Μαρία Αγγελικούση: Η νέα «καπετάνισσα» του Ομίλου Angelicousis Group of Companies

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Καθώς ο πρώτος ανάμεσα στους Έλληνες εφοπλιστές και ο 5ος στον κόσμο, με την αξία του στόλου του να αγγίζει τα 10 δις δολάρια, έχασε στα 73 του χρόνια τη μάχη της ζωής του, η φιγούρα της κόρης του Μαρίας Αγγελικούση στρέφει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Η κόρη του Μαρία η οποία εγκατέλειψε την ιατρική για να αναλάβει το πηδάλιο των 160 πλοίων εξέδωσε από τη πρώτη στιγμή ανακοίνωση με την οποία ευχαριστούσε το κοινό για το ενδιαφέρον για τη πορεία της υγείας του πατέρα της ζητώντας ταυτόχρονα να γίνουν σεβαστές οι κρίσιμες οικογενειακές στιγμές.
Παντρεμένη με τον έκπτωτο πρίγκιπα από τη Σερβία (της οικογένειας Καραγεώργιεβιτς) η «γιατρός» καλείται να πάρει το τιμόνι απο τον πατέρα της και να αποδείξει οτι τα γονίδια που απέκτησε θα την καταστήσουν την νέα Χριστίνα Ωνάση στον παγκόσμιο απαιτητικό χώρο της ναυτιλίας .

Σπούδασε γιατρός και άσκησε το επάγγελμα επί οκτώ χρόνια, στην Μεγάλη Βρετανία, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τον Όμιλο και τη ναυτιλιακή βιομηχανία πριν από οκτώ χρόνια, ως η τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας που ασχολείται με την πλοιοκτησία.

«Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εξ ονόματος των στελεχών, των εργαζομένων, των καπετάνιων και των ναυτών που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία της εταιρείας, καθώς και της συζύγου μου Ελίζαμπεθ και της κόρης μου Μαρίας», είχε πει ο πατέρας της στα μέσα αυτής της δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ως «Πρόσωπο της χρονιάς» «δείχνοντας» ποιος θα είναι ο επόμενος καπετάνιος που θα κρατά το πηδάλιο του Ομίλου.

«Ο πατέρας μου έμαθε να σκέφτομαι έξω από τα συνήθη πλαίσια, να είμαι ευφάνταστη και με δίδαξε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντοτε λύση», λέει. Όσο για τον περήφανο πατέρα, εκείνος παραδέχεται για τη Μαρία του, πως «σήμερα, είμαι υπερήφανος ότι τα πηγαίνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή.



Τρέχουμε την εταιρεία από κοινού, λαμβάνουμε μαζί τις αποφάσεις και, είτε το πιστεύεται είτε όχι, δεν έχουμε διαφωνίες. Είναι πεπεισμένος ότι οι μακροχρόνιες αποφάσεις θα την επηρεάσουν περισσότερο από ότι εμένα»…

Η μοναχοκόρη του Γιάννη Αγγελικούση μπήκε στον Όμιλο Αγγελικούση το 2008, εγκαταλείποντας την ιατρική της καριέρα για να αφοσιωθεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Ξεκίνησε από το τμήμα των ναυλώσεων, με τις οποίες ακόμα ασχολείται εν μέρει, στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως αντιπρόεδρος της εταιρείας, ενώ σημαντικό μέρος της δουλειάς της αποτελούν οι αγορές μεταχειρισμένων πλοίων. 

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα, η πρώτη εξαγορά που ολοκλήρωσε ήταν αυτή του VLCC Blue Jade (χωρητικότητας 320.000 dwt, κατασκευής 2012, μετονομάστηκε σε Maran Thetis), το 2014.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Μαρία Αγγελικούση, αναλάμβανε όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στην επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε τον δικό της διοικητικό κύκλο και αποφάσισε να απομακρυνθούν κορυφαία διεθνώς στελέχη που συνέβαλαν ως συνεργάτες του πατέρα της, Γιάννη, στην γιγάντωση του Ομίλου τα τελευταία 40 χρόνια.

Είχε κάνει μία πρώτη προσπάθεια πριν από 1-2 χρόνια να φύγουν συγκεκριμένα υψηλόβαθμα και έμπειρα στελέχη όμως ο πατριάρχης της οικογένειας έκρινε ότι δεν ήταν η σωστή χρονική συγκυρία.

Στα τέλη του περασμένου Ιούλιο στην εκδήλωση για την απονομή των ναυτιλιακών βραβείων Ευκράντη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, ανάμεσα στους οκτώ βραβευθέντες ήταν και ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης αντιπρόεδρος του Ομίλου με 29 χρόνια παρουσίας στην επιχείρηση, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου μάνατζερ της χρονιάς. Η αποχώρησή του από τον Όμιλο δεν είχε γίνει τότε γνωστή. Στο περιθώριο όμως της εκδήλωσης, όταν λάμβανε τα συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων και πίνοντας χαλαρά ένα ποτήρι κρασί, έλεγε, χαμογελώντας, σε όσους τον πλησίαζαν: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσω από τον Όμιλο».

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστή η είδηση. Θα συνεχίσει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον όμιλο μέχρι το τέλος του 2020. Τη θέση ανέλαβε ως general manager η Δέσποινα Μουστάκα, που πλαισιώνεται από τον Ανδρέα Σπέρτου τεχνικός διευθυντής, Richard Gilmore εκτελεστικός αντιπρόεδρος και Srdan Silic, operations manager.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης έκανε δήλωση στην οποία ανέφερε και το όνομα της κόρης του για πρώτη φορά στέλνοντας ποικίλα μηνύματα αναλόγως πως τη διαβάζει κανείς. Το βασικότερο είναι ότι χρήζει την κόρη του διάδοχο και επισημοποιεί αυτό που όλοι έχει πρωτεύοντα ρόλο στον Όμιλο:

«Η κόρη μου Μαρία κι εγώ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σταύρο για την πολυετή και πιστή υπηρεσία του στον όμιλο, η οποία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία και ανάπτυξή μας. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Σταύρο και να του ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον.»
Πριν από πέντε περίπου χρόνια απασχόλησε τα ΜΜΕ για θέμα εκτός ναυτιλίας, μία από τις ελάχιστες φορές, αφού γράφτηκε ότι αγόρασε, έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ, την πολυτελή βίλα του Mr Nammos, Φραντζέσκου Ζαννή. Το υπερπολυτελές σπίτι είναι ένα από τα πιο επιβλητικά του νησιού βρίσκεται στην τοποθεσία Φανάρι κοντά στα Παραδείσια.

Πριν η Μαρία Αγγελικούση νοίκιαζε το συγκεκριμένο τριώροφο σπίτι, το οποίο είχε λατρέψει σε βαθμό να το αγοράσει μόλις βγήκε προς πώληση.


Η ίδια αναγνωρίζει στους γονείς της, Γιάννη και Ελίζαμπεθ, η οποία κατάγεται από το Χιούστον του Τέξας, ότι εκτός από τις αρχικές συμβουλές που τις έδωσαν, στη συνέχεια την άφησαν ελεύθερη να χαράξει τη δική της ρότα στην ναυτιλιακή επιχείρηση, μαθαίνοντας από τα λάθη της:

«Ο πατέρας μου, μού έμαθε να σκέφτομαι έξω από τα συνήθη πλαίσια, να είμαι ευφάνταστη και με δίδαξε ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντοτε λύση.»

Τα κοινά σημεία που έχει με τον πατέρα της, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του επιχειρηματικού τους κύκλου, είναι η διορατικότητα και το πείσμα. Και το χρειάζονται ολοι στον μεγάλο αυτό ναυτιλιακό όμιλο μα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά! Και είμαστε σίγουροι γιατί η Μαρία Αγγελικούση έχει δώσει εξετάσεις και έχει πετύχει.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template