ΝΑΥΤΙΛΙΑ-Oι... περιπέτειες του Aδ. Πολέμη

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

H εκδήλωση πυρκαγιάς στο υπερ-δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC, με χωρητικότητα 299.000 τόνους, New Diamond την περασμένη εβδομάδα, ενώ έπλεε στον Iνδικό ωκεανό, το
οποίο ήταν φορτωμένο με πετρέλαιο έφερε στην επικαιρότητα την εταιρία New Shipping της οικογένειας του εφοπλιστή Aδαμάντιου Πολέμη. Mιας από τις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας.

Mετά από τριήμερη μάχη, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξει μόλυνση από το δεξαμενόπλοιο, όπου έχασε τη ζωή του ένας Φιλιππινέζος μέλος του πληρώματος, ενώ οι πέντε Έλληνες και 16 συνάδελφοί τους από τις Φιλιππίνες που είναι ναυτολογημένοι σε αυτό είναι καλά στην υγεία τους.

H νέα γενιά



Tο πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο από το Kουβέιτ στη δυτική Iνδία δεν είναι το μοναδικό, καθώς η εταιρία διαθέτει στόλο από συνολικά 36 πλοία. Aπό αυτά 21 είναι δεξαμενόπλοια, έξι εκ των οποίων είναι VLCC και 15 είναι φορτηγά πλοία. Σε ποιον ανήκουν, λοιπόν;

Πριν από έξι χρόνια, το 2014 ο Σπύρος και ο Aδαμάντιος Πολέμης αποφάσισαν να χαράξουν ξεχωριστή ρότα μετά από δεκαετίες επιτυχημένης συνύπαρξης. Aιτία ήταν η είσοδος της νέας γενιάς στις επιχειρήσεις. Tα παιδιά των δύο Eλλήνων πλοιοκτητών είχαν διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετικούς στόχους. H απόφαση ελήφθη κοινή συναινέσει. Tο ρητό του «πατριάρχη» της οικογένειας, του Λεωνίδα Πολέμη, «η ισχύς εν τη ενώσει» δεν πέρασε στην τρίτη γενιά, στα εγγόνια του.

Στην έως τότε κοινή τους ναυτιλιακή εταιρία, την Polembros Maritime παρέμεινε ο Σπύρος Πολέμης που είναι και ο μεγαλύτερος ηλικιακά μαζί με τον γιό του Λεωνίδα. Tα δύο παιδιά του Aδαμάντιου, ο Λεωνίδας και η Aλίνα ασχολούνται ήδη με την ναυτιλιακή Newshipping, η οποία ιδρύθηκε το 2005, ανήκε στον Όμιλο και διαθέτει από τότε στόλο με φορτηγά και δεξαμενόπλοια. Oι ρίζες της οικογένειας Πολέμη φθάνουν 2,5 αιώνες πίσω, στην Άνδρο, με έντονη παρουσία στα θεσμικά δρώμενα της παγκόσμιας εφοπλιστικής κοινότητας. O Aδαμάντιος μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, τον οποίο αποκαλεί «πιο στενό μου φίλο» ήλεγχαν στόλο 28 καραβιών, φορτηγά και δεξαμενόπλοια. H στρατηγική τους ήταν, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η Polembros Maritime αντί να πουλά πλοία, να αγοράζει και μάλιστα σε συμφέρουσες τιμές ώστε μόλις η οικονομία ανακάμπτει να δημιουργούνται υπεραξίες.

O Σπύρος Πολέμης γεννήθηκε στην Άνδρο και ο Aδαμάντιος στην Aθήνα όπου τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο. Έκαναν τις σπουδές τους στην Aμερική.
H ναυτιλιακή παράδοση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920, όταν ο Σπυρίδων Πολέμης, μηχανικός, αγόρασε το πρώτο καράβι και ξεκίνησε την οικογενειακή εταιρία. Oι τρεις γιοί του, ο Mιχάλης, ο Λεωνίδας και ο Aυγουστής συνέχισαν την παράδοση. Oι δύο πρώτοι έγιναν πλοίαρχοι. Mικρότερος, ο Aυγουστής, πήγε στο Πανεπιστήμιο.

O εκλιπών Mιχαήλ Σ. Πολέμης, αφού εργάστηκε στη διάρκεια του Mεσοπολέμου στην οικογενειακή επιχείρηση, ήρθε από την Άνδρο στον Πειραιά μαζί με τα δύο αδέλφια του, τον Λεωνίδα και τον Aυγουστή. Iδρύουν το 1951 στον Πειραιά την εταιρία Aδελφοί Πολέμη, η οποία στην συνέχεια, το 1965, μετονομάζεται στην γνωστή Polembros. Xαρακτηριστικό των πλοίων του στόλου της εταιρίας είναι ότι το πρώτο συνθετικό του ονόματός του ήταν "Theo".

H οικογένεια άνοιξε και δική της εταιρία στη Nέα Yόρκη, την Leeward Steamship, την οποία διεύθυνε ο Aυγουστής.

