Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί αρκείται σε μισθό 100.000 εδώ και 40 χρόνια ενώ πληρώνει στελέχη του με $16 εκατ. ετησίως

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το επιχειρηματικό ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ. Πρόκειται για έναν ζωντανό θρύλο στο χώρο των επενδύσεων που ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
. Εδώ και δεκαετίες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, 40 χρόνια τώρα δεν έχει δει ούτε μία αύξηση στο μισθό του.

Ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire Hathaway, μπορεί ο Μπάφετ να είναι εκείνος που αποφασίζει για το μισθό που θα λάβουν τα στελέχη του, ωστόσο, ο ίδιος από το 1980 αρκείται σε μισθό μόλις 100.000 δολαρίων ετησίως. Η υψηλότερη συνολική αποζημίωση που έλαβε ποτέ από την εταιρεία του ήταν 525.000 δολάρια το 2010. Στα χρήματά αυτά περιλαμβανόταν ο μισθός του και συγκεκριμένα 100.000 δολάρια, 75.000 δολάρια από αμοιβές διευθυντών και ακόμη 350.000 δολάρια που διατέθηκαν για τα έξοδα ασφαλείας του.

Στην πραγματικότητα όμως, η Berkshire φαίνεται πως ξοδεύει πολύ περισσότερα για την προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια του δισεκατομμυριούχου από ό,τι για το μισθό του. Η διατήρηση της ασφάλειας του αφεντικού έχει κοστίσει κατά μέσο όρο 339.000 δολάρια το χρόνο από το 2008. Συνολικά δηλαδή 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, ο ίδιος ο 90χρονος Αμερικανός επενδυτής έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δεν χρειάζεται έναν μεγάλο μισθό για να ζήσει. Δεν μένει σε υπερπολυτελή σπίτια, δεν οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και συνηθίζει να γευματίζει στα McDonald’s. Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του BusinessInsider, διαθέτει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire.

Το 2017, είχε δηλώσει πως ο διάδοχός του στη Berkshire Hathaway, θα επιθυμούσε να ήταν ήδη πλούσιος για να μην χρειάζεται η εταιρεία να επιβαρύνεται περισσότερο προκειμένου να τον συντηρεί. Όσον αφορά όμως, στους διευθυντές, πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει να έχουν κίνητρα για να προσφέρουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στις εταιρείες τους. Πιστεύει ότι οι μαζικοί ετήσιοι μισθοί, τα μπόνους και οι βραχυπρόθεσμες επιλογές μετοχών ενθαρρύνουν τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία.

Ο Τσάρλι Μάνγκερ – το δεξί χέρι του Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire – ακολούθησε το παράδειγμα του επενδυτή. Και εκείνος εδώ και δεκαετίες, λαμβάνει επίσης μισθό 100.000 δολάρια ετησίως. Αντίθετα, οι Ατζίτ Τζέιν και Γκρεγκ Έιμπελ, από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Berkshire, πληρώνονται πολύ πιο ακριβά. Και οι δύο άντρες έχουν κερδίσει μισθό 16 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια, και επιπλέον τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δολάρια από μπόνους.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template