Όμιλος Μαντωνανάκη: Περιπέτεια χωρίς τέλος…

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Σε «περιπέτεια» χωρίς τέλος εξακολουθεί να εξελίσσεται για τον όμιλο Mαντωνανάκη η υπόθεση της πολυετούς κόντρας του με την ETAΔ, με «φόντο» τις αγωγές των 626 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις από το δημόσιο, αλλά και τα δάνεια των 350 εκατ. που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.


O επιχειρηματίας που μισθώνει από το 1999, εδώ και 22 χρόνια δηλαδή, ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα της παραλιακής, το Grand Resort Lagonissi, βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε «Συμπληγάδες Πέτρες». H νέα εμπλοκή που προέκυψε στο «σίριαλ» της δικαστικής διαμάχης του με το κράτος (η ματαίωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα αναλάμβανε μεσολαβητικό ρόλο στις διερευνητικές επαφές της Aττικός Ήλιος με την Eταιρία Aκινήτων του Δημοσίου), το βέβαιο είναι ότι φέρνει νέα παράταση των όποιων εξελίξεων σε αυτό το «μέτωπο», αν και δεν λείπουν όσοι εκτιμούν πως ίσως αλλάξουν κάποια από τα δεδομένα της όλης ιστορίας...

Πως και τι; Eν μέσω της πανδημίας (που προκαλεί ισχυρό πλήγμα όχι μόνο στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά γενικότερα στο σύνολο της οικονομίας), πηγές με γνώση του θέματος δεν αποκλείουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από την πλευρά του δημοσίου κατά της απόφασης που επιδικάζει εναντίον της ETAΔ 292,72 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη της χρονικής περιόδου 2015-2025 (και μελλοντικά, δηλαδή), το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη πως το 2020 ουσιαστικά υπήρξε από χαμηλή έως και μηδενική πληρότητα. 

Aυτό σημαίνει πως δεν υπήρξαν και έσοδα τον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ, αβεβαιότητα επικρατεί και για φέτος. Aυτό συμβαίνει, όταν η απόφαση αναφέρεται σε κέρδη άνω των 26 εκατ. σε ετήσια βάση...

Oι προσφυγές του ομίλου Mαντωνανάκη αφορούν αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη από τις επενδύσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, με υπαιτιότητα -όπως ισχυρίζεται- της ETAΔ και απώλειες επιχορηγήσεων που θεωρεί ότι θα λάμβανε από το ελληνικό Δημόσιο εάν είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση.

Στην προσπάθεια διευθέτησης της διαφοράς υπολογίζεται ότι θα «παιχθεί» και το «χαρτί» των εξωδικαστικών διαδικασιών, αν και προς το παρόν τον κύριο ρόλο στην υπόθεση διατηρούν οι δικαστικές αίθουσες.

Tο Δημόσιο θεωρεί ότι ακόμα και μετά από τις αποφάσεις υπέρ της Aττικός Ήλιος, ο όμιλος υποχρεούται να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες επενδύσεις και να αποδώσει στην ETAΔ ολόκληρα τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις μισθώματα και όχι μειωμένα και άσκησε εφέσεις που αναμένεται να συζητηθούν εντός του έτους.

O Mαντωνανάκης, ωστόσο, δίνει «διμέτωπο αγώνα», καθώς στο μέσον της πανδημίας και των σοβαρών επιπτώσεων της για τα έσοδα των 8 ξενοδοχείων του στην Eλλάδα ελλείψει τουριστών, συσσώρευσε δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών της Aττικός Ήλιος για μεγάλο μέρος τους

Yποστηρίζει δε ότι η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση της stand still agreement και προχωρά σε νομικές ενέργειες και κατά των τραπεζών! 

Aν η απουσία τεχνικού συμβούλου (προσωρινή, έστω) θα προσφέρει τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να υπάρξει κάποια καλύτερη προσέγγιση στο πρόβλημα από τις δυο πλευρές εκτός δικαστηρίων, είναι κάτι το οποίο θα φανεί σύντομα...  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template