103 Στρατηγοί ε.α ζητούν απο τον Ερντογαν να σταματήσει η «ισλαμοποίηση» του στρατού της Τουρκίας

Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

Τρικυμία στο τουρκικό στράτευμα φέρνει επιστολή - κόλαφος για τον Ερντογάν, που συνέταξαν 103 απόστρατοι ναύαρχοι και αξιωματικοί του τουρκικού ναυτικού, κατηγορώντας τον Ερντογάν για «ισλαμοποίηση» των ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη, διατάχθηκε έρευνα - με τον Ερντογάν να βλέπει πίσω από όλα «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η επιστολή των απόστρατων απαντά και στις όλο και συχνότερες προσφάτως τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου περί κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, που δίνει τον πλήρη έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία, επιτρέποντας παράλληλα την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε καιρό ειρήνης.

Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο. Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών ( που έχει ως διάδοχο τον ΟΗΕ) στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Όμως, μέσω του σχεδίου του για την «διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει την συνθήκη , προκειμένου να έχει έσοδα η χώρα του από την διέλευση των πλοίων ,σε μία από τις πλέον εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές.

Η επιστολή – παρέμβαση των 103 αποστράτων ναυάρχων - που θεωρείται ως ιδιαίτερα ασυνήθιστη λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής

Σε αυτή οι «103» επισημαίνουν τη σημασία της Συνθήκης του Μοντρέ , τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες αλλαγής της.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιες διατυπώσεις που από την Αγκυρα εξελήφθησαν ως «απειλητικές».

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την παρέμβαση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος» στην δε απάντησή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Να γνωρίζετε τα όριά σας».

Ο Πρόεδρος των ''Γκρίζων Λύκων'' και πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν, MHP Μπαχτσελί αντέδρασε με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μεσάνυχτα οι 103 ναύαρχοι:

''Οι ναυάρχοι που υπέγραψαν τη δήλωση τα μεσάνυχτα πρέπει να τιμωρηθούν''. Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους πρέπει να καταργηθούν. Θα πρέπει να διεξαχθεί μία πολύπλευρη δικαστική και διοικητική έρευνα για την σχετική ανακοίνωση.''

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, η AFAD, η Ακτοφυλακή, η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης και το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στον Ερντογάν. Προφανώς και θέλουν να δείξουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως ήδη στη Τουρκία υπάρχει αναστάτωση:

«Είμαστε εδώ. Είμαστε πιστοί στο κράτος μας, στο έθνος μας, στη δημοκρατία και στην κυβέρνησή μας μέχρι το τέλος.''  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template