Ξενοδοχεία: Άμεση η απειλή «λουκέτου» στα συνεχούς λειτουργίας – Μονοψήφια πληρότητα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Κι ενώ τα εποχικά ξενοδοχεία κλείνουν για το χειμώνα με απώλεια τζίρου που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 80% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, κάποιες από τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας, οι οποίες παρουσιάζουν μονοψήφια ποσοστά πληρότητας βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να κλείσουν και αυτές, ελλείψει δραστηριότητας.

Την κατάσταση περιγράφει στην τελευταία της επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα «λουκέτα» στον κλάδο και ζητώντας, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δώσετε ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΞ, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο.

«Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν άδειες και επιδόματα εργαζομένων που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ημέρα, όταν μάλιστα η αποζημίωση ειδικού σκοπού που (καλώς ασφαλώς) λαμβάνουν οι εργαζόμενοι αφαιρείται από το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούται κάθε επιχείρηση, η οποία αποτελεί και το μοναδικό στην ουσία μέτρο χρηματοδότησης; Πώς επιχειρήσεις που παραμένουν ένα χρόνο κλειστές ή υπολειτουργούν θα πληρώσουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους; Με ποια έσοδα;», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Στα δύσκολα, ο κλάδος μας στήριξε με πρωτοφανή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, ενώ με την απόλυτη συμμόρφωσή του στα υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφύλαξε την εικόνα του ασφαλούς προορισμού που κατάφερε να «χτίσει» η χώρα μας με κόπο. Δεν του πρέπει να επαιτεί. Έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί».


Στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, με κοινοποίηση στον κ.Χάρη Θεοχάρη, υπουργό Τουρισμού, τον κ. Μάνο Κόνσολα, υφυπουργό Τουρισμού και την κ. Άννα Στρατινάκη Γενική Γραμματέα Εργασίας, η ΠΟΞ επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο κίνδυνος αρκετά ξενοδοχεία να σταματήσουν οριστικά πλέον τη λειτουργία τους και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι πιο άμεσος από ποτέ.


Εξ’ ού και τα αιτήματα να προχωρήσει το υπουργείο:

➢ Στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικώ
ν εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δώσετε ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
➢ Στην κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών.
➢ Στην πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31- 12-2020 και στην παράταση, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των προθεσμιών πληρωμής, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι μήνες.

Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν μετά το lock down, το έπραξαν με ζημία τους.

«Οι επιχειρήσεις δανείστηκαν για να μπορέσουν να ανοίξουν τις μονάδες τους και όχι μόνο δεν κάλυψαν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά έτρεχαν να περιορίσουν τις απώλειές τους, οι οποίες άρχισαν να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές, αλλά και των οριζόντιων περιορισμών οι οποίοι κατά την άποψη μας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία λογική (για παράδειγμα περιορισμοί στα συνέδρια) και δεν επιτρέπουν επί της ουσίας στις επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν.

»Η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει από καιρό φθάσει στο κόκκινο. Τα μέλη μας εκ των υστέρων διαπίστωσαν πως τα χρήματα που λαμβάνουν (και πρέπει να λαμβάνουν) οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού αφαιρούνται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης. Παράλληλα η υγειονομική κατάσταση δεν βελτιώνεται, με αποτέλεσμα ήδη πολλά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν εκ νέου τη λειτουργία τους ενόψει του δύσκολου χειμώνα». 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template