ΗΠΑ εναντίον Κίνας για τα σκήπτρα της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Oι ΗΠΑ θα παραμείνουν πλουσιότερες από την Κίνα για τα επόμενα 50 χρόνια, αν και η ασιατική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει την αμερικανική. «Πιστεύω πως δεν είναι τόσο πιθανό πως η Κίνα θα φτάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας για τουλάχιστον μισό αιώνα», ανέφερε ο Σάιμον Μπάπτιστ, της Εconomic Intelligence Unit μιλώντας στο CNBC.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετρά την παραγωγή μιας οικονομίας και αποτελεί κύριο δείκτη της ευημερίας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ υποδεικνύουν πως το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Κίνας βρίσκεται στα $10.582,10 το 2020, σχεδόν έξι φορές μικρότερο από τα $63.051,40 των ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Μπάπτιστ συμπλέουν με τις υποσχέσεις του Μπάιντεν ο οποίος ανέφερε πως δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να γίνει «η ηγέτιδα οικονομία παγκοσμίως» ενώ προσέθεσε πως «προβλέπω σημαντικό ανταγωνισμό με την Κίνα. Η Κίνα έχει ένα σκοπό, για τον οποίο δε θέλω να τους καταδικάσω. Αλλά έχουν, επίσης, και σκοπό να γίνουν η πλουσιότερη και πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει όσο είμαι Πρόεδρος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ εναντίον Κίνας

Ο Μπάπτιστ από την πλευρά του ανέφερε πως η Κίνα θα γίνει η άλλη «υπερδύναμη» στον παγκόσμιο χάρτη δίπλα στις ΗΠΑ. Ο Μπάπτιστ υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘30 οι ΗΠΑ πιθανώς δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, αλλά ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος.


Το Πεκίνο αύξησε την επιρροή της στην Ασία όσο ο Πρόεδρος Τραμπ βρισκόταν στο θώκο της εξουσίας και απέσυρε τις ΗΠΑ από την περιοχή. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν έχει θέσει την Ασία στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής. Εχει ήδη προσλάβει αρκετούς ειδκούς στις ασιατικές αγορές και την ασιατική πολιτική, ενώ έχει ήδη συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, από την άλλη, βρίσκονται σε τεταμένο σημείο μετά την ανάθεση του Μπάιντεν στο θώκο της Προεδρίας.

Η πρώτη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με μια ανταλλαγή προσβολών. Την εβδομάδα που πέρασε, οι ΗΠΑ και αρκετοί δυτικοί σύμμαχοί της επέβαλαν κυρώσεις στην Κίνα λόγω της παράβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Xinjiang. Το Πεκίνο ανταπέδωσε με κυρώσεις κατά της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου

Η κινεζική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει την αμερικανική το 2032, σύμφωνα με τον Μπάπτιστ. Τα προηγούμενα στοιχεία “έδειχναν” το 2034 αλλά η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα.

Η Κίνα έχει ανακάμψει πολύ γρήγορα από την κρίση της πανδημίας. Ηταν η μόνη μεγάλη οικονομία η οποία επέδειξε ανάπτυξη το 2020, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Η οικονομία των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,5% το 2020.
Οι υπολογισμοί του Μπάπτιστ είναι πιο συντηρητικοί σε σχέση με άλλους, όπως αυτούς της Χέλεν Κιάο, της Bank of America Global Research η οποία είχε αναφέρει στο CNBC πως η κινεζική οικονομία θα πάρει τα σκήπτρα μεταξύ του 2027 και του 2028.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template