ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ESPRESSO. ΣΤΗ SUN ΜΠΟΡΕΙ. Πως να καταστρέψεις μία συνέντευξη και δύο καριέρες

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ειλικρινά αυτός ο τίτλος δεν θα έμπαινε ούτε στην Espresso. Στη Sun μπορεί.
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Και στη προκειμένη περίπτωση μιλάμε για

καταστροφή δύο ανθρώπων.

Και για την αμέλεια ολόκληρου του διευθυντικού team αλλά και του εκδότη.

Πιστεύοντας λοιπόν ότι έχει να κάνει με ένα σοβαρό ΜΜΕ ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης αποφάσισε να μοιραστεί ένα γεύμα με τον νεαρό συντάκτη της Καθημερινής κ. Νίκο Ευσταθίου.

Τα βιογραφικά και των δύο εντυπωσιακά.

Δείτε πρώτα αυτό του κ. Πατέλη, όπως το παρουσίασε η εφημερίδα>


Οι σταθμοί του

1970

Γεννιέται στην Αθήνα.

1991

Σπουδάζει οικονομικά και μαθηματικά στο Sussex της Αγγλίας.

1997

Ολοκληρώνει το διδακτορικό του στα οικονομικά, στο Princeton των ΗΠΑ.

1997

Εργάζεται στο τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

2006

Αναλαμβάνει Managing Director στη Merrill Lynch, στο Λονδίνο.

2009

Παντρεύεται στο Λονδίνο και μετακομίζει στην Αθήνα.

2019

Αναλαμβάνει οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.



Ακολουθεί το βιογραφικό του συντάκτη κ. Νίκου Ευσταθίου-photo>
Ο Νίκος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Yale, και έκανε το μεταπτυχιακό του στην σχολη Διεθνών Σχέσεων του Columbia στην Νέα Υόρκη, με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την επικοινωνία. Το 2014 τιμήθηκε με το Fox International Fellowship και έζησε για ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, ερευνώντας τον ρόλο των Ελλήνων διπλωματών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
Τον επόμενο χρόνο, ο Νίκος επιλέχθηκε ως Google News Lab Fellow, και εργάστηκε για ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών της δημοσιογραφίας. 

Από τον Ιανουάριο του 2018, ο Νίκος εργάζεται στην Καθημερινή, όπου ειδικεύεται στα ρεπορτάζ για Τουρκία, ΗΠΑ και νέες τεχνολογίες. Ο Νίκος έχει καλύψει δύο συνέδρια του World Economic Forum στο Νταβός, και έχει πάρει συνέντευξη από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον υπέυθυνο προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζόελ Μπένενσον.

Ο κ. Πατέλης λοιπόν εμπιστεύεται την Καθημερινή του κ. Θέμη Αλαφούζου παρότι όφειλε να έχει κάποιες επιφυλάξεις εάν παρακολουθούσε πολλές από τις ανόητες εκπομπές και με επίκεντρο το ξεκατίνιασμα του εγχώριου βαλαχομπαρόκ lifestyle που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΚΑΙ που ανήκει στον έτερο αδελφό.

Προφανώς ο κ. Πατέλης έλαβε και την άδεια του Μαξίμου για το απονενοημένο αυτό διάβημά του όπως αποδείχθηκε.


Εμπιστεύτηκε λοιπόν την Καθημερινή του κ. Θέμη Αλαφούζου και τον νεαρό συντάκτη της κ. Ευσταθίου.

Η συνέντευξη δόθηκε μέσα σ΄ένα κλίμα ειλικρίνειας και καλών προθέσεων από τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Ευσταθίου θα έγραφε στο εισαγωγικό του κείμενο>

Για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού αλλά και για προσωπικά ζητήματα μιλά, μεταξύ άλλων, στο «Γεύμα με την Κ» ο κ. Αλέξης Πατέλης.
Ο 50χρονος οικονομολόγος, με λαμπρές σπουδές στο Princeton, «θητεία» δίπλα στον πρώην επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι, και πολυετή καριέρα στις χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, αναλύει τις προτεραιότητες που θέλει να προωθήσει από τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού και το μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Παραδέχεται ότι η έλευση της πανδημίας άλλαξε τις προτεραιότητες όλων, αλλά τονίζει ότι η επιτυχία της κυβέρνησης «θα κριθεί στην ικανότητά της να αποδίδει συνεχώς, ακατάπαυστα, και να αλλάξει την Ελλάδα».

Για τους πόρους που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πατέλης συνιστά «πειθαρχία, σύνεση και προσοχή στην αξιοποίησή τους».

Τέλος, ο κ. Πατέλης αναφέρεται και στην προσωπική του ζωή δεδομένου ότι έχει επιλέξει να ζήσει ανοιχτά χωρίς να κρύψει την σεξουαλικότητά του.

Διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία του με τα στελέχη της κυβέρνησης είναι απρόσκοπτη και αποκαλύπτει: «Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του».


