Ντουμπάι 2040: Η καλύτερη πόλη του κόσμου

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Το φιλόδοξο σχέδιο μετεξέλιξης του Ντουμπάι στην περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης στον κόσμο το 2040 παρουσίασε η κυβέρνηση του εμιράτου. Μέσω ενός ολοκληρωμένο και πολυδάπανου σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης το Ντουμπάι κυριολεκτικά θα μεταμορφωθεί την επόμενη 20ετία με στόχο τη δημιουργία μιας αλληλοσυνδεόμενης πόλης όπου πληθυσμός, τουρισμός, καινοτομία, κληρονομιά και φύση θα συνθέτουν μια ισόρροπη και αρμονική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο πληθυσμός του εμιράτου αναμένεται να αυξηθεί σε 5,8 εκατ. κατοίκους, από τα 3,3 εκατ. που είναι σήμερα.
Το έβδομο κατά σειρά, από το 1960, σχέδιο ανάπλασης αναμένεται να είναι και το πιο εντυπωσιακό εστιάζοντας στην ανάπτυξη 5 κύριων αστικών περιοχών εντός των σημερινών ορίων της πόλης.

Βάσει του σχεδιασμού, οι χώροι, που προορίζονται για εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν κατά 25% ενώ οι περιοχές για τις ξενοδοχειακές μονάδες θα επεκταθούν κατά 134% στοχεύοντας στην προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Η εμπορική, βιομηχανική και εν γένει οικονομική δραστηριότητα του Ντουμπάι θα αναπτυχθεί σε μία περιοχή 168 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ το μήκος των δημόσιων παραλιών θα αυξηθεί έως και 400%.


Μία πολύ σημαντική διάσταση του προγράμματος Ντουμπάι 2040 είναι ο στόχος το 60% του εμιράτου να αποτελείται από πράσινο τη στιγμή, κατά την οποία, το 55% του πληθυσμού θα ζει σε απόσταση 800 μέτρων από έναν κύριο σταθμό δημόσιας συγκοινωνίας. Η κυβέρνηση του εμιράτου επιδιώκει με την ολοκλήρωση του σχεδίου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σε μία πόλη με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, που θα προσφέρει ιδανικές εργασιακές και ψυχαγωγικές συνθήκες και μια καθημερινότητα των πολιτών, που θα διαρθρώνεται γύρω από τους σταθμούς μαζικής μεταφοράς.

Το σχέδιο κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μία πόλης-πρότυπου, που θα παρέχει βιώσιμα και ευέλικτα μέσα, θα προωθήσει μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε νέους τομείς. Άλλοι στόχοι του περιλαμβάνουν την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και αστικής κληρονομιάς του εμιράτου και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης νομοθεσίας και σχεδιασμού μοντέλου διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε πέντε κύριες αστικές περιοχές, η καθεμία με το δικό της θέμα υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, τις αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης και παρέχοντας εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των τμημάτων του πληθυσμού.

Δύο από τους τομείς θα είναι νέοι, ενώ οι άλλοι τρεις θα αναζωογονηθούν. Τα υπάρχοντα 3 αστικά κέντρα, που θα αναμορφωθούν, περιλαμβάνουν το Deira και το Bur Dubai, ιστορικές περιοχές που αναδεικνύουν την παράδοση και την κληρονομιά του εμιράτου. Η επιχειρηματική και οικονομική «καρδιά» της πόλης θα συνεχίσει να είναι το Downtown και το Business Bay ενώ ως κέντρο φιλοξενίας και αναψυχής θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η μαρίνα του Ντουμπάι και το JBR, τα οποία θα χρησιμεύσουν επίσης ως διεθνές κέντρο τουρισμού και αναψυχής.

Τα νέα κέντρα θα περιλαμβάνουν το Expo 2020 Center, που θα γίνει το επίκεντρο των εκθέσεων, τουρισμού και logistics ενώ το Dubai Silicon Oasis Center θα είναι ένας κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας και γνώσης που θα οδηγήσει στην καινοτομία και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Το Ντουμπάι του μέλλοντος θα αναπτυχθεί με βάση την αστική συγκέντρωση σε 6 επίπεδα:
Πόλεις: Οι μεγαλύτερες περιοχές με πληθυσμούς από 1 εκατομμύριο έως 1,5 εκατομμύρια. Πέντε πόλεις θα χτιστούν γύρω από κάθε ένα από τα πέντε αστικά κέντρα
Πολυτομεακός: Ο δεύτερος μεγαλύτερος με πληθυσμούς μεταξύ 300.000 και 400.000
Τομέας: Πληθυσμοί 70.000 έως 125.000
Περιφέρεια: Πληθυσμοί 20.000 έως 30.000
Κοινότητα: Πληθυσμοί από 6.000 έως 12.000
Γειτονιά: Πληθυσμοί 2.000 έως 4.00
0  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template