Πέντε σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020


Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αφυδάτωση φαίνεται και στο δέρμα σας.
Της Άννας Μαρία Παπίρη*

Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχετε να φέρετε εις πέρας στη διάρκεια της μέρας, ξεχνιέστε όμως με τους έντονους και αφήνετε τον οργανισμό σας αφυδατωμένο. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν τηρείτε αυτόν τον στόχο; Η αφυδάτωση επηρεάζεται την υγεία και την εικόνα σας. Μάθε πως…


Αρχικά να εξηγήσουμε ότι τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι μια πολύ γενική σύσταση. Οι ανάγκες σε νερό όλων είναι διαφορετικές. Στην ενυδάτωση του οργανισμού συμμετέχει και η ποιότητα των τροφών που τρώτε. Επιπλέον το πόσο νερό πρέπει να καταναλώνετε εξαρτάται: από την σωματική διάπλαση, από την άσκηση, το κλίμα στο οποίο ζείτε και άλλους ατομικούς παράγοντες υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά μπορεί να είναι πάρα πολύ, και το πολύ νερό είναι επίσης επιζήμιο για την υγεία σας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί συναντούν με ακραία αφυδάτωση, κάποιοι από αυτούς φθάνουν στο σημείο να χρειάζονται ενδοφλέβια θεραπεία για να αναπληρώσουν στο σώμα τους τα ελλιπή θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι περιπτώσεις αυξάνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο ανεξάρτητα από την εποχή, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας στέλνει σήμα ότι δεν είναι ενυδατωμένο, εδώ μπορεί να συμβάλλουν και κάποιες ασθένειες ή φαρμακευτικές αγωγές. Γνωρίστε τις πιο διαδεδομένες παρενέργειες της αφυδάτωσης.

Πονοκέφαλος και σύγχυση

Είναι η πρώτη ένδειξη ότι δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα νερού, ειδικά αυτό είναι εμφανές εάν αισθάνεστε ανάλογα συμπτώματα τακτικά. Όταν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να πέσει η αρτηριακή πίεση πράγμα που οδηγεί στην ελλιπή οξυγόνωση του εγκεφάλου και την ζάλη. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να εμφανίσουν και πονοκεφάλους.
Ξηροστομία

Η ξηρότητα είναι ένα σημάδι ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα σας για να παράγει το σάλιο που χρειάζεστε για να το κρατήσετε υγρό. Επίσης είναι πιθανό να νιώσετε ξηροστομία όταν αισθάνεστε νευρικός, ανήσυχος ή έχετε άγχος. Εάν οι πιο πάνω εκδηλώσεις συνδυαστούν με ζάλη τότε ήρθε η ώρα να ελέγξετε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε.
Ποιότητα ούρων

Το χρώμα των ούρων σας είναι ένα στοιχείο που κτυπά το καμπανάκι της αφυδάτωσης. Αν τα ούρα σας έχουν πιο πυκνή σύνθεση και είναι σκούρα κίτρινα είναι σημάδι ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετό υγρό για να φιλτράρει τα φυσικά του απόβλητα.

Μυϊκές κράμπες

Εάν αθλήστε τακτικά και δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί αυτός είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε κράμπες των ποδιών αλλά και της κοιλιάς. Σε κάποιους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα επώδυνη εκδήλωση. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας – όταν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά για να αναπληρώσουν θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το νάτριο – μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την ταλαιπωρία των μυών.

Ποιότητα δέρματος


Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι ξηρό, τραχύ και δύσκαμπτο, παρά το γεγονός που το φροντίζετε με καλλυντικά προϊόντα, αυτή η ένδειξη μπορεί να υποδηλώνει ότι στη διάρκεια της ημέρας δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά. Οι επαγγελματίες το ελέγχουν με ένα έξυπνο τρόπο: Πιέζουν το δέρμα σε κάποια σημεία περιμένουν να δουν πόσο γρήγορα θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση. Η ελαστικότητα του δέρματος δείχνει εαν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος.
Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση

Σε αρκετές περιπτώσεις αφυδάτωσης μπορεί να χρειαστεί η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Μην ξεχνάτε επίσης ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης σε όσους λαμβάνουν συστηματικά φάρμακα όπως διουρητικά και αντιισταμινικά. Το καλοκαίρι θα πρέπει να εκτιμήσετε την ποσότητα των υγρών που χρειάζεστε υπολογίζοντας την ώρα έκθεσή σας στο ηλιακό φως αλλά και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Εάν βρίσκεστε εκτεθειμένοι αρκετές ώρες σε εξωτερικό περιβάλλον, οι ανάγκες σας σε νερό είναι αυξημένες. Θα πρέπει να πίνετε νερό κάθε μια ώρα και να ντύνεστε κατάλληλα για την περίσταση. Η σωστή ενυδάτωση όμως δεν εξαρτάται πάντοτε από το νερό: Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα βοηθήσετε τον οργανισμό σας ενισχύοντάς τον με ηλεκτρολύτες. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να ταιριάζει σε όλες τις λύσεις. Ο καθένας είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ανάγκες.

*H Άννα Μαρία Παπίρη είναι Beauty & Wellness Editor και συγγραφέας των βιβλίων «Η επανάσταση της Νεότητας» και «Η Δίαιτα αλλιώς».


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template