Συναγερμός για «μπαμ» του ISIS στην Ελλάδα: Προετοιμασία της ΕΛ.ΑΣ. για πιθανό «χτύπημα» από τζιχαντιστές

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020


Από τη Νάντια Αλεξίου
Πανευρωπαϊκό alert έχει σημάνει μετά τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία, καθώς υπάρχει φόβος να κλιμακωθούν οι φονικές επιδρομές από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές ή και «μοναχικούς λύκους» ορκισμένους στην τζιχάντ, ίσως και σε χώρες (όπως η Ελλάδα) όπου δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους.

Οι αρχές ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και ακραίας επιφυλακής και έχουν ενεργοποιήσει τα πληροφοριακά τους δίκτυα για να εντοπίσουν τυχόν ύποπτες κινήσεις τζιχαντιστών. Παράλληλα, διατηρούν 24ωρη επικοινωνία μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας συνεχώς πληροφορίες για την είσοδο υπόπτων στις επικράτειές τους.


Τόσο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Κρατική Ασφάλεια και η ΕΥΠ όσο και οι κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες ελέγχουν και την παραμικρή πληροφορία που φτάνει στη χώρα, ενώ έχουν θέσει υπό διακριτική επιτήρηση τις δομές και τα ΚΥΤ μεταναστών, όσο ακόμα και το επίσημο ισλαμικό τέμενος που άρχισε να λειτουργεί τη Δευτέρα στην περιοχή του Ελαιώνα στον Βοτανικό. 
Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προς το παρόν ενδείξεις για οργανωμένες κινήσεις εν υπνώσει πυρήνων τζιχαντιστών ή παρουσία «μοναχικών λύκων» στην επικράτεια. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει και η Ελλάδα στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Γι’ αυτό έχουν εντατικοποιηθεί η αστυνομική παρουσία και η φύλαξη σε πιθανούς στόχους.
Ανταλλάσσουν πληροφορίες

Όπως τονίζεται σε κάθε τόνο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά, καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός «κάδρου» πιθανών επιθέσεων και δεν έχουν προκύψει πληροφορίες που να εμπνέουν ανησυχίες, όμως η κατάσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι τέτοια, που έχει σημάνει συναγερμός και στη χώρα μας. Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.


Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη έχουν ως δράστες αυτόνομους ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές. Από την ανάλυση του τρόπου ζωής και την κοινωνική συμπεριφορά τους έως την εκδήλωση της επίθεσης, φαίνεται ότι πρόκειται για άτομα που έχουν αυτονομηθεί και έχουν απομονωθεί. 

Εξελίχθηκαν ως «τηλεχειριζόμενοι τρομοκράτες» (remote controlled terrorists), με κατήχηση και ταχύρρυθμη εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, και εκδηλώνουν τις επιθέσεις τους με μαχαίρια, ματσέτες και άλλα εύκολα προσβάσιμα αντικείμενα, με στόχο να προκαλούν πανικό και φόβο με την κραυγή «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγαλύτερος).

Επιπλέον, οι επιθέσεις τους έχουν συνήθως στόχους ήπιας δυναμικής (soft target). 

Αντίθετα, ένας πιο οργανωμένος πυρήνας οργανώνει τις επιθέσεις του με τη χρήση αυτόματων όπλων, χειροβομβίδων και εκρηκτικών, χωρίς ένταση και κραυγές, ενώ ακόμα και οι ενδυμασίες των τρομοκρατών έχουν τελετουργικό ρόλο, αφού συνήθως φορούν κάποιο λευκό βαμβακερό ένδυμα. 

Στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία και τη Γαλλία είχε καταγραφεί επιστροφή μαχητών του ISIS της τάξης του 20%-30%, στην Ολλανδία και την Ισπανία είχε γυρίσει πίσω το 18% των τζιχαντιστών, με καθοριστικό ρόλο στις σφαγές του «χαλιφάτου» στη Γερμανία και τη Βρετανία ήταν της τάξης του 33%-45%. 

Υπολογίστηκε ότι ένα ποσοστό κινήθηκε μέσω της χώρας μας, ενώ κάθε χρόνο διαβιβάζονται περίπου 800-1.000 αιτήματα για παρακολουθήσεις υπόπτων, χωρίς να έχουν προκύψει σαφή στοιχεία. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων αξιωματικών, παραμένει άγνωστο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσοστό που επέλεγαν να κινηθούν προς την Ευρώπη σε αιματηρές επιθέσεις ως «μοναχικοί λύκοι».  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template