«Φθηνό» κρατικό χρήμα σε επιχειρήσεις της Αττικής – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Κρατικό, φθηνό χρήμα θα λάβουν τις επόμενες ημέρες περίπου 160.000 επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 ενώ ενεργοποιείται και στην Αττική το πρόγραμμα για παροχή μη επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, δίνονται 200 εκατ. ευρώ, με κύριο κριτήριο τις δαπάνες που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019. Η πλατφόρμα για υποδοχή αιτήσεων θα ανοίξει στις 12 Οκτωβρίου στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr.


Στόχος του προγράμματος είναι να διατεθεί συνολικό ποσό ύψους 200 εκατ ευρώ σε περίπου 10.000 πληττόμενες επιχειρήσεις στην Αττική με την μορφή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Δηλαδή τα χρήματα αυτά δεν θα επιστραφούν στο δημόσιο όπως γίνεται με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά σε κρατικά δάνεια.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με τους αδιάθετους πόρους των Π.Ε.Π και κινείται στην πεπατημένη των αντίστοιχων προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε άλλες περιφέρειες. Για παράδειγμα, το « Πρόγραμμα Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» προβλέπει ότι η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ.

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το 50% των εξόδων της επιχειρήσεις προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες), διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Πρόκειται για το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους στους κωδικούς 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θα παρέχονται από το κεντρικό γραφείο πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, 10564 Αθήνα στο τηλ. 2130166100 και στο e-mail, attica-covid@elanet.gr.


Τη σχετική πρόσκληση υπέγραψε στα γραφεία της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρουσία του υφυπουργoύ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες Επενδύσεις, Γ. Τσακίρη.


Ο κ. Πατούλης, σε δήλωσή του, αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια από το Μάρτιο του 2020 βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγαλύτερης πανδημίας και για τη στήριξη σε χιλιάδες πολίτες, υπογράμμισε ότι τώρα θα στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση. «Αυτή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής και δίνει εισόδημα και δουλειά στους συμπολίτες μας» πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε καμία μικρή επιχείρηση της Αττικής μόνη σε αυτή την υγειονομική κρίση. Η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα τους».

Ο υφυπουργός Γ. Τσακίρης, επισήμανε ότι η πρόσκληση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης, με πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ, έρχεται να συμπληρώσει όλες τις δράσεις που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας. «Το σύνολο των δράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που υλοποιείται από τις Περιφέρειες, δίνει μια σημαντική ελπίδα και ώθηση για την επόμενη μέρα»
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template