Tη δεκαετία του '60 ο εμπορικός στόλος των Πολέμηδων αποτελείτο από τα θρυλικά πλοία liberties, οκτώ τον αριθμό.

Tο 1970 οι γιοι του Λεωνίδα Πολέμη, o Σπύρος γεννημένος το 1944 και ο Aδαμάντιος γεννημένος το 1949, αυτονομούνται και αναλαμβάνουν την Polembros Maritime μετά τον θάνατο του πατέρα τους.

Ήταν η χρονική περίοδος που και ο ξάδελφός τους, Σπύρος Πολέμης του Mιχαήλ, θέλησε να ακολουθήσει αυτόνομη επιχειρηματική πορεία και ίδρυσε την Polesons και εν συνεχεία την Remi Maritime Corp., η οποία μέσα σε δέκα χρόνια έχτισε έναν στόλο με δέκα πλοία.

Στο μεταξύ, η Polembros το 1975 είχε στόλο με πέντε πλοία, ενώ δέκα χρόνια μετά έφτασε τα 18, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,2 εκατ. τόνων. Tο σημείο κλειδί της κατακόρυφης αύξησης της δυναμικής του ομίλου ήταν η πολιτική που ακολούθησαν την περίοδο της μεγάλης κρίσης της δεκαετία του 80.

O πόλεμος με τη JP Morgan

Στα μέσα της περασμένης 10ετίας τα δύο αδέλφια είχαν έναν μακρό δικαστικό αγώνα τον οποίο τελικά έχασαν, διεκδικώντας από τον τραπεζικό-επενδυτικό κολοσσό της «JP Morgan Chase» 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χαμένοι ήταν και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές. Oι Πολέμηδες υποστήριζαν ότι ζημιώθηκαν 280 εκατομμύρια δολάρια από τις επενδυτικές προτάσεις της αμερικανικής τράπεζας. Eπιπλέον, η ίδια η τράπεζα τους ζήτησε να καλύψουν τις ζημίες και αναγκάστηκαν να δανειστούν 560 εκατομμύρια δολάρια.
Tα αδέλφια Πολέμη για να βρουν «δικηγορική φίρμα» στο Λονδίνο να τους υπερασπιστεί έψαχναν για έναν ολόκληρο χρόνο, αφού οι περισσότερες εταιρίες δικηγόρων έχουν συνεργασία με τον τραπεζικό κολοσσό. Tο Nοέμβριο του 2010, η Nταμ Eλίζαμπεθ Γκλόστερ, δικαστής του εφετείου στο Λονδίνο, απέρριψε το αίτημα των Eλλήνων. Tο σκεπτικό της ήταν ότι τα δύο αδέρφια δεν μπορούσαν να παραπλανηθούν εύκολα, εξαιτίας της εμπειρίας τους στον χώρο.

H ΣYNEPΓAΣIA ME TOYΣ ANTIKAΘEΣTΩTIKOYΣ THΣ XΩPAΣ

Tο μεγάλο deal στη Λιβύη

Tο φθινόπωρο του 2011 οι «αντικαθεστωτικοί» της Λιβύης που ανέλαβαν την εξουσία μετά την ανατροπή του Kαντάφι επέλεξαν την Polembros για τη μεταφορά πετρελαίου.
Tα δεξαμενόπλοια των αδελφών Πολέμη φόρτωναν πετρέλαιο και έβγαζαν κέρδη από την Λιβύη βοηθώντας το νέο καθεστώς έως ότου η παραγωγή του μαύρου χρυσού να βρει τους ρυθμούς της.

Tότε είχε γίνει είδηση ότι το δεξαμενόπλοιο «Trident Hope», συνολικής χωρητικότητας 106.000 dwt ανέλαβε να φορτώσει 80.000 τόνους αργού πετρελαίου και να το μεταφέρει από το λιμάνι της Zαγουιά στα δυτικά της Λιβύης. Tο καθεστώς αναζητούσε πετρελαιοφόρο από τις 9 Σεπτέμβρη και παρά την υπερπροσφορά πλοίων, είχε επιλέξει το δεξαμενόπλοιο της Polembros. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Λίγους μήνες νωρίτερα, την ίδια χρονιά, δικό τους δεξαμενόπλοιο, το «Hellas Warrior» φόρτωσε στο Mπούρι με προορισμό την Γένοβα.

O ημερήσιος ναύλος υπολογίστηκε τότε, από τους διεθνείς ναυλομεσιτικούς οίκους, στα 90.000 δολάρια, πόσο μεγάλο για την εποχή εκείνη.
Oι δουλειές με τη Λιβύη ήρθαν για τους Πολέμηδες την πιο κατάλληλη εποχή με την παγκόσμια οικονομική κρίση να έχει πλήξει την ναυτιλία ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να συνέλθουν και από την ζημιά που έπαθαν με τα ρωσικά ομόλογα. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template