ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ-ΧΑΔΙ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ Άτολμη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ο Σουλτάνος αγνοεί τους πάντες

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ενώ ο Ερντογάν γράφει τους πάντες στα παλαιότερα των υποδημάτων του και κινείται σαν τραμπούκος κάθε φορά σε νέα μέτωπα που ο ίδιος ανεμπόδιστος επιλέγει η Ευρωπαική ηγεσία στέκεται για μία ακόμη φορά αμήχανη μπροστά του. Αποτέλεσμα στο προσχέδιο που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην γίνεται πουθενά προφανής αναφορά σε κυρώσεις αλλά αυτές να υπονοούνται. Μόνο τζάμπα αλληλεγγύη προς την Ελλάδα την ίδια στιγμή που ο Σουλτάνος μεταφέρει τζιχαντιστές μαχητές μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Ανω Καραμπάχ».

Στην τρίτη κατά σειράν εκδοχή του προσχεδίου που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Ενώ αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Είναι μια διατύπωση η οποία, κατά την ερμηνεία ελληνικών διπλωματικών πηγών παραπέμπει σε κυρώσεις οι οποίες περιγράφονται στα επικαλούμενα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.


Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, μια σύγκρουση σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έφερε, έστω και προσωρινά, σε κοινό μέτωπο Αμερική, Ρωσία και Γαλλία. Με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι των τριών χωρών ζήτησαν από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που μαίνονται από την περασμένη Κυριακή στον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, στον νότιο Καύκασο, και την επιστροφή των δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευθούν χωρίς καθυστέρηση για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις συναποτελούν την «Ομάδα του Μινσκ», η οποία ανέλαβε από το 1992, για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τις προσπάθειες μεσολάβησης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.


Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα εναντίον κάθε μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε: «Δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία αγνόησαν το πρόβλημα για σχεδόν 30 χρόνια, είναι απαράδεκτο να εμπλέκονται τώρα στην αναζήτηση ανακωχής».

Την κρίση στον νότιο Καύκασο συζήτησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ».
Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το Κρεμλίνο θεωρεί «εξαιρετικά ανησυχητική» την αποστολή μαχητών «παράνομων ένοπλων ομάδων» από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Πάντως, η Ρωσία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη ανακωχής, κάτι που ωστόσο δεν φαινόταν καθόλου πιθανό να συμβεί στο εγγύς μέλλον. Αντ’ αυτού, η Αρμενία ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόσυρση του πρέσβη της από το Ισραήλ, διαμαρτυρόμενη για τις πωλήσεις ισραηλινών όπλων ύψους άνω των 800 εκατ. δολ. προς το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια.

Παρά τον διπλωματικό πυρετό, οι μάχες συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να έχουν ξεπεράσει τους 100, ενώ παρά κάποια περιορισμένα εδαφικά κέρδη των Αζέρων, καμία πλευρά δεν βρισκόταν κοντά στην απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος

Ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde τραυματίστηκαν στην αρμενική πόλη Μαρτούνι από πυρά του αζέρικου πυροβολικού και η κατάστασή τους χαρακτηριζόταν σοβαρή.

Η κρίση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ επρόκειτο να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως έκανε γνωστό η γερμανική προεδρία. Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι «διαθέτει σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Ανω Καραμπάχ», όπως ονομάζουν οι Γάλλοι τη διαφιλονικούμενη περιοχή, μια δήλωση που ισοδυναμεί με βαρύτατη καταγγελία κατά της ΤουρκίαςΠΗΓΉ
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template