Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για το «Πάσχα στο χωριό»-Να πάμε.. Όχι μη πάμε!

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Να πάμε.. Όχι μη πάμε λένε οι λοιμωξιολόγοι στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ.-Μεγάλη Εβδομάδα ισως δούμε τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα δείξουν την πορεία του ...κορωνοϊού.

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το Πάσχα στο χωριό με τους λομωξιολόγους να εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ οι πολίτες έχουν προσδοκίες πως θα καταφέρουν επιτέλους να πάνε στα χωριά τους.

Η εξίσωση είναι δύσκολη. Ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, ενώ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα επιδημιολογικά στοιχεία η συνέπεια του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των Λυκείων.

Ο πρωθυπουργός χθες έβαλε φρένο στις όποιες συζητήσεις για το Πάσχα, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Τα σενάρια για το Πάσχα

Ακόμα κι αν η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι θετική οι μετακινήσεις εκτός νομού θα μπορούν να γίνουν υπό προϋποθέσεις.

Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις. Η μία είναι η χρήση self tests από όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην επαρχία το Πάσχα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δηλώσουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση, που θα πρέπει να επιδείξουν σε τυχόν έλεγχο στη διαδρομή.

Η δεύτερη πρόταση είναι να επιτραπεί η μετακίνηση μόνο στους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα να μετακινηθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega για το αν θα μπορούσαμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό είπε πως αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος», είπε και πρόσθεσε:

«Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Σαρηγιάννης: Ρίσκο οι μετακινήσεις το Πάσχα

Αντίθετη άποψη για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα είχε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Προειδοποίησε όμως ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Γι' αυτό εκτίμησε πως οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα αποτελούν μεγάλο ρίσκο, που μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα.


Γώγος: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για το Πάσχα


Υπέρ των μετακινήσεων στην επαρχία το Πάσχα τάχθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ Γώγος, εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Επιθυμία είναι ένα Πάσχα στην επαρχία, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πώς πάνω απ' όλα θα είναι ασφαλές οι μετακινήσεις», είπε στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε προτεραιότητα είναι το καλοκαίρι και ο τουρισμός και δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά του για την άρση των περιορισμών, καθώς όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές είναι υψηλό.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template