Reuters: Ξέπλυμα 1.3 δισ. δολάρια πέρυσι μέσω κρυπτονομισμάτων

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν ένα μικρό δίκτυο brokers και παρόχων υπηρεσιών ψηφιακών νομισμάτων για να νομιμοποιήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, πέρυσι μέσω μόλις 270 διευθύνσεων κρυπτονομισμάτων (η διεύθυνση αντιστοιχεί στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήση), πολλές εκ των οποίων συνδέονται με εξωσυστημικούς brokers, διακινήθηκαν 1,3 δισ. δολάρια παράνομων ψηφιακών νομισμάτων. 

Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των συνολικών παράνομων ροών κρυπτονομισμάτων που εντοπίστηκαν από την αμερικανική εταιρεία ερευνών και ανάλυσης blockchain Chainalysis.

Η παράνομη χρήση των κρυπτονομισμάτων έχει προκαλέσει εδώ και πολύ καιρό ανησυχίες στις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να ζητούν τον προηγούμενη μήνα αυστηρότερη εποπτεία του χώρου.
Οι εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς όλο και περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, "αγκαλιάζουν" το bitcoin, γεγονός που έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη να καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, σημειώνοντας κέρδη 1.000%.

Το Bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του την Πέμπτη, αντλώντας ώθηση από την επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Tesla Inc του Έλον Μασκ αλλά και η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης από την BNY Mellon, εντείνοντας τις εκτιμήσεις ότι τα κρυπτονομίσματα τείνουν να εξελιχθούν σε σύνηθες περιουσιακό στοιχείο.
Ωστόσο, τα ψηφιακά νομίσματα υπόκειται σε ανομοιογενείς ρυθμιστικούς κανόνες ανά τον κόσμο, γεγονός που βοηθά να παραμένουν δημοφιλές μέσο συναλλαγών για παράνομες δραστηριότητες. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol δήλωσε ότι συνέβαλε στη σύλληψη χάκερς που είναι ύποπτοι για κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

Στη μελέτη που επικαλείται το Reuters αναφέρεται, ωστόσο, ότι το πραγματικό ύψος του μαύρου χρήματος που ξεπλένεται μέσω των κρυπτονομισμάτων δεν είναι γνωστό.
Ωστόσο, από τα στοιχεία της Chainalysis προκύπτει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζουν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων μέσω παράνομων διευθύνσεων.   
pronews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template