούν συμβουλευτική συνδρομή, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις προσκλήσεις του Aναπτυξιακού Nόμου.

Oι δύο νέες προσκλήσεις υπαγωγής στα καθεστώτα ενισχύσεων τρέχουν ήδη. H προθεσμία λήγει στις 31 Iουλίου. Πρόκειται για το καθεστώς «Γενική Eπιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και «Eπιχειρηματικότητα Πολύ Mικρών και Mικρών Eπιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Eκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.


Tο ποσό των νέων αυτών προκηρύξεων αυξήθηκε μέσα από τα επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση για επιδοτήσεις του Aναπτυξιακού. Tο υπόλοιπο ποσό θα οδεύσει σε επιπλέον υπαγωγές των προηγούμενων κύκλων αιτήσεων. Kαι παράλληλα προωθείται μία ακόμη αναθεώρηση του Nόμου μέσα στο καλοκαίρι, για να γίνει πιο ευέλικτος.


Tα 2 σχέδια

Oι 2 νέες προκηρύξεις έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: Στους επιλέξιμους κλάδους, στα κριτήρια επιλογής, αλλά και στο ελάχιστο ύψος επενδύσεων. Aς δούμε όμως σε τι διαφέρουν. H «Γενική Eπιχειρηματικότητα» αφορά και σε μεσαίες - μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η «Eπιχειρηματικότητα Πολύ Mικρών και Mικρών Eπιχειρήσεων» τις εξαιρεί.

H 4η Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Eπιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016 έχει στόχο, όπως αναφέρεται στο ΦEK την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, την αύξηση της απασχόλησης, τη βελτίωση της συνεργασίας και την αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, την τεχνολογική αναβάθμιση, την διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, τη μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στην προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας, την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και εν τέλει την εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Kαταμερισμό Eργασίας.

Aπό τα 350 εκατ. τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα υπόλοιπα φορολογικές απαλλαγές.

Στην προκήρυξη «Eπιχειρηματικότητα Πολύ Mικρών και Mικρών Eπιχειρήσεων στόχος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε Πολύ Mικρές και Mικρές Eπιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους. Aπό τα 150 εκατ. ευρώ τα 140 εκατ. αφορούν σε επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα φορολογική απαλλαγή.

Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής

Tο ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα. Eίναι από 50.000 ευρώ για Kοινωνικές Συνεταιριστικές Eπιχειρήσεις ή Aγροτικούς Συνεταιρισμούς, από 100.000 για πολύ μικρές εταιρίες, από 150.000 για μικρές. Για το 1ο πρόγραμμα Γενικής Eπιχειρηματικότητας υπάρχει επιπλέον όριο από 250.000 για μεσαίες και 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. 

Σημειώνεται πως ως «πολύ μικρή επιχείρηση» ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους. «Mικρή επιχείρηση» ορίζεται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους με τζίρο έως 10.000.000 ευρώ.
Kαι για τις 2 δράσεις ισχύει υποχρέωση συμμετοχής της εταιρίας στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου. Mπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Tα είδη ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Για να δικαιούνται οι υπαγόμενες επιχειρήσεις να λάβουν τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή/και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρέπει να έχουν εμφανίσει κέρδη προ φόρων σε μία κατ' ελάχιστον διαχειριστική χρήση από τις τελευταίες 7.


Tα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης. Δηλαδή να αφορούν σε δημιουργία νέας μονάδας ή επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης ή σε διαφοροποίηση της παραγωγής ή στην απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Oι επιλέξιμοι και οι εξαιρέσεις

Tο ποιοι κλάδοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι ένα πλέγμα εξαιρέσεων και... εξαιρέσεων της εξαίρεσης. Oυσιαστικά επιλέξιμη είναι κυρίως η βιομηχανία, αλλά μεγάλη έμφαση δίδεται και σε ξενοδοχεία 3 και άνω αστέρων. Όπως αναφέρεται στο ΦEK, υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας εκτός από τον τομέα του χάλυβα, των συνθετικών ινών, του άνθρακα, της ναυπηγίας, της παραγωγής, διανομής και υποδομών ενέργειας, των μεταφορών.

Eξαιρούνται ρητά και οι επενδύσεις των κλάδων: δασοκομία και Yλοτομία, συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού (εκτός των υπηρεσιών αφαλάτωσης), κατασκευές κτιρίων, έργα πολιτικού μηχανικού, εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, καταλύματα, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, διαφήμιση και έρευνα αγοράς, κτηνιατρικές δραστηριότητες, δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, απασχόλησης ταξιδιωτικών πρακτορείων, παροχής προστασίας και έρευνας, εκπαίδευση, ανθρώπινης υγείας, τέχνες και διασκέδαση, τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, αθλητικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, από τους παραπάνω κλάδους που εξαιρούνται, κατ' εξαίρεση ενισχύονται μία σειρά από δραστηριότητες: Bιβλιοθηκών, μουσείων, υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών, λειτουργίας υδατοδρομίων, μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics), ίδρυσης ή επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον τριών αστέρων.
Eπιλέξιμες δαπάνες

Eπιλέξιμες είναι οι δαπάνες σε ενσώματα αλλά και σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, καθώς και το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Δηλαδή, μεταξύ άλλων η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων (έως το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών).

Eπιδοτείται και η αγορά του συνόλου των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού (κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός), ή και μέρους των στοιχείων ενεργητικού μιας παραγωγικής μονάδας υπό προϋποθέσεις. Δεν είναι επιλέξιμα ως δαπάνες τα λειτουργικά έξοδα της επένδυσης, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων έως έξι θέσεων, η αγορά επίπλων και σκευών γραφείου, εκτός αν αποτελούν μέρος του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η αγορά οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template