Παγκόσμιο χρέος – Βόμβα: Εκτοξεύθηκε στο 331% του παγκόσμιου ΑΕΠ – Αγγίζει τα 258 τρισ. δολάρια

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Κάθε ρεκόρ κατέρριψε το παγκόσμιο χρέος στο α’ τρίμηνο του 2020 ανερχόμενο στο ρεκόρ των 258 τρισ. δολαρίων, διάστημα κατά το οποιό τέθηκαν σε εφαρμογή τα καθηλωτικά lockdowns για να
ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του χρέους να συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).

Ειδικότερα στην έκθεση του IIF το οποίο αντιπροσωπεύει τις παγκόσμιες τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται ότι το παγκόσμιο χρέος σημείωσε άνοδο άνω των 10 εκατοστιαίων μονάδων –η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ- αναλογώντας στο 331% του παγκοσμίου ΑΕΠ που συνιστά επίσης ρεκόρ.

Ενώ η αύξηση των επιπέδων χρέους ήταν πολύ χαμηλότερη από τα μέσα τριμηνιαία κέρδη που παρατηρήθηκαν από το 2015 έως το 2019, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου χρέους από κυβερνήσεις, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και νοικοκυριά έτρεξε με φρενήρη ρυθμό από τον Μάρτιο.


«Ενώ τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, πάνω από το 92% του δημόσιου χρέους είναι επενδυτικής διαβάθμισης», αναφέρει η έκθεση.

Το χρέος στις ώριμες αγορές ξεπέρασε το 392% του ΑΕΠ, από 380% το 2019, με την αύξηση των λόγων χρέους εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να είναι πιο έντονη στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Το χρέος των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνολικού χρέους των 185 τρισ. δολαρίων στις ώριμες αγορές.

Οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκαν στο 230% στις αναδυόμενες αγορές το α΄ τρίμηνο από 220%, ωστόσο η αξία του χρέους σε αμερικανικό δολάριο μειώθηκε κατά 700 εκατ. δολάρια σε 72,5 τρισ. δολάρια, κυρίως λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τονίζει το IIF.

Το χρέος της Κίνας σε όλους τους τομείς βρίσκεται σε τροχιά να φτάσει το 335% του ΑΕΠ, αφού σκαρφάλωσε στο 318% το α΄ τρίμηνο από 302%, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ. Περίπου το 60% της συσσώρευσης χρέους οφειλόταν σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, ανέφερε.

Το IIF ανέφερε επίσης ότι περί των 3,7 τρισ. δολαρίων χρέους των αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να αποπληρωθούν έως τα τέλη του 2020

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template