Εφορία: Με βιντεοκλήση η χορήγηση κλειδαρίθμου

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Τις εκκρεμότητες προκειμένου να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιλύει η φορολογική διοίκηση, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένονται και οι ανακοινώσεις – παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων καθώς και στα τεκμήρια. Ταυτόχρονα αναμένεται και φέτος οι φορολογούμενοι, νομικά και φυσικά πρόσωπα, να αποπληρώσουν σε οκτώ δόσεις τον οφειλόμενο φόρο.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Οσοι φορολογούμενοι αποπληρώσουν την πρώτη δόση τον Αύγουστο θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση του Ιουλίου, και το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Μεγαλύτερη έκπτωση

Μία αλλαγή που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων είναι η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στην περίπτωση που ο φορολογούμενους αποπληρώσει εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει. Το περυσινό διάστημα είχε αποφασισθεί για όσα φυσικά πρόσωπα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο έκπτωση 2%, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί ενδεχομένως στο 3% με 4%.

Φέτος για πρώτη φορά καλούνται να υποβάλουν δήλωση και όσοι έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εισοδήματα. Οι ανωτέρω θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, οι οποίοι θα αποδοθούν ηλεκτρονικά αφού προηγουμένως ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των φορολογουμένων. Ηλεκτρονικά μπορούν να πάρουν κωδικούς και οι νέες επιχειρήσεις.

Φορολογούμενοι

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, για την εγγραφή στο Taxisnet και την απόκτηση κωδικών πρόσβασης ο φορολογούμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1. Υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στο www.aade.gr και δηλώνει το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος.

2. Συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail).

3. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με τον κλειδάριθμο, ο οποίος χορηγείται είτε με επίσκεψη στη ΔΟΥ είτε μέσω βιντεοκλήσης.



Εναλλακτικά, η απόδοση κλειδαρίθμου στα φυσικά πρόσωπα δύναται να χορηγείται εξ αποστάσεως μέσω κινητού τηλεφώνου και/ή με e-mail. Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει στην αίτησή του καθώς και τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ που διαθέτει στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμής με τον οποίο συνεργάζεται.

4. Αν δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ο φορολογούμενος δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο κατόπιν ραντεβού μέσω βιντεοκλήσης.

5. Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει την εφαρμογή «Ραντεβού βιντεοκλήσης», καταχωρεί τα στοιχεία του και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

6. Στη συνέχεια επιλέγει από λίστα διαθέσιμων ραντεβού και υποβάλλει το αίτημά του.

7. Με την καταχώριση του αιτήματος λαμβάνει μήνυμα επιβεβαίωσης ραντεβού σε στοιχεία επικοινωνίας που έχει δηλώσει ο ίδιος στην αίτησή του.


8. Στον προκαθορισμένο και συμφωνημένο χρόνο, εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης προβαίνει σε ταυτοπροσωπία του προσώπου που αιτείται τον κλειδάριθμο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), που θα επιδεικνύει ο ίδιος ο φορολογούμενος, καθώς και σε επιβεβαίωση των στοιχείων του με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

9. Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

10. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων βάσει των επιδεικνυόμενων εγγράφων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, ο εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης εγκρίνει την έκδοση και αποστολή του κλειδαρίθμου.
Επιχειρήσεις

Η παραλαβή κλειδαρίθμου από νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες με βιντεοκλήση διενεργείται κατόπιν επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου αυτών με τη φορολογική διοίκηση. Εφόσον ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας επιλέξει την επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης:
Εισέρχεται στην εφαρμογή «Ραντεβού βιντεοκλήσης», όπου καταχωρεί τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία επικοινωνίας του καθώς και τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας που εκπροσωπεί.
Στη συνέχεια επιλέγει από λίστα διαθέσιμων ραντεβού και υποβάλλει το αίτημά του.
Με την καταχώριση του αιτήματος, αποστέλλεται μήνυμα επιβεβαίωσης σύμφωνα με τα δηλωθέντα στοιχεία επικοινωνίας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων βάσει των επιδεικνυόμενων εγγράφων και βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, ο εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης εγκρίνει την έκδοση και αποστολή του κλειδαρίθμου. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template