Ασυναρτησίες Ερντογάν:«Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν κυβερνήτης των Ορθοδόξων - Μας ανήκει η εκκλησία τους»

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Σε ασυνάρτητες δηλώσεις προχώρησε προς τα στελέχη του κόμματος του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο
όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε και ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους».

Ήθελε έτσι να δείξει πως ανήκουν στην Τουρκία και οι ορθόδοξες εκκλησίες για να τις διαχειριστεί όπως επιθυμεί.

«Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Με αυτό το σκεπτικό θέλησε να παρουσιάσει ως δικαίωμα των Τούρκων να μετατρέπουν τις ορθόδοξες εκκλησίες σε τζαμιά. Το γεγονός ότι το τζαμιά αυτό θα λέγεται Αγία Σοφία δεν του φαίνεται καθόλου παράταιρο.

Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε στην απόφαση αυτή για έναν πολύ απλό λόγο: Θέλει την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατάργηση της κοσμικής Τουρκίας.
Υπάρχουν βάσιμες φήμες πως στο άμεσο μέλλον επιθυμεί την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη ακριβώς για να σηματοδοτήσει την επιστροφή στο αυτοκρατορικό παρελθόν.

Δεν είναι τυχαίο που μίλησε για τον Μωάμεθ τον Πορθητή ως «κυβερνήτη των Ορθοδόξων».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Ιουλίου της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη «να φροντίσουν να κάνουν ξεκάθαρο σε κάθε τόνο και σε όλους ότι θα προστατευτεί η ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή».

«Την Αγία Σοφία όπως και το Μπλε Τζαμί και το Σουλεϊμάνιγε θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο ανώτατος άρχοντάς τους. Και σε εμάς υπάρχει μία ελληνορθόδοξη εκκλησία. Η Αγία Σοφία άλλωστε ήταν τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί. Το ιστορικό μνημείο θα προστατευτεί.

Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευτούν. Για την προστασία της ιστορίας της Αγίας Σοφίας οι εργασίες προχωρούν λεπτομερώς.

Εξηγήστε τη σπουδή που επιδεικνύουμε στις εργασίες και τη σημασία που έχει για εμάς η Αγία Σοφία σε όλους. Εξηγήστε το σωστά», φέρεται να έδωσε εντολή ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι τα μωσαϊκά και οι αγιογραφίες θα καλύπτονται με ένα σύστημα κατά τη διάρκεια της προσευχής και επιφορτισμένη για τη μελέτη αυτή είναι ειδική επιστημονική επιτροπή, που συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

«Δεν χρειάζεται πρόσκληση στην προσευχή»


Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν προσκλήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απέρριψε κατηγορηματικά: «Δεν χρειάζονται προσκλήσεις. Στην προσευχή είναι όλοι προσκεκλημένοι. Θα είμαστε όλοι εκεί. Περιμένουμε κι εσάς», είπε.

Σχετικά με την τηλεφωνική διπλωματία που έχει αναπτύξει με διάφορους ηγέτες ο Τούρκος πρόεδρος μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία, σημείωσε ότι το κάνει για να εξηγήσει τις θέσεις της Άγκυρας για το θέμα αυτό.

«Το άνοιγμα σε λατρεία της Αγίας Σοφίας είναι απόφαση του ΣτΕ. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας τόπος λατρείας μόνο για Μουσουλμάνους, αλλά θα είναι ανοιχτός για όλους. Θα προστατεύσουμε την Αγία Σοφία και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας»,
φέρεται να υπογράμμισε προς τα στελέχη του κόμματός του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά τις φήμες που φούντωσαν μετά την κίνηση με την Αγία Σοφία περί προσφυγής στις κάλπες σε λίγους μήνες ή σε ένα χρόνο.

«Δεν τίθεται θέμα εκλογών, ο στόχος είναι το 2023», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο επίσης για καλή κατάσταση της οικονομίας και για νέα μείωση των επιτοκίων, παρότι στην αγορά βρίθουν οι άσχημες ειδήσεις. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template