Πάνος Γερμανός: Όλες οι λεπτομέρειες της δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της Play – 440 εκατ. το τίμημα για τον επιχειρηματία

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Iliad σκοπεύει να εξαγοράσει τον πολωνικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας Play σε μια συμφωνία συνολικής αξίας
3,5 δισ. ευρώ, που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την αυτοκρατορία του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Xavier Niel, σε μία περίοδο που οι αποτιμήσεις στον κλάδο βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Στην ανακοίνωση της η Iliad αναφέρει ότι προτίθεται να προσφέρει για την Play 39 ζλότι ανά μετοχή, και είχε ήδη εξασφαλίσει τη θετική απάντηση των δύο μεγαλύτερών μετόχων, της Kenbourne Investments (η οποία ανήκει στην Novator Partners) και της Tollerton Investments (η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό μέσω της Olympia Developments) για την πώληση του 40% που διαθέτουν (ΣτΜ: Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πάνος Γερμανός για το 20% που ελέγχει θα πάρει 440 εκατ. ευρώ).



Το ΔΣ της Play είναι θετικό στην εξαγορά.
Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους κανόνες της χρηματιστηριακής αγοράς της Πολωνίας, αν η Iliad καταφέρει να αποκτήσει το 95% των μετοχών της εταιρείας, μπορεί να απαιτήσει από τους εναπομείναντες μετόχους την πώληση των μετοχών τους.

Οι χαμηλές τιμές μετοχών σε όλο τον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στους αγοραστές και στα funds για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται υποτιμημένα.


Η κίνηση της Iliad για την Play έρχεται λίγο μετά την εξαγορά της ισπανικής MasMovil από ιδιωτικά κεφάλαια και της φινλανδικής DNA από την Telenor.


Η προσφορά της Iliad είναι με premium 39% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της περασμένη εβδομάδα, αποτιμώντας τις μετοχές της εταιρείας σε 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μετοχή της Play είχε φτάσει να διαπραγματεύεται μέχρι και τα 36 ζλότι ανά μετοχή τον Ιανουάριο, πριν ξεσπάσει η πανδημία.


«Αυτή η κίνηση θα ενισχύσει το αναπτυξιακό μας δυναμικό και θα μας επιτρέψει να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ευρώπη με 41 εκατομμύρια συνδρομητές», δήλωσε ο Thomas Reynaud, διευθύνων σύμβουλος της Iliad, σε τηλεφωνική συνομιλία με αναλυτές. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία – αξίας 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους της Play – θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά της Iliad και θα επεκτείνει την εταιρεία του Niel, γνωστή για τις χαμηλών τιμών προσφορές της, σε μια τέταρτη αγορά μετά την επέκτασή της στην Ιρλανδία το 2017 και την Ιταλία το 2018.

«Παρόλο που ο όμιλος άργησε να επεκταθεί εκτός των συνόρων του, είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε και αλλού την τεχνογνωσία που αναπτύξαμε στη Γαλλία», δήλωσε ο Reynaud.

Η Iliad επισήμανε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα πληρώσει την εξαγορά με μετρητά και δανεισμό, με τη χρηματοδότηση να είναι ήδη εξασφαλισμένη από ανώνυμες τράπεζες. Ο καθαρός λόγος χρέους προς ebitda θα αυξηθεί από 2,2 φορές στα τέλη Ιουνίου σε 3,2 φορές σε pro forma βάση μετά τη συμφωνία, αλλά η εταιρεία τόνισε ότι σκοπεύει να το «μειώσει σταδιακά μετά την εξαγορά».
Παράλληλα η Iliad επισήμανε ότι θα προχωρήσει με βάση το υφιστάμενο σχέδιο της Play για την απόσπαση και την πώληση κινητών πύργων.

Η Play εμφάνισε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και 32% περιθώρια λειτουργικού κέρδους, καθώς και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την πληρωμή του μερίσματος.

Η Ανατολική Ευρώπη αποτέλεσε το μήλον της έριδος για τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα των τηλεπικοινωνιών πριν από δύο δεκαετίες, καθώς οι Vodafone, O2, Liberty Global, Orange, Telia και Deutsche Telekom αγωνίζονταν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν, εν μέρει λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από μικρότερους, τοπικούς παίκτες.

Η Play ιδρύθηκε το 2005 από το επενδυτικό fund Novator του δισεκατομμυριούχου Ισλανδού, Thor Björgólfsson, και συνεργάστηκε με μια τοπική εταιρεία για να υποβάλει προσφορά για άδεια 3G. Η εταιρεία εξελίχθηκε σταδιακά στο δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία μέχρι το 2017.

Σύμβουλος της Iliad για τη συμφωνία έχει αναλάβει η εταιρεία Lazard, ενώ για την Play η JP Morgan.

Copyright The Financial Times Limited 2020 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template