Aυτός είναι ο τίτλος ο οποίος τυπώθηκε στην έγκριτο Καθημερινή.

Από ολόκληρη συνέντευξη με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού στην Οικονομία αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξαν τα Κακά Κορίτσια της διευθυντικής και εκδοτικής ομάδας της εφημερίδας.


Μιλάμε για τίτλο-Μακελειό της συνέντευξης και των δύο προσώπων και προσωπικοτήτων που συμμετείχαν σ΄αυτή.

Την ίδια ώρα με περισπούδαστο ύφος οι αναλυτές της εφημερίδας κατακεραυνώνουν τα υπόλοιπα μέσα που κακομεταχειρίζονται τις δύο βιτριολικές ξανθές.
Η έγκριτος Καθημερινή απευθύνεται στα σεξουαλικά ένστικτα των αναγνωστών της για να παρουσιάσει έναν άνθρωπο της Οικονομίας και αντί να ζητήσει συγνώμη πρωτοσέλιδα επιχειρεί να μας μεταπείσει ενώ στο μεταξύ δεν έχει ασχοληθεί και κανείς μαζί της.

Εάν οι ίδιοι της εκδοτικής ομάδας δεν υπέπεφταν σε μία γκάφα μετά την άλλη όπως η δημοσίευση ενός άρθρου της κ. Ξένιας Κουναλάκη που επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ανεξήγητα.

Μια συγνώμη αρκεί και θα είχε σημαίνουσα και προσθετική αξία.

Αλλά που να τη βρεις στα θαλασσοδανεισμένα ελληνικά ΜΜΕ με τις σκουπιδοεκπομπές και την τρασαδούρα που τα χαρακτηρίζει πίσω από τη δηθενιά και την σοβαροφάνεια.

Σ΄αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η Καθημερινή αναγκάστηκε να αλλάξει τον αρχικό τίτλο με το οποίο ανέβηκε η συνέντευξη στο διαδίκτυο.

Για να τιμήσουμε τον κ. Πατέλη δημοσιεύουμε τη συνέντευξή του χωρίς την αναφορά στη προσωπική του ζωή>

Από τα πρώτα λεπτά μιας κουβέντας μαζί του, γίνεται ολοφάνερο πως ο Αλέξης Πατέλης είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει ποτέ να σκέφτεται. Οι προτάσεις του είναι λακωνικές, πάντα στοχευμένες, δίχως χρωματισμούς και αχρείαστες λεπτομέρειες – σίγουρα δεν θυμίζουν κάποιον που ασχολείται με τον πολιτικό βίο. Κι όμως, έπειτα από ένα λαμπρό ξεκίνημα στο Princeton πλάι στον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, και μια πολυετή καριέρα στις χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, ο 50χρονος οικονομολόγος είναι πλέον ο προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται σαφώς για ένα επαγγελματικό άλμα που σπάνια συναντά κανείς.

Ως μεγαλύτερα όπλα στη νέα πραγματικότητα, ο κ. Πατέλης ξεχωρίζει τον ρεαλισμό και το σχολείο των αγορών διότι «πάνω που νομίζεις πως έχεις καταλάβει τι συμβαίνει, κάτι καινούργιο πετάγεται από το πουθενά, και σου αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα» όπως αναφέρει. Για πολλούς λόγους –τους οποίος ξεδιπλώνει με αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια του γεύματός μας– θεωρεί την οπτική που φέρνει στην κυβέρνηση διαφορετική. Ξεκινάμε την κουβέντα μας, λοιπόν, με ένα εύλογο ερώτημα: πώς και γιατί αποφάσισε ένας άνθρωπος σαν τον κ. Πατέλη να ασχοληθεί με τα κοινά;

– Είστε από τους λίγους που επέστρεψαν στην Ελλάδα στις αρχές της δύσκολης αυτής δεκαετίας, έπειτα από μια επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιστροφή;
– Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «επέστρεψα», αλλά «ήρθα». Συνολικά έζησα 7 χρόνια στις ΗΠΑ και 11 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από επαγγελματικής πλευράς, ήθελα πάντα να κάνω κάτι δικό μου, και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έκρινα πως ήταν η σωστή στιγμή. Ιδρυσα τη δική μου εταιρεία, όπου ουσιαστικά έκανα την ίδια δουλειά που έκανα πριν, ως αναλυτής της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά χωρίς το πλαίσιο μιας τράπεζας.

– Πόσο δύσκολο ήταν λοιπόν να κάνετε τη μετάβαση από τον πλήρη αυτοέλεγχο που απολαμβάνατε, στη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού;
– Δεν νομίζω πως είναι και τόσο διαφορετικό. Και στην προηγούμενή μου δουλειά, ως σύμβουλος-αναλυτής, με ανθρώπους είχα να κάνω. Τώρα αν ήταν ξένοι, και όχι Ελληνες, όλοι άνθρωποι είμαστε. Πέρα από τους αριθμούς και την αγάπη για τα οικονομικά, και οι δύο δουλειές προϋποθέτουν να ακούς τον άλλον, να καταλαβαίνεις τι χρειάζεται και ποια η οπτική του γωνία, και να μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με διαφορετικούς ανθρώπους.

