Ττ Ε-. Έσοδα 843,3 εκατ.ευρώ και καθαρά κέρδη 661,7 εκατ.ευρώ για το 2020

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Για όσους δεν γνωρίζουν η  Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κρατική, αλλά μία Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και το ποσοστό του ελληνικού κράτους στη μετοχική της σύνθεση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της (αρχικώς το όριο αυτό ήταν 10%).
Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση. Βάσει του καταστατικού κανείς αντιπρόσωπος του Δημοσίου δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τα βιβλία της τράπεζας σε κανένα από τα καταστήματα της πλην του επιτρόπου του κράτους ο οποίος μπορεί να ζητήσει στοιχεία αλλά υποχρεούται να τηρεί αυστηρή εχεμύθεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τoυ dealnews.gr σε 843,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά καθαρά έσοδα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρήση 2020, ενώ τα συνολικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 181,6 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας: «Εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου 2021, οι ελεγμένες από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2020».


Μειωμένα κατά 180,6 εκατ. τα κέρδη

«Τα κέρδη της Τράπεζας στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 661,7 εκατ. ευρώ, έναντι 842,3 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 180,6 εκατ. ευρώ.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη μεταφορά στα κέρδη προς διάθεση του υπολοίπου του ειδικού αποθεματικού από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, συνολικού ύψους 284,9 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη προς διάθεση ανέρχονται σε 946,6 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη θα διανεμηθούν με βάση τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, το Γενικό Συμβούλιο προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους, την προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 300,0 εκατ. ευρώ και τη μεταφορά ποσού 633,2 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 3 του εν λόγω άρθρου.

Το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση».

Αναλυτικά τα έσοδα

Τα συνολικά καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 843,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1.166,1 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 27,7%. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 221,6 εκατ. ευρώ των τόκων-εξόδων από δάνεια σε ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής, λόγω της μέσης αύξησης του υπολοίπου τους και του εκτοκισμού τους με αρνητικό επιτόκιο, καθώς και στη μείωση των εσόδων από τόκους του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά 61,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

- Τα καθαρά έσοδα από τόκους, χρηματοοικονομικές πράξεις και την αναδιανομή του νομισματικού εισοδήματος του Ευρωσυστήματος διαμορφώθηκαν σε 644,2 εκατ. ευρώ, έναντι 907,0 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 29,0%.

- Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 13,4% και διαμορφώθηκαν σε 117,4 εκατ. ευρώ, έναντι 103,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

- Τα έσοδα από μετοχές και συμμετοχές ανήλθαν σε 48,5 εκατ. ευρώ, έναντι 134,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 86,3 εκατ. ευρώ.

- Τέλος, τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,4 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 33,2 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.


Αναλυτικά τα έξοδα

Τα συνολικά έξοδα της Τράπεζας πλην προβλέψεων, ήτοι δαπάνες προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών, αποσβέσεις, λοιπές δαπάνες διαχείρισης και λοιπά έξοδα, διαμορφώθηκαν σε 452,2 εκατ. ευρώ, έναντι 891,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση κατά 439,7 εκατ. ευρώ

Η μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των δαπανών προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 381,5 εκατ. ευρώ, έναντι 824,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, λόγω των μειωμένων προβλέψεων που προέκυψαν από τις αναλογιστικές μελέτες σε σχέση με την χρήση 2019, για το ασφαλιστικό της Τράπεζας, η οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του προσωπικού της.

Απελευθερώθηκαν σχηματισθείσες προβλέψεις για χρηματοοικονομικούς κινδύνους προηγούμενων ετών ύψους 325,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ειδικές προβλέψεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα κατά 54,8 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις μείωσαν τα συνολικά έξοδα κατά 270,6 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας θετικά στα αποτελέσματα της χρήσης 2020.

Τέλος, το συνολικό ύψος των συσσωρευμένων προβλέψεων στις 31 Δεκεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε σε 7.525,6 εκατ. ευρώ, έναντι 7.797,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template