Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Του Nicholas Reimann
Θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είναι μεταξύ των πολλών θυμάτων του Μπέρνι Μάντοφ, του ανθρώπου που πραγματοποίησε την μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ και πέθανε σε ηλικία 82 ετών την Τετάρτη.

Ο Mάντοφ που ομολόγησε την ενοχή του για 11 κακουργήματα το 2009, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 150 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή. Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι καταχράστηκε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες του. Ο Μάντοφ έπασχε από μια νόσο στα νεφρά και είχε κάνει αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση υποστηρίζοντας πως είχε λιγότερο από 18 μήνες ζωής, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Το εύρος των εγκλημάτων του συγκλόνισε και και εξόργισε το αμερικανικό κοινό κατά τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της χώρας μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Οι διάσημοι που είχαν επενδύσει στο hedge fund του Mάντοφ -όπως Steven Spielberg, Kevin Bacon και John Malkovich- έδωσαν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση. Ο Mάντοφ ισχυριζόταν πως ξεκίνησε το Ponzi scheme τη δεκαετία του 1990, λέγοντας ότι ήταν η τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκε ενεργά, και πως επέστρεψε όλες τις αποδόσεις που εισέπραξε.

Οι εισαγγελείς ωστόσο υποστηρίζουν πως η απάτη ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, στη δεκαετία του 1970. Σε κάθε περίπτωση, η απάτη του Μαντον περνούσε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη μέχρι την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Αρκετά μέλη της οικογένειας του Μάντοφ συμμετείχαν στο hedge fund του, αν και ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν πως ήταν μέρος της λεγόμενης επενδυτικής απάτης "Ponzi".

Οι δύο γιοι του - ο Μάρκος και ο Άντριου Μάντοφ – βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον πατέρα τους στις 10 Δεκεμβρίου του 2008, καθώς σχεδίαζαν να δώσουν μπόνους στους υπαλλήλους πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. 

Τότε ο πατέρας τους παραδέχτηκε ότι η επιχείρησή του βασίστηκε σε ένα ψέμα γεγονός που οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της στις αγορές. Τα αδέρφια πήγαν στην αστυνομία και ο πατέρας συνελήφθη την επόμενη μέρα. Ο Μάρκος Μάντοφ κρεμάστηκε στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν στις 11 Δεκεμβρίου 2010 - δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του πατέρα του. Ο Άντριου Μάντοφ πέθανε από λέμφωμα το 2014. Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον πατέρα του για την επανεμφάνιση του καρκίνου του καθώς όπως υποστήριζε οφειλόταν στο άγχος που προκλήθηκε από τα εγκλήματα του πατέρα του.

Στις 38.000 ανέρχονται τα άτομα που έπεσαν θύματα του Μάντοφ. Kατά τη διάρκεια της καταδίκης του Μάντοφ το 2009 ο δικαστής Ντένι Τζιν δήλωσε πως καμία άλλη υπόθεση δεν συγκρίνεται όσον αφορά το εύρος, τη διάρκεια, το μέγεθος της απάτης και τον βαθμό της προδοσίας με την υπόθεση Μάντοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάντοφ στη φυλακή ανέπτυξε μια στενή φιλία με τον Καρμάιν Πέρσικο τον επικεφαλής της Οικογένειας Κολόμπο, μιας από τις μεγαλύτερες φαμίλιες του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης. Ο Καρμάιν Πέρσικο πέθανε το 2019.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template