Διπλά αναδρομικά για χιλιάδες παλιούς και νέους συνταξιούχους

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Χιλιάδες παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς μέχρι και τον Ιούνιο θα μπουν τα… διπλά αναδρομικά.

Οι αυξήσεις αφορούν συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης ενώ παράλληλα είναι και απασχολούμενοι. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων θα κερδίσει διπλά αναδρομικά και αυξήσεις με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, οι οποίες πάντως πρόκειται να εφαρμοστούν με μεγάλη καθυστέρηση, που υπερβαίνει το ένα έτος, προκαλώντας ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι «τυχεροί» συνταξιούχοι, με τα διπλά αναδρομικά, είναι όσοι έχουν ταυτόχρονα και τα δύο παρακάτω συνταξιοδοτικά δικαιώματα:

1. Εχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

2. Είναι απασχολούμενοι.


Ειδικά όσον αφορά την κατηγορία των παλαιών και νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, επισημαίνονται τα εξής:

Η διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος Βρούτση κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1ης/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών.


Ο επανυπολογισμός χωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες:

Στους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μέχρι τις 12/5/2016.

Στους νεότερους, που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 έως 30/9/2019. Οι μεν παλαιοί όμως συνταξιούχοι (μέχρι 12/5/2016) θα έχουν αύξηση στην τσέπη αν ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξης, οι δε νέοι (μετά τις 13/5/2016) θα πάρουν την αύξηση εφόσον είχαν μειώσεις μέχρι 20% από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ όσοι είχαν πάνω από 20% μείωση θα τύχουν νέας ευνοϊκής προσωπικής διαφοράς. Οι αυξήσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις και για τους νέους σε μία δόση.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των συνταξιούχων που θα βγουν με τις διατάξεις του νόμου 4670/2020, δηλαδή με αίτηση από 1ης/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template