– Στην πολιτική οι ευκαιρίες για αλλαγές είναι πολύ λίγες. Ποιες είναι οι μεγάλες προτεραιότητες που θέλετε να προωθήσετε από τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού;
– Δεν νομίζω πως είναι μονάχα θέμα πολιτικής – σε κάθε δουλειά πρέπει να έχει κανείς προτεραιότητες, αλλιώς πολύ γρήγορα χάνεσαι στην καθημερινότητα. Η οικονομική πραγματικότητα είναι η εξής: η χώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της. Οπότε η πολιτική μας πρέπει να στηρίζει τις εξαγωγές, αλλά και να αποθαρρύνει τις εισαγωγές. Δηλαδή ναι στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση. Οι αλλαγές στη φορολογία πρέπει να είναι σε αυτές τις κατευθύνσεις. Μεγαλύτερη προτεραιότητα, λοιπόν, πρέπει να είναι η μείωση του μη μισθολογικού εργατικού κόστους και του κόστους παραγωγής. Αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διότι είναι στη βάση της η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από όλες. Σε όλο αυτό η δική μου συμβολή πιστεύω είναι να προσφέρω μία οπτική λίγο διαφορετική από τους άλλους, από την εμπειρία μου στο εξωτερικό, και με βάση τις βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός ακούει και συνθέτει. Είναι από τα μεγάλα του προτερήματα ως ηγέτη.

– Υστερα ήρθε ο κορωνοϊός, αλλάζοντας σαφώς την εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας. Ποιες στιγμές ξεχωρίσατε και πώς θα κινηθείτε από εδώ και πέρα;
– Η έλευση της πανδημίας άλλαξε τις προτεραιότητές όλων. Δεν θα μιλήσω για τα επιδημιολογικά, διότι προφανώς δεν είμαι ο ειδικός. Οι βασικές αρχές στη δουλειά παραμένουν οι ίδιες. Σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο, και αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων. Σε επαγγελματικό επίπεδο το πιο σημαντικό είναι το να είναι κανείς συστηματικός. Θυμάμαι στην αρχή της καριέρας μου, πολλά χρόνια πριν, είχα πετύχει ένα στέλεχος στο ασανσέρ σε ένα ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη και τον είχα ρωτήσει, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Μου είχε κάνει εντύπωση η απάντησή του: «70% της επιτυχίας είναι να κάνεις τη δουλειά σου, κάθε μέρα που περνάει, συνεχώς και ακατάπαυστα». Η επιτυχία της κυβέρνησης δεν θα κριθεί σε κάποιο ταξίδι σε 7 μήνες, αλλά στην ικανότητά της να αποδίδει συνεχώς, και ακατάπαυστα. Και φυσικά να αλλάξει την Ελλάδα.

Από κει και πέρα έχουμε μπροστά μας δύο θέματα. Πρώτα, να σταθούμε στο πλάι των συνανθρώπων μας και να στηρίξουμε την οικονομία. Δεν έχει τελειώσει η κρίση ακόμα, έχουμε δουλειά. Και δεύτερον, να εκμεταλλευθούμε το καλό όνομα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Είναι μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τεράστια ευθύνη

– Ποια είναι η στρατηγική για τα 32 δισ. που αναμένεται να έρθουν από την E.E.;
– Δεν έχει έρθει τίποτα ακόμα, ας μην προτρέχουμε, έχουμε μία διαπραγμάτευση ακόμα μπροστά μας. Ως κυβέρνηση έχουμε μια τεράστια ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αυτούς με πειθαρχία, σύνεση και προσοχή. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι πρέπει να εργαστούμε πάνω σε ένα πλάνο που θα βασίζεται σε οικονομικές αρχές και προτεραιότητες. Βέβαια δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η κυβέρνηση εξελέγη πάνω σε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Θα το προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα μετά τον κορωνοϊό και θα το συζητήσουμε και με τους εταίρους μας. Εν τω μεταξύ, όμως, η νομοθετική πρωτοβουλία συνεχίζεται, με 19 νομοσχέδια ήδη να έχουν μπει σε μία σειρά εισόδου στην Ολομέλεια.

Η συνάντηση

Βρεθήκαμε στη Δεξαμενή, στην καρδιά του Κολωνακίου, μια ηλιόλουστη Τετάρτη. Παραγγείλαμε φακές με κους κους, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί και κρητικό ντάκο με ντομάτα, ξινομυζήθρα και ελαιόλαδο, και ήπιαμε νερό. Ο λογαριασμός ήταν 14 ευρώ και 80 λεπτά.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template