ΒU SEFER KADDAFI’NIN ŞANSI OLACAK Φλερτάρει με την τύχη του Καντάφι εάν επιτεθεί στην Ελλάδα

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Βu sefer Kaddafi’nin şansı olacak. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει μυστικές υπηρεσίες της Μεσογείου σε περίπτωση
που ο σουλτάνος Ερντογάν τολμήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Αυτή το φορά το πραξικόπημα δεν θα είναι στημένο από τον ίδιο όπως συνέβη στις 15 Ιουλίου 2016.

Από τον Ian Ford


Η τύχη του Ερντογάν δεν θα τον βοηθήσει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή αλλά όλα θα τελειώσουν με το που κάνει το μοιραίο λάθος. Το μίσος για το πρόσωπό του εντός της Τουρκίας αυξάνεται και ο ίδιος όλο και πιο συχνά καταφεύγει στην “εκτέλεση” των αντιπάλων του όπως συνέβη με τους 2 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 δεν είναι παρά μια ψεύτικη κίνηση που ενορχηστρώθηκε από τον αυταρχικό Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αδελφούς του, ώστε να δημιουργήσουν πρόσχημα για μαζικές δίωξεις των αντιπάλων του και να κυρήξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπεραίνει μια λεπτομερής μελέτη με τίτλο [Ιούλιος 2015: Το πραξικόπημα του Ερντογάν], του Stockholm Center for Freedom (SCF).

Με βάση τα διαθέσιμα στο κοινό στοιχεία, τα κατηγορητήρια, τις ποινές, τις μαρτυρίες σε δικαστικές αίθουσες, τις ιδιωτικές συνεντεύξεις, τις αναθεωρήσεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές, η SCF είναι αρκετά σίγουρη ότι αυτή η απόπειρα δεν ικανοποιεί καν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστεί πραξικόπημα με οποιαδήποτε έννοια στρατιωτικής κινητοποίησης, καθώς ήταν ήταν ασυνήθιστα περιορισμένη σε αριθμό, περιορισμένη σε λίγες πόλεις, είχε κακή διαχείριση, αψήφησε τις καθιερωμένες πρακτικές, την παράδοση, τους κανόνες εμπλοκής και τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας στον τουρκικό στρατό.

“Υπάρχει μια σειρά ψεύτικων κινήσεων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια υπό την αυταρχική κυριαρχία του καθεστώτος Ερντογάν και ήταν σίγουρα η πιο αιματηρή”,
δήλωσε ο Αμπντουλάχ Μπόζουρτ, Πρόεδρος της SCF.

“Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στην Τουρκική πρωτεύουσα και έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για να κλέψει τον άνεμο και να δημιουργήσει την αντίθεσή του για δίωξη”, πρόσθεσε.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα της προσπάθειας πραξικοπήματος, ο Ερντογάν κέρδισε μεγάλο χρονικό διάστημα διασφαλίζοντας την αυτοκρατορική προεδρία, εδραιώνοντας τα κέρδη του, καταπνίγοντας την αντιπολίτευση και ακόμη και ξεκινώντας διασυνοριακή στρατιωτική εισβολή στη Συρία, για την οποία είχε φαγούρα για πολύ καιρό. Δεν είναι περίεργο γιατί κάλεσε αμέσως την προσπάθεια ως “δώρο από τον Θεό”.

Ακολουθούν μερικά από τα ευρήματα από λεπτομερή έκθεση 191 σελίδων για το τι συνέβη στις 15 Ιουλίου 2016 και τις ημέρες που οδήγησαν σε αυτό.
-Ένα τεράστιο χάσμα προέκυψε μεταξύ των γεγονότων και της αφήγησης της κυβέρνησης σχετικά με το πραξικόπημα παρά τις έντονες προσπάθειες του καθεστώτος του Ερντογάν υπό τη μορφή λογοκρισίας, προπαγάνδας, πίεσης, απειλών και ακόμη βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Οι μαρτυρίες των εναγομένων και τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα έχουν ενισχύσει περαιτέρω την άποψη ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια οργάνωση.

-Οι αντίκρουόμενοι δημόσιοι λόγοι του Ερντογάν σχετικά με την αλυσίδα των γεγονότων κατά την ημέρα του πραξικοπήματος, που διαφέρουν ακόμη και από τα κατηγορητήρια που εκδίδει η δικαιοσύνη που ελέγχεται αυστηρά από το καθεστώς του, τα αντιδημοκρατικά μέτρα που ελήφθησαν μετά την 15η Ιουλίου , και οι συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών έριξαν μακρά σκιά στις εκδηλώσεις της 15ης Ιουλίου.

-Το γεγονός ότι ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΑΤ, Χακάν Φιντάν, ανατράπηκε εκ των προτέρων για το πραξικόπημα σύμφωνα με τις δικές του γραπτές δηλώσεις που στάλθηκαν στο Κοινοβούλιο, αλλά ούτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ούτε τον πρόεδρο.

-Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί οι αξιωματούχοι που είναι πρωτίστως υπεύθυνοι για την ανακάλυψη, την αποτροπή και την αναστολή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης παρέμειναν άπραγοι την ημέρα του πραξικοπήματος και γιατί ακολούθησαν την καθημερινή ρουτίνα ακόμη και αφού το έμαθαν.

-Στο πλαίσιο της έλλειψης μαρτυρίας του επικεφαλής της Intel, Hakan Fidan, είτε ως ύποπτος είτε ως μάρτυρας σε οποιαδήποτε δικαστική έρευνα σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, τη μη εμφάνισή του στην Επιτροπή Ελέγχου των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και το γεγονός ότι διατήρησε τη δουλειά του. Ο Ερντογάν αναμένει πραγματικά ότι όλοι θα πιστεύουν στη δομημένη του αφήγηση για την απόπειρα πραξικοπήματος χωρίς καν να διερευνήσουν τίποτα σημαντικό.

-Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Intel Hakan Fidan συναντήθηκε με τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους για ώρες την ημέρα πριν από το πραξικόπημα καθώς και την ημέρα του πραξικοπήματος, το ταξίδι του στην έδρα του Γενικού Επιτελείου, παρά την υποτιθέμενη άφιξη ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί και να κρατηθεί από στρατιωτικούς, την αποχώρηση από το στρατιωτικό αρχηγείο χωρίς ταλαιπωρία και η έναρξη της προσπάθειας πραξικοπήματος αμέσως μετά την αναχώρησή του δεν έχει εξηγηθεί και δικαιολογηθεί από σήμερα.

-Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar έκανε αντιφατικές δηλώσεις.

-Ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο και περίεργο για τους κορυφαίους διοικητές του στρατού που συνέχισαν με τη συνηθισμένη ρουτίνα τους,
ακόμα και παρακολουθώντας τις γαμήλιες τελετές τις ώρες που υπήρχε αξιόπιστα και ανησυχητικα στοιχεία για την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες παραδόσεις, πρακτικές και κανόνες των διαδικασιών λειτουργίας στον τουρκικό στρατό.

-Σύμφωνα με επίσημο λογαριασμό, 8.651 αξιωματικοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα, που αντιστοιχεί στο 1,5% του συνολικού στρατιωτικού προσωπικού του τουρκικού στρατού. Από αυτούς ήταν 1.761 κληρωτοί στρατιώτες, 1.214 στρατιωτικοί και 5.761 αξιωματικοί και υπότροφοι. Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κινητοποίηση που παρατηρήθηκε στο έδαφος κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι 168 στρατηγοί και χιλιάδες αξιωματικοί έχουν δοκιμαστεί τώρα με χρεώσεις πραξικοπήματος, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν περίεργο ότι ένας τόσο ασήμαντος αριθμός στρατευμάτων έλαβε μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 200,00 στρατεύματα υπό τη διοίκηση αυτών των στρατηγών που είναι επιφορτισμένοι με την απόπειρα.
-Τα παράξενα γεγονότα, όπως η διακοπή της γέφυρας του Βοσπόρου στην κυκλοφορία, η μη σύλληψη πολιτικών που έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός στόχος, η δολοφονία αμάχων.

-Ακόμη και μετά από ένα ολόκληρο έτος, η τουρκική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει μια πειστική και σταθερή απόδειξη που να αποδεικνύει ότι το κίνημα Hizmet (δημοφιλές ως κίνημα Gülen) ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είτε ως ηγέτης είτε ως συμμετέχων. Οι κατασκευασμένες και αναγκαστικές μάρτυρες που προφανώς υποβλήθηκαν σε βαριά βασανιστήρια φυλάχθηκαν αργότερα από τους κατηγορούμενους όταν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για ακροαματικές διαδικασίες.

-Όπως αποκάλυψαν διάφορες έρευνες που δημοσιεύθηκαν ή αναφέρθηκαν από διεθνή ιδρύματα, οι αξιωματικοί που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος προέρχονται από διάφορες ιδεολογίες και περιβάλλοντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα στρατεύματα κινητοποιήθηκαν λόγω απειλών για επικείμενες τρομοκρατικές απειλές ή ως μέρος του στρατιωτικού τρυπανισμού, όπως έδειξαν οι εναγόμενοι στο δικαστήριο.

-Ο Fethullah Gülen, ο οποίος ενέπνευσε το κίνημα Hizmet, το οποίο κατηγορήθηκε για πραξικόπημα του Ερντογάν
, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη με την SCF ότι η προσφορά πραξικοπήματος ήταν «εξωφρενικό σκηνικό που κατασκευάστηκε από τον Ερντογάν και τους συνεργούς του». Είπε ότι ξεκίνησε για να ασχοληθεί με την άνευ προηγουμένου μάχη Κυνήγι του κινήματος Hizmet. Κατέστησε σαφές εάν κάποιος που συμπαθούσε με το κίνημα Hizmet συμμετείχε σε αυτή την απάνθρωπη πράξη, πρόδωσαν τα ίδια τα ιδανικά του κινήματος. Ο Γκιλέν επανέλαβε την έκκλησή του για διεξαγωγή διεθνούς επιτροπής για την διεξοδική διερεύνηση του πραξικοπήματος, προσφορά που η Edoğan απέτυχε να απαντήσει.

-Η αβεβαιότητα πίσω από τις βαλλιστικές έρευνες σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία πολιτών και στρατευμάτων εξακολουθεί να παραμένει. Οι παραστρατιωτικές ομάδες που συμμετείχαν σε συγκρούσεις και που αργότερα εμφανίστηκαν σε διάφορα βίντεο που λήφθηκαν τη νύχτα του πραξικοπήματος δεν προσδιορίστηκαν και ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν και κινητοποιήθηκαν παραμένει ένα μυστήριο.

-Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι η τουρκική αστυνομία διένειμαν όπλα υψηλού επιπέδου στους πολίτες τη νύχτα του πραξικοπήματος.


-Η Τουρκία δεν είναι πλέον χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές. Είναι τώρα ένα κράτος που κυβερνάται από τα κυβερνητικά διατάγματα υπό σταθερή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το δικαστικό σώμα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης βρίσκεται υπό κράτηση, το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί πλέον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται πίσω από τα εμπόδια.

-Περισσότεροι από 150.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι απολύθηκαν από τις θέσεις τους βάσει των κριτικών απόψεών τους χωρίς αποτελεσματικό δικαστικό και διοικητικό έλεγχο. Οι εκκαθαρίσεις στη στρατιωτική, τη δικαστική, την εξωτερική υπηρεσία και την ασφάλεια έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. 51.889 άτομα βρίσκονταν πίσω από τα μπαρ, χωρίς στοιχεία, δίκη και καταδίκη, κυρίως νοικοκυρές, δάσκαλοι, φοιτητές, γιατροί, έμποροι, δημοσιογράφοι που συνδέονταν με το κίνημα Hizmet.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template