Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Θρίλερ στη Μεσόγειο> Γαλλικά Rafale βομβάρδισαν τη βάση της Λιβύης

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την επιδρομή πολεμικών αεροσκαφών, αγνώστου προέλευσης, ξημερώματα Κυριακής εναντίον αεροπορικής βάσης που
πρόσφατα κατελήφθη από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης με τη βοήθεια της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, που έδωσαν και στη δημοσιότητα βίντεο «εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του «Arab Weekly» ανέφεραν ότι τα αεροπλάνα πιθανά να ήταν τύπου Rafale, κάτι που περιορίζει την αναζήτηση των επιτιθέμενων ανάμεσα σε μόλις δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών. 


Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι η επίθεση αποτέλεσε μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην Τρίπολη, η οποία είναι ενδεικτική της τουρκικής επιρροής στη δυτική Λιβύη.



«Ο βομβαρδισμός στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ επικεφαλής του λιβυκού εθνικού στρατού) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», υποστήριξε ο υφυπουργός Άμυνας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Σάλαχ αλ Νάμρους. Αν και δεν κατονόμασε τη ξένη χώρα στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα».

 Στην Τουρκία, ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να αναφέρει τις ανθρώπινες απώλειες. Ο ίδιος τόνισε ότι υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό.

Αυτόπτης μάρτυρας στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται κοντά στη βάση, δήλωσε ότι ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) στην απόκρουση της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με προηγμένο σύστημα αεράμυνας και πλήγματα από drones που στόχευσαν τις γραμμές ανεφοδιασμού του Χαφτάρ και συγκεντρώσεις στρατευμάτων.  ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...