Οι τρεις σταρ του Bitcoin προκαλούν: Η εξόρυξή του κάνει… καλό στον πλανήτη

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Την άποψη ότι η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να κάνει καλό στο περιβάλλον και τον πλανήτη υιοθετούν οι τρεις superstars της Wall Street ο Jack Dorsey, ιδρυτής και Ceo του Twitter και της Square, η Cathie Wood ιδρύτρια και Ceo της Ark Investment και o Elon Musk, Ceo της Tesla και της SpaceX, παρά τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η δραστηρίοτητα αυτή είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.


Η αιρετική τους άποψη εδράζεται στο γεγονός ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή και άρα σε διαστήματα που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ή οι καιρικές συνθήκες (ήλιος, άνεμος) επιτρέπουν την αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η καλύτερη διαχείριση της παραγόμενης από τον ήλιο ή τον άνεμο ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει την αποδοτικότητα, μειώνει τις τιμές και συμβάλλει στη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας.

Ο Jack Dorsey σε μήνυμά του στο twitter πριν λίγες μέρες έγραψε ακριβώς αυτό «#bitcoin ενθαρύνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ωστόσο όπως αναφέρει το Bloomberg η τάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη ανοδική ανεξάρτητα από τα κρυπτονομίσματα και την εξόρυξή τους. Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέφτει κατακόρυφα και το μερίδιό τους αυξάνεται στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργεια έως το 2030 η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα αντιστοιχούν περίπου στο 12% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, από το 5% που ήταν το 2019.

Στο μήνυμα του Dorsey ο Musk απάντησε «είναι αλήθεια» ενώ έκθεση της ARK Investment Management LLC της Wood αναφέρει ότι οι νέες ερευνητικές ιδέες «καταρρίπτουν τον μύθο ότι η εξόρυξη Bitcoin βλάπτει το περιβάλλον».

Παρά τα λεγόμενα των τριών Ceo και φανατικών υποστηρικτών και επενδυτών του Bitcoin το γεγονός παραμένει ότι η εξόρυξη του κρυπτονομίσματος καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Citigroup για την εξόρυξη Bitcoin καταναλώνεται πλέον 66 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι το 2015, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ετησίως η Ολλανδία των 17,2 εκατ. κατοίκων.

Στην έκθεση της ARK την οποία συνέταξε μαζί με την Square προτείνουν ένα project πράσινης ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές) εκτός δικτύου, αποκλειστικά για την τροφοδοσία του Bitcoin.

Προς το παρόν, στην εξόρυξη Bitcoin κυριαρχεί μία από τις πιο ρυπογόνες χώρες, η Κίνα, η οποία ενισχύει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις άνθρακα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο εξόρυξε το 65% των νομισμάτων

Επιπλέον μελέτη που επικαλείται το Bloomberg εκτιμά ότι η ρύπανση από την εξόρυξη νομισμάτων στην Κίνα αναμένεται να κορυφωθεί το 2024, απελευθερώνοντας τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ολόκληρη η Ιταλία.
Συγκριτικά, η Ισλανδία και τα άλλα σκανδιναβικά κράτη, που κάποτε θεωρούνταν ως το πράσινο καταφύγιο για το Bitcoin, παρήγαγαν λιγότερο από το 1% των κρυπτονομισμάτων καθώς χάνουν το πλεονέκτημα της φθηνής γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας. Ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειες της Ισλανδίας έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή για να τροφοδοτήσει την εξόρυξη Bitcoin